Museota ylläpitävä Työväen museoyhdistys päätti pääsymaksuttomuudesta vuosikokouksessaan maanantaina. Tampereella toimiva valtakunnallinen työelämän ja sosiaalihistorian erikoismuseo muuttui ilmaiseksi heti.
Werstas on Suomen suurin ilmainen museokohde. Saman kokoluokan museoista pääsymaksuton on tähän asti ollut vain Helsingin kaupunginmuseo.
Museonjohtaja Kalle Kallio uskoo, että pääsymaksuttomuuden myötä kynnys tulla tutustumaan näyttelyihin ja viettämään aikaa museossa on entistä matalampi.
– Werstas haluaa omalla toiminnallaan ehkäistä ihmisten syrjäytymistä ja yhteiskunnan eriarvoistumista.
Kallio piipahti virkavapaaltaan tiedotustilaisuudessa kertomassa museon uusista tuulista.
Mukana oli myös vs. museonjohtaja Teemu Ahola, jonka mukaan on ensiarvoisen tärkeätä tarjota eväitä henkiseen hyvinvointiin myös niille, joiden taloudelliset resurssit kulttuurista nauttimiseen ovat rajalliset.
– Werstas toimii jatkossa myös kohtauspaikkana, jonne ihmisten on helppo tulla viettämään aikaa, tapaamaan ystäviä ja nauttimaan monimuotoisesta kulttuurista maksutta, totesi Ahola.
Yleisö ratkaisee
Pääsylipputuloja museolle on tänä vuonna tullut tavallista enemmän, noin 30 000 euroa.
Ensi vuonna saamatta jäävä lipputulo pyritään kattamaan tilavuokrilla, museokaupalla, tapahtumien järjestämisellä ja vapaaehtoisille pääsylipputuloilla.
– Viime kädessä yleisö ratkaisee, selviämmekö ilman pääsylipputuloja, Kallio sanoi.
Kallio uskoo, että ilmaisuus muuttaa museon käyttöä. Museo ei enää ole ”vakava” paikka, vaan olohuone.
Viime kädessä on Kallion mukaan kyse siitä, mikä on sivistyksen hinta.
Työttömät kohteena
Museon uudenlaista käyttöä on Werstaalla käynnistelty jo tänä syksynä Avara museo -hankkeella. Se on kolmivuotinen, EU-rahoitteinen useamman museon yhteishanke, jossa kohteena ovat aikuiset.
Werstas on ottanut aikuisista kohteekseen työttömät ja lomautetut. Heitä on houkuteltu museoon muun muassa pyörittämällä metalli- ja painokangastyöpajoja.
Werstaalta lähetti syksyllä alueen työttömille ja heidän yhdistyksilleen 5000 vapaalippua.
– Yksittäisiä työttömiä on ollut vaikeinta tavoittaa ja saada liikkeelle, kertoo kokemuksista hankkeen projektisuunnittelija Ulla Rohunen.
Ryhminä työttömiä on käynyt enemmän ja Rohunen arvioi, että ne ovat olleet tyytyväisiä museon uusiin palveluihin.
Avara museo -hankeessa kehitellään avoimempaa oppimisympäristöä. Aikuisten oppiminen museossa tarkoittaa Rohusen mukaan elämyksiä ja pieniä tai suuria muutoksia ajattelussa.
Keväällä Avara museo -toiminta jatkuu. Tarjolla on näyttelykierroksia ja työpajoja. Meirän kaupunki -kierrosta varten museo on julkaissut nyt myös samannimisen opaskirjan.
Viisi uutta näyttelyä
Werstaan ensi vuoden näyttelyohjelma on poikkeuksellisen kansainvälinen.
Viidestä uutuudesta kolme on eurooppalaista yhteistyötä. Ne ovat tammikuussa avattava ruokaa käsittelevä Rieväkylä ja Euroopan maku, kesänäyttely inter_cool 3.0 sekä lokakuussa tuleva Vallankumous Pohjolassa, Suomen sisällissota tanskalaisin silmin nähtynä.
Eurooppalaisten lisäksi museossa järjestetään keväällä Martti ”Huuhaa” Innasen maalauksia esittelevä Sata innasta -näyttely. Syksyllä avautuu ensimmäinen suomalaista vammaishistoriaa kokonaisuutena käsittelevä näyttely Ihan epäNormaalia.