Onko presidentti Barack Obamalla demokraattien rökäletappion jälkeen enää mitään mahdollisuuksia toiselle kaudelle vuoden 2012 vaaleissa?
Kyllä on, ja itse asiassa aivan kohtuulliset.
Presidenttipuolue kärsii yleensä aina välivaaleissa menetyksiä. Poikkeuksellista oli nyt vain demokraattien tappion suuruus.
Tänä vuonna monet äänestäjät perustelivat valintaansa sillä, että he haluavat pudottaa istuvan edustajan, olipa hän kummasta puolueesta tahansa. Tältä vihalta eivät ole turvassa republikaanitkaan, ja he varmasti tietävät sen.
Amerikkalaisen kaksipuoluejärjestelmän pulmallisuutta osoittaa se, että näyttääkseen tyytymättömyytensä Obamalle äänestäjät joutuivat suomaan voiton puolueelle, joka itse oli aiheuttanut suuren osan ongelmista George W. Bushin kaudella.
Obama liberaaleille
yhä pienempi paha
Vaalitulokseen sisältyy tietty näköharha. Koska äänestysprosentti on alhainen, vähintään yhtä paljon kuin keskikentän äänestäjien siirtymä puolueiden välillä tulokseen vaikuttaa se, kumman puolueen kannattajat jäävät enemmän kotiin.
Välivaaleille tyypilliseen tapaan presidenttipuolueen kannattajissa äänestämättä jättäneitä oli enemmän. Tällä kertaa heitä oli tavallistakin runsaammin, mikä osoittaa pettymystä Obaman saavutuksiin.
Välivaaleissa äänestetään enemmän paikallisten kysymysten perusteella kuin presidentinvaalivuosina. Niinpä kahden vuoden kuluttua tilanne on toisenlainen: äänestäjien valintaan vaikuttaa enemmän halu ottaa kantaa koko maan linjaan.
Tämä tarkoittaa sitä, että ne liberaalit, jotka nyt jäivät nukkumaan näpäyttääkseen Obamaa, tulevat 2012 suurin joukoin uurnille. Silloin Obama on heille kuitenkin pienempi paha kuin republikaanien ehdokas, olipa hän kuka tahansa.
Mitä jyrkemmän konservatiivin republikaanit valitsevat presidenttiehdokkaakseen, sitä enemmän myös keskialueen liikkuvat äänestäjät pitävät Obamaa pienempänä pahana.
Kaikki riippuu talouden
korjausliikkeestä
Vaalitulos, teekutsulaisten möykkä ja republikaanien uho peittävät alleen esimerkiksi sen, että tänä syksynä tehdyn gallupin mukaan enemmistö kansasta olisi valmis verojen korottamiseen, jos niin voidaan lisätä palveluja. Samoin julkista kulutusta ollaan valmiita lisäämään, jos sillä luodaan työpaikkoja.
Kuukausi sitten tehdyn gallupin mukaan 60 prosenttia ei pidä siitä, mitä demokraatit tekevät kongressissa. Mutta vielä suurempi osa, 68 prosenttia ei pidä republikaanien toiminnasta.
Jos talous seuraavan kahden seuraavan vuoden aikana vihdoin kääntyy selvään nousuun ja työttömyys pienenee olennaisesti, ovat Obaman jatkomahdollisuudet hyvät. Jos näin ei käy, voi demokraattien sisältäkin löytyä halua ryhtyä Obaman haastajaksi esivaaleissa.
Aiheesta enemmän perjantaina ilmestyneessä Viikkolehdessä.