Yhdistyneiden Kansakuntien turvallisuusneuvosto sai perjantain vastaisena yönä viikkoja kestäneen vitkastelun jälkeen vihdoin aikaan konkreettisia päätöksiä Libyan kansan suojelemiseksi uhkaavaa kansanmurhaa vastaa.
YK:n turvallisuusneuvosto päätti lentokieltoalueesta ja sotilaallisista toimista Muammar Gaddafin joukkoja vastaan.
YK:n toimintaa on moitittu hitaaksi ja jäykäksi, kun yhä Libyan johtajana salaisissa bunkkereissaan piileskelevä Gaddafi on uhannut tuhota kaikki vastustajansa varsinkin Bengasin kaupungissa, josta Libyan kansanliikehdintä sai alkunsa.
Bengasin asukkaita uhkasi systemaattinen joukkomurha. Gaddafi oli uhannut hakea vihollisensa jopa ”komeroiden pohjalta”.
10 puolesta, 5 tyhjää
Ranskan ja Britannian päätettyä yhdessä lähteä estämään Libyan verilöylyä, Ranskan presidentti Nicolas Sarkozy ja Britannian pääministeri David Cameron saivat viime yönä vihdoin apua myös muilta YK:n jäsenmailta, kuten Tanskalta, Norjalta, Italialta, Belgialta, Kanadalta ja Qatarilta sekä Arabiemiraateilta.
Pysyvistä jäsenmaista Venäjä ja Kiina sekä vaihtuvista Saksa, Intia ja Brasilia äänestivät tyhjää.
Yhteensä sotatoimien puolesta äänesti 15 jäsenestä kymmenen.
Sotatoimet on jo tarkasti kartoitettu. Ranskan Korsikan eteläkärjessä on valmiina sotilastukikohta, samoin Italian Sisiliassa.
Yhdysvaltojen presidentti Barack Obama lähetti jo toista viikkoa sitten Libyan rannikolle sotalaivoja.
Sarkozyn pokeri onnistui
Ranskan presidentti Sarkozy on joutunut viime aikoina kiivaan arvostelun kohteeksi saamattomuutensa takia Libyan tilanteessa. Vastaanottihan hän Gaddafin kolme vuotta sitten Pariisiin juhlallisemmin kuin yhdenkään toisen valtionpäämiehen.
Viime viikolla Sarkozy päätti vaihtaa kantaa ja ensimmäisenä ja toistaiseksi ainoana valtionpäämiehenä tunnusti Libyan vallankumouksellisen rintaman maan viralliseksi edustajaksi Ranskan silmissä.
Sarkozyn päätöstä ei yksikään muu valtio ole toistaiseksi seurannut. Sarkozyn pokeri silti onnistui, silla huomenna lauantaina pidetään Pariisissa neuvottelu tulevista toimista Libyassa.
Gaddafin kohtalosta on liikkeellä monenlaisia huhuja. Jotkut arvelevat hänen tekevän itsemurhan, tai ”murhauttavan” itsensä.