Tarkkoja tietoja Egyptin eliitin varallisuudesta ei ole, koska asian penkominen on ollut vaarallista egyptiläisille toimittajille. Huomattava osa varoista on ilmeisesti siirretty vahvan pankkisalaisuuden maihin, mutta sen verran on kiinni Egyptissäkin, että kannustetta vallan pelastamiseen riittää.
Hosni Mubarakin perheen, johon kahden pojan, Gamalin ja Alaan lisäksi kuuluu walesilais-egyptiläistä sukujuurta oleva vaimo Suzanne, varallisuudeksi arvioidaan jopa 30–50 miljardia euroa. Jälkimmäinen luku vastaa suunnilleen Suomen valtion vuosibudjettia.
Gamal Mubarakin nimissä oleva viisikerroksinen talo Lontoon vauraassa Knightsbridgen kaupunginosassa on tullut maailmalla tunnetuksi. Mubarakin perheen omaisuuteen tiedetään kuuluvan kiinteistöjä Lontoon lisäksi ainakin New Yorkissa ja Los Angelesissa. Egyptin sisällä perheen erityisessä suosiossa on Punaisenmeren Sharm-el-Sheikh, jossa se omistaa hotelleja, asuntoja ja maata.
Hosni Mubarakilla on ollut aikaa kerätä omaisuutta. Ennen 30 vuotta jatkunutta presidenttikauttaan hän oli armeijan korkeimmissa viroissa, jotka huipentuivat ilmavoimien komentajuuteen.
Ulkomaisten kiinteistöjen lisäksi rahaa on pantu pahan päivän varalle ainakin sveitsiläisille ja brittiläisille pankkitileille.
Kamalimmat ovat
Gamalin kavereita
Eräs vihatuimmista liikemiehistä on Gamalin lähipiiriin kuuluva 51-vuotias Ahmed Ezz. Viime viikkojen levottomuuksien aikana hänen talonsa on jo kolmasti yritetty polttaa.
Ezzin isä oli sijoittanut terästeollisuuteen ja äiti omisti maata. Perhe oli varakas, mutta ei suoranaisesti rikas.
1990-luvun alun yksityistämisaallossa perhe hankki omistukseensa entisen valtiollisen teräsyhtiön. Ahmed Ezz laajensi bisnestä ja kohosi samalla NDP:ssä, jossa nyt 47-vuotiaalla Gamal Mubarakilla on ollut keskeinen asema jo lähes kymmenen vuotta. Vielä kuukausi sitten näytti, että Hosni Mubarak tekee Gamalista seuraavan presidentin.
Ezz sai lopulta haltuunsa arviolta kaksi kolmasosaa Egyptin terästeollisuudesta. Väitetään, että hallitus muutti juuri Ezzin takia määräävän markkina-aseman rajaa 35 prosentista 65 prosenttiin.
On myös väitetty, että Ezzin monopoliasema on nostanut rakennuskustannuksia Egyptissä jopa 70 prosenttia.
Politiikassa Ezz kohosi parlamentin budjettivaliokunnan puheenjohtajaksi. Viime syksyn vaaleissa hän NDP:n vaalipäällikkönä huolehti, että oppositio pysyi parlamentin ulkopuolella.
Ezz joutui
korruptiotutkintaan
Ezzin edut ovat kuitenkin olleet ristiriidassa eräiden NDP:n vanhan kaartin jäsenten sekä armeijan talousintressien kanssa. Niinpä Ezz on nyt heitetty susille: hänestä on aloitettu korruptiotutkinta, hänen tilinsä jäädytetty ja passinsa peruutettu.
Vanhan eliitin on tarkoitus ei kuitenkaan Ezzin ja entisen kauppaministerin Rashid Mohamed Rashidin tutkinnan myötä ole tutkia korruption pohjamutia. Pikemminkin kyse on kansan lepyttelemisestä nostamalla pari vihattua hahmoa syntipukeiksi.
Aiheesta enemmän perjantaina 11.2. 2011 ilmestyneessä Viikkolehdessä.