Euroopan parlamentin ihmisoikeusasioiden alivaliokunta käsitteli maanantaina ihmisoikeusaktivisti Jyri Jaakkolan murhaa. Alivaliokunnan kuulemistilaisuudessa olivat mukana myös Jaakkolan vanhemmat.
Vanhemmat vaativat Meksikon viranomaisia nopeuttamaan murhatutkimuksia, tuomaan syylliset oikeuden eteen ja tarjoamaan todistajille suojelua.
Ihmisoikeusasioiden alivaliokunnan puheenjohtaja Heidi Hautala totesi, että väkivaltaisuudet etenkin Meksikon raja-alueilla jatkuvat yhä. Jaakkolan ja Beatriz Cariñon murhan jälkeen ainakin kaksi on haavoittunut väkivaltaisuuksissa, mutta kukaan ei ole joutunut oikeuden eteen, Hautala sanoi.
Huoli todistajien
turvallisuudesta
Jyri Jaakkolan vanhemmat oli kutsuttu kuulemistilaisuuteen puhumaan erityisesti Oaxacan nykytilanteesta.
– Jyri Jaakkola oli EU-kansalainen, ja hänet murhattiin Meksikossa, maassa, jonka EU tunnustaa demokratiana, Eeva-Leena Jaakkola korosti.
– Edellytyksenä esimerkiksi EU:n ja Meksikon välisten kauppasuhteiden paranemiselle pitäisi olla, että kansalaisaktivistien murhaa pidettäisiin esillä.
Eeva-Leena Jaakkola ilmaisi lisäksi puheessaan huolensa murhien todistajien turvallisuudesta.
Samasta seikasta huomautti myös vanhempien meksikolainen asianajaja David Peña: – Olemme toistuvasti vaatineet suojelua tapahtumien todistajille, mutta sitä ei ole saatu.
Peñan mukaan Meksikossa tapahtuvalla väkivallalla on selvä poliittinen ulottuvuus, mikä on johtanut siihen, että rikollisia ei rangaista. Hän korosti lisäksi, että tutkimukset ovat toistaiseksi edenneet suurilta osin yksityisten, kuten kansalaisjärjestöjen ja uhrien perheiden avulla. Vaikka yleinen syyttäjä hoitaa tapausta, muut tahot ovat tukeneet noin 70:tä prosenttia tehdystä työstä.
”Meksiko sitoutunut
ihmisoikeuksiin”
Meksikoa edusti kuulemistilaisuudessa Meksikon ulkoasiainministeriön ihmisoikeus- ja demokratiayksikön johtaja Alejandro Negrín. Hän totesi, että tutkimuksissa on löydetty 13 henkilöä, joista on elokuussa pyydetty pidätysmääräystä.
Tuomarin mukaan asiassa vastuullinen on Oaxacan osavaltio, mutta syyttäjä on pyytänyt tätä asiaa uudelleen harkittavaksi, Negrín sanoi.
– Haluamme rikkoa rankaisemattomuuden kehän, sitä ei voida enää jatkaa, Negrín korosti.
Hän toi myös viestin uudelta Oaxacan kuvernööriltä.
– Olemme sitoutuneet ihmisoikeuksiin ja olemme käyneet vuoropuhelua EU:n kanssa. Teemme kaikkemme, että murhiin syyllistyneet tuodaan oikeuden eteen.
Meksikossa järjestettiin kongressivaalit heinäkuussa, ja uusi kuvernööri aloittaa kautensa Oaxacassa joulukuun alussa.
EU:n ja Meksikon parlamentaarisen sekavaliokunnan varapuheenjohtaja Markus Ferber sanoi, että yksittäisten tapausten lisäksi on tärkeää puuttua väkivaltaisuuksiin niin, että vastaavaa ei enää koskaan tapahtuisi.
Ferber korosti, että eri EU-maiden hallitukset ovat myös käyneet aktiivisesti keskustelua Meksikon kanssa.
– Meidän pitää taata, että tällaisia tapahtumia ei voida hyväksyä maissa, jotka tekevät etuoikeutettua yhteistyötä EU:n kanssa.
”Väkivaltaisille ryhmille
tukea ulkopuolelta”
Meksikon edustajien mukaan erityisesti Etelä-Meksikon väkivaltaisuudet liittyvät kolmen eri ryhmittymän välisiin valtataisteluihin sekä sosiaalisiin ongelmiin, kuten köyhyyteen ja syrjäytyneisyyteen. Lisäksi ongelmana on hajautunut asutus, sillä esimerkiksi Oaxacan asukkaista yli puolet elää alle 2 500 hengen kylissä.
Oaxacan tutkimusten edistymistä seurannut europarlamentaarikko Satu Hassi sanoi kuitenkin, että kyse ei ole sisäisestä konfliktista.
– On paljon merkkejä siitä, että alueella tapahtuvaa väkivaltaa tuetaan ja jopa johdetaan ulkopuolelta.
Hassin mukaan useat eri ihmiset ovat kertoneet murhista syytetyn Ubisort-ryhmän työskentelevän ulkopuolisten tahojen kanssa
– Lisäksi Beatriz Cariño murhattiin aseella, jollaista ei lain mukaan myydä siviiliväestölle.
Myös Hassi korosti todistajansuojelun tärkeyttä.
– Nyt väijytyksestä selvinneet pelkäävät turvallisuutensa puolesta ja he epäilevät, että heitä on seurattu. Aivan kuin he eivät olisi uhreja vaan syyllisiä johonkin.
Jyri Jaakkola murhattiin Meksikossa Oaxacan osavaltiossa viime huhtikuussa, kun hän oli matkalla San Juan Copalan kylään. Jaakkolan lisäksi myös saattueessa ollut aktivisti Beatriz Cariño ammuttiin, ja useita loukkaantui.
Hyökkäyksen kohteeksi joutuneessa noin 30 hengen ryhmässä oli mukana meksikolaisia aktivisteja ja toimittajia sekä kansainvälisiä ihmisoikeusaktivisteja Suomesta, Saksasta, Italiasta ja Belgiasta. Ryhmä oli matkalla keräämään tietoa triqui-alkuperäiskansan alueella tapahtuvista ihmisoikeusloukkauksista ja viemään alueelle humanitaarista apua.
Lähde: EU-parlamentin lehdistöpalvelut