KU
  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Uusin lehti
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset

    Voit ilmoittaa KU:n verkossa myös kokouksista, tapahtumista, avoimista työpaikoista yms. Pääset selaamaan ilmoituksia viereisestä selaa ilmoituksia-linkistä.

    Lisää tietoja ilmoittamisesta verkossa ja aikakauslehdessä saat mediatiedoista.

    Perinteisiä tervehdyksiä voit jättää myös verkossa ilmoituspalvelussamme.

    • Selaa ilmoituksia
    • Mediatiedot
    • Ilmoituspalvelu
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Laskutus
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset
KU

Ulkomaat

Totinen mies rapakon takaa

Lawrence Meadista löytyy yksi kuva, jossa hän ujosti hymyilee. Sitä levittää American Enterprise Institute, joka tuli tunnetuksi George W. Bushin politiikan kehittäjänä ja jossa Mead toimii vierailevana tutkijana.

Lawrence Meadista löytyy yksi kuva, jossa hän ujosti hymyilee. Sitä levittää American Enterprise Institute, joka tuli tunnetuksi George W. Bushin politiikan kehittäjänä ja jossa Mead toimii vierailevana tutkijana. Kuva: American Enterprise Institute for Public Policy Research

Kansan Uutiset
12.11.2010 17.20

Pintaa syvemmältä

Isossa-Britanniassa lopetetaan sosiaaliavun antaminen työttömille, sen sijaan heille ryhdytään järjestämään tilapäisiä töitä, joista maksetaan tilapäistä palkkaa. Työ- ja eläkeministeri Iain Duncan Smith esitteli tällä viikolla uutta järjestelmää, joka on ollut suunnitteilla jo kesäkuusta lähtien. Silloin kutsuttiin Lontooseen New Yorkin yliopiston professori Lawrence Mead, joka on ollut keskeisesti mukana muokkaamassa tämänsuuntaisia uudistuksia Yhdysvalloissa. Mead oli yllättynyt vierailun isäntien syvästä kiinnostuksesta hänen sanomaansa.

Mead opiskeli aikoinaan Englannissa hallintotieteitä ennen kuin palasi Yhdysvaltoihin, jossa yksi hänen ensimmäisistä työpaikoistaan 1970-luvulla oli terveys-, opetus- ja sosiaaliministeriössä politiikan suunnittelijana. Hän kirjoitti sittemmin, ensimmäisen kirjansa esipuheessa, että Iso-Britannia oli järjestystä rakastava yhteiskunta toisin kuin Yhdysvallat ja että hän palasi vakuuttuneena siitä, että kohteliaat tavat ovat inhimilliselle yhteiskunnalle olennaisia, mutta eivät mitenkään itsestään selviä – yhteiskunnan pitää tietoisesti pyrkiä tällaiseen tilaan. Ministeriössä hän huomasi että yhteiskunnan arvovallalla (authority) ei ollut juuri mitään painoa Lyndon B Johnsonin alullepanemassa Great Society -sosiaalipolitiikassa, joka vielä oli voimissaan, vaikka oli jo Richard Nixonin aikaa.

ILMOITUS
ILMOITUS
Olettamus, jonka mukaan köyhät ovat samanlaisia kuin muut, on Lawrence Meadin mukaan väärinkäsitys.

Kun Mead nyt on antamassa oman panoksensa David Cameronin Big Society -sosiaalipolitiikkaan, nimien samankaltaisuuden ei pidä hämätä. Great Society olisi edelleenkin Meadille kirosana jos hän kiroaisi, mutta siihen hän taitaa olla liian brittiläisen pidättyväinen. Sen sijaan voi helposti kuvitella, että aika pitkälle Meadin muovailemaan nykyiseen amerikkalaiseen sosiaaliseen malliin on pieneltä osalta vaikuttanut myös hänen halunsa palauttaa usko auktoriteetteihin, brittiläiseen tapaan.

Kun lukee netistä Meadin tekstejä huomaa nimittäin nopeasti, että hän on yhden aatteen mies, jonka sanoma on vuosikymmenestä toiseen ollut sama: kuria tarvitaan ja sosiaaliapua pitää antaa vain todella työkyvyttömille, kaikki kynnelle kykenevät pitää pakottaa työhön. Hänen ensimmäisen kirjansa tunnuslause oli poimittu Raamatusta: Jos ei työtä tee, ei myöskään pidä syödä. Hän on myöntänyt, että hänen lähtökohtansa on pitkälti protestanttinen. Kuvissakin hän on yleensä synkän totisen, jopa ykstotisen näköinen. Hänen kirjoituksiaan lukee kuitenkin mielenkiinnolla, koska ne ovat selkeitä. Hän uskoo sanomaansa niin paljon, ettei yritä peittää paljoakaan. Ajattelutapa kovan linjan sosiaalipolitiikan takana tulee harvinaisen selvästi esille.

Ministeriötöiden ohella Mead toimi ulkoministeri Henry Kissingerin puheidenkirjoittajana ja sen jälkeen republikaanien tutkimusosaston apulaisjohtajana. Vuodesta 1979 tähän päivään saakka hän on toiminut New Yorkin yliopistossa. Ronald Reaganin astuttua presidentinvirkaansa 1981 oikeistolaisille sosiaalipoliitikoille avautuivat monet vaikutusmahdollisuudet. Mead on usein esiintynyt kongressin valiokunnissa asiantuntijana ja eräässä sellaisessa tilaisuudessa 1980-luvun puolessavälissä hän puuttui yksinhuoltajaäitien asemaan. ”Haluan kommentoida olettamusta, jonka mukaan köyhät ovat samanlaisia kuin me muut.” Tämä on hänen mukaansa väärinkäsitys. Erotuksena ”meistä” köyhät ”eivät juuri reagoi taloudellisiin kannustimiin”. Tällainen käyttäytyminen on hänestä ”mysteeri”, mutta hän ehdotti tulkinnaksi: sosiaaliavun saajat ovat vain ”puoleksi sosiaalistuneet”. Koska he eivät pysty tekemään järkeviä valintoja, heistä tulee täysin riippuvaisia sosiaaliavusta. Sen vuoksi yhteiskunnan pitää päättää heidän puolestaan.

Yhteiskuntapolitiikan tehtävä ei ole Meadin mukaan laajentaa sosiaaliavun saajien vapautta, vaan päinvastoin eri tavoin supistaa sitä. Köyhät naiset eivät saisi itse tehdä valintoja, koska siitä seuraisi vain pahaa (esimerkiksi aviottomia lapsia).

Mead pystyi vähitellen luomaan kompromissin sosiaalimäärärahojen leikkaamiseen pyrkivien konservatiivien ja määrärahoja puolustavien liberaalien välillä. Leikkauksista luovuttaisiin, jos samalla sosiaaliavun saajille asetettaisiin tiukat moraaliset vaatimukset: aikuisten piti käydä töissä, lasten piti käydä koulussa, lapsia ei saisi hankkia ellei ollut varaa niihin, elatusvelvollisten miesten piti hoitaa elatusmaksunsa. Mead esitteli itseään vahvan valtion konservatiivina.

Useimmat konservatiivit olisivat halunneet leikata liittovaltion menoja, mutta tämä asetelma ei mahdollistanut sitä – lasten päivähoitoa piti laajentaa, työnvälitystä tehostaa ja sosiaaliavun saajien valvontakoneistoa rakentaa. Uskottiin kuitenkin, että nämä satsaukset vähitellen maksaisivat itsensä takaisin.

Monelle liberaalille holhouksen lisääminen oli vaikeasti nieltävä pala. Nielemistä ehkä helpotti se, että ongelmaksi näissä keskusteluissa yleensä esiteltiin mustat kaupunkigetot, joihin yhdistettiin rikollisuus ja huumeet. Meadkin kirjoituksissaan, hienovaraisesti mutta selvästi, pitää mustien elämäntapaa pääongelmana. Tähän tulokseen hän on ilmeisesti tullut lähinnä tilastoja lukemalla. Vaikuttaa siltä, ettei hän tehnyt mitään kenttätutkimusta, ei ehkä edes ole koskaan tavannut sosiaaliapua saavaa ihmistä. Se ei kuulu hallintotieteilijän velvollisuuksiin.

Lähestymistapaansa Mead kutsuu uudeksi paternalismiksi. Hän on itse ilmoittanut ihanneohjaajiksi uskonnollisten koulujen nunnat – ”he ovat oppilailleen ankaria, koska he uskovat heihin ja ovat huolissaan heidän tulevaisuudestaan.”

Mead uskoo, että köyhyydestä tästedes keskustellaan moraalisin, ei ideologisin termein, ja kysytään, miten päästään hyvään käyttäytymiseen, eikä niinkään hyvään yhteiskuntaan.

Syystä tai toisesta työvaatimus pantiin köyhien äitien kohdalla toimeen kansallisella tasolla. Mead ja hänen hengenheimolaisensa pyrkivät edelleenkin saamaan köyhät miehet työvelvollisiksi.

Wisconsinin osavaltiossa toteutettiin 1980-luvun loppupuolella perusteellinen sosiaaliavun uudistus, jonka keskeinen idea oli työpakko – welfare meni, workfare tuli. Mead toimi tässä yhtenä konsulttina, ja hän on tulokseen hyvin tyytyväinen. Vuonna 1985 sosiaaliavun saajia oli 96 625, mutta vuonna 2001 enää vain 7 641. Mead on julkaissut kirjan näistä kokemuksista ja painottanut, että tärkeä selitys tulokselle on osavaltion hallinnon korkea taso.

Uudistusten tuloksista ei vallitse yksimielisyyttä. Voi kuitenkin olettaa, ettei vastaavia uudistuksia toteuteta Euroopan mantereella, ei ainakaan näillä perusteilla.

ILMOITUS
ILMOITUS

Lue myös

Adoptioon kaapatun Sarah Kanferin äiti Eusebia Portillo ja hänen tyttärensä, Sarahin sisko Rosa María Portillo kodissaan El Salvadorissa.

El Salvadorin sisällissodassa rehotti lapsikauppa – Sadat ulkomaille adoptoidut etsivät nyt perheitään

María Ysabel Cedano (vas.) osallistuu mielenosoitukseen Limassa vaatien oikeutta ja korvauksia pakkosteriloinnin uhreille. Cedano on Cecilia Ramosin omaisia edustavan järjestön asianajaja Amerikkojen välisessä ihmisoikeustuomioistuimessa.

Peru pakkosteriloi tuhansia naisia vielä 2000-luvun alussa – nyt he vaativat oikeutta

Kuvituskuvassa nuori perhe Havannan Ramón González Coro -äitiys- ja lastensairaalan edustalla.

Köyhyys hautaa lapsitoiveet Latinalaisessa Amerikassa – Latinot haluavat lapsia, mutta heillä ei ole siihen varaa

Magdalene Ngimoe ja Char Tito, Kakuman aavikkolukion oppilaat, valmistavat tuoleja mathenge-puusta.

Mathenge on Kenian villi lupiini ja jättipalsami – Nyt pakolaisleirin tytöt ovat valjastaneet haitallisen vieraslajin hyötykäyttöön

Uusimmat

Viljelijät kitkevät rikkaruohoja vehnäpellolta Ghanassa, Accran lähistöllä.

Vehnän luonnonvaraiset lajikkeet voisivat kohentaa globaalin etelän ruokaturvaa

Miina Mäki.

Itämeren suojelu on kilpajuoksua ilmastonmuutosta vastaan – myös entinen kuormitus näkyy yhä

Denise Rudberg avaa uuden sarjansa vahvasti.

Denise Rudbergin uuden trilogian avaus on kuin jatkoa yhteiskunnallisille komisario Beck -dekkareille

Kristiinankaupungin mysteerit jäävät taka-alalle, kun Kaisu Tuokko keskittyy täysillä Eevin ja Matsin hankalaan suhteeseen.

Kaisu Tuokon Valhe ei ole dekkari, vaan suhdepuuroa

ILMOITUS
ILMOITUS

tilaa uutiskirje

Viikon luetuimmat

01

KU listasi Suomen vaikuttavimmat vasemmistolaiset – Katso 10 nimeä

 
02

Rukoilen: Älä äänestä demareita

 
03

Itämeren suojelu on kilpajuoksua ilmastonmuutosta vastaan – myös entinen kuormitus näkyy yhä

 
04

Denise Rudbergin uuden trilogian avaus on kuin jatkoa yhteiskunnallisille komisario Beck -dekkareille

 
05

Taavi Soininvaaran uusin trilleri Musta legenda on kuin lukisi maailmanpolitiikasta reaaliajassa

 

tilaa lehti

ILMOITUS
ILMOITUS

Lisää uusimpia

El Salvadorin sisällissodassa rehotti lapsikauppa – Sadat ulkomaille adoptoidut etsivät nyt perheitään

15.07.2025

Peru pakkosteriloi tuhansia naisia vielä 2000-luvun alussa – nyt he vaativat oikeutta

14.07.2025

Köyhyys hautaa lapsitoiveet Latinalaisessa Amerikassa – Latinot haluavat lapsia, mutta heillä ei ole siihen varaa

13.07.2025

Taavi Soininvaaran uusin trilleri Musta legenda on kuin lukisi maailmanpolitiikasta reaaliajassa

13.07.2025

Pyhä hete, henkimaailma ja kaunaa kaunan päälle – Kati Roudan Kuollut karkuteillä on vuoden erikoisin dekkari

12.07.2025

Mathenge on Kenian villi lupiini ja jättipalsami – Nyt pakolaisleirin tytöt ovat valjastaneet haitallisen vieraslajin hyötykäyttöön

09.07.2025

Javier Milein sota Argentiinan mediaa vastaan: ”Emme vihaa toimittajia tarpeeksi”

08.07.2025

Laivayhteys Helsingistä Tallinnaan täyttää 60 vuotta – järisytti naapurisuhteita

07.07.2025

Huumekauppaa ja väkivaltaa Vesijärven satamassa – Timo Sandberg jatkaa Lahti-sarjaansa varmoin ottein

06.07.2025

Chilen etelän haava – Mapuche-kansan maakiista hakee ratkaisuaan

06.07.2025

Elina Backmanin Saana Havas -dekkarit kaipaisivat voimakasta uusiutumista

05.07.2025

Latinalainen Amerikka kiristää otettaan kansalaisjärjestöistä

05.07.2025

Puolan rakentama teräsaita torjuu idän uhkaa Valko-Venäjän vastaisella rajalla mutta kiusaa myös paikallisia

03.07.2025

Roskavuorovesi vie turistit Balin rannoilta: Kansalaisjärjestön varastot täyttyvät muovijätteestä

02.07.2025
ILMOITUS
ILMOITUS

Kaupallinen yhteistyö

Huomisen Euroopassa voisimme maksaa digieurolla

10.07.2025

Onko nuorille tarjolla muutakin kuin sodanajan sijoituspaikka?

16.06.2025

Miltä antifasistinen ulkopolitiikka näyttää?

19.05.2025
ILMOITUS
ILMOITUS
KU logo


  • Yhteystiedot
  • Tilaajapalvelu
  • Mediatiedot
  • Palaute
  • Blogit
  • Ilmoituspalvelu

Sivuston käyttöä seurataan mm. evästein kävijäseurannan, markkinoinnin ja mainonnan toteuttamiseksi. Tietosuojaselosteessa kerrotaan sivuston käytännöistä ja yhteistyökumppaneista.

Tietosuoja
Yksityisyysasetukset
Tilausehdot

  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Etusivu
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset
    • Ilmoituksia
    • Mediatiedot
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset

Tervetuloa takaisin!

Kirjaudu sisään tilillesi:

Käyttäjätunnus on sähköpostiosoitteesi. Palauta salasanasi klikkaamalla tästä.

Ongelmatilanteissa ota yhteyttä asiakaspalveluumme. Vastaamme mahdollisimman pian.

Salasana unohtunut?

Salasanan palauttaminen

Syötä käyttäjänimesi tai sähköpostiosoitteesi salasanan palauttamista varten.

Kirjaudu sisään