Suomalaisen kehitysmaaliikkeen historiasta kertova näyttely on avattu Tampereella Työväenmuseo Werstaalla.
Pisaroita köyhyyden erämaahan –näyttely kertoo kehityskysymysten parissa toimineiden kansalaisjärjestöjen vaiheista 1960-luvulta lähtien valokuvin ja esinein.
Suomalaisten apu kehitysmaihin kanavoitui 1960-luvulle asti pääasiassa kristillisen lähetystyön kautta. Suomen valtio aloitti kehitysavun antamisen 1960-luvun alussa.
Kansalaisjärjestöjen toiminta alkoi 1960-70-lukujen vaihteessa, kun Tricont-liike herätti suomalaisten kehitysmaatietoisuutta kolmatta maailmaa käsitelleillä julkaisuilla. 1970-luku oli solidaarisuusajattelun aikaa. Suurimpina avustuskohteina olivat silloin Vietnam ja Chile.
Vastalauseena virallisen kehitysavun pienuudelle Prosenttiliike kannusti ihmisiä lahjoittamaan prosentin palkastaan 1980-luvun alussa.
Etelä-Afrikan rotuerottelupolitiikan apartheidin vastustaminen ja maailman kauppapolitiikan ongelmat nousivat 1980-luvulla esille. Kehitysmaiden tuotteiden omaa tuontia varten aloitettiin Turussa Estelle-laivan kunnostaminen 1980-luvulla.
Avusta kumppanuuteen
Kehitysmaaliikkeessä alettiin 1990-luvulle tultaessa painottaa avun antamisen sijasta yhteistyötä ja kumppanuutta. Nyt kehitysmaaliikkeessä painotetaan kulutuksen vähentämistä länsimaissa matkalla kohti oikeudenmukaisempaa maailmaa.
Pisaroita köyhyyden erämaahan –näyttely on syntynyt suomalaisen kehitysmaaliikkeen historiaa tallentaneen keruun tuloksena.
Tallentamisen pyrkimyksenä on ollut turvata aineiston säilyminen ja luoda edellytykset myöhemmin tehtävälle tutkimukselle. Aineistoja otetaan vastaan Werstaalle myös hankkeen päättymisen jälkeen.
Kehitysmaaliikkeen historiaprojektissa museon yhteistyökumppaneina ovat olleet suomalaiset kehitysjärjestöt ja Kansan Arkisto, johon on arkistoitu järjestöjen asiakirjoja tutkijoiden käyttöön. Hanketta on rahoittanut ulkoasiainministeriö.
Näyttely on avoinna Työväenmuseo Werstaalla kokeilevan museotoiminnan tilassa Komuutissa 28.helmikuuta 2011 asti.