Tampereen Kissanmaalla sijaitsevan Validia-talon asukkaat tenttivät tiistaina 22.3. pirkanmaalaisia kansanedustajaehdokkaita vammaisasioista ja kertoivat samalla ehdokkaille, mitkä asiat kipeimmin vaativat lainsäätäjältä apua.
Monet kysymyksistä kiertyivät yhdenvertaisuuden ympärille. Krista Kilpeläinen esimerkiksi halusi tietää, miten taataan yhdenvertaisuus vammaispalveluissa eri paikkakunnilla.
Sosiaalietuuksien yhtenäistäminen ja palvelujen saaminen yhdeltä luukulta nähtiin yhtenä tärkeänä vammaisten arkea helpottavana asiana.
Palkkatukea vammaiselle
Johannes Karvonen halusi tietää, miten vammaisten oikeus työntekoon voisi toteutua nykyistä paremmin. Hän on itse koulutukseltaan filosofian maisteri ja haluaisi perustaa sosiaalisen osuuskunnan muiden vammaisten kanssa.
Hän piti tärkeänä, että vammaisten työllisyyttä edistettäisiin samalla perusteella kuin nuorten työttömien eli maksamalla palkkatukea, jos ammattiin valmistuneen vammaisen työnhaku on kestänyt kolme kuukautta.
Myös starttirahan saaminen pitäisi Karvosen mukaan olla mahdollinen työttömän lisäksi myös henkilölle, joka eläkkeeltä käsin haluaa perustaa yrityksen.
Näitä uudistuksia esittivät myös vasemmistopuolueiden ehdokkaat Emilia Lehtomäki ja Pia Viitanen, mikä ilahdutti Karvosta.
Invalidiliiton vaaliohjelma nostaa esille myös vammaisten köyhyyden ja vaatii perusturvan tason tarkistamista.
Moni vaikeasti vammainen elää koko aikuiselämänsä pelkällä täydellä kansaneläkkeellä, joka nyt takuueläkkeen myötä on 685 euroa kuukaudessa.
Lehtomäki muistutti omassa puheenvuorossaan Vasemmistoliiton ajamasta perustulomallista, joka olisi rahamääräisesti takuueläkettä suurempi ja joka toisi yhdenvertaisesti tuen kaikille.
Esteettömyys
Liikuntarajoitteista kärsivien vammaisten arjen tärkein kysymys on esteettömyys. Yhdenvertaisuus ei voi toteutua ilman esteettömyyttä.
Kissanmaan Validia-talon vaalitentti alkoikin sillä, että kaikkien ehdokkaiden piti kiskoa itsensä pyörätuolissa ruokasaliin, jonne johti loivasti nouseva käytävä.
Se, että juuri vammaisten palveluasumistaloon on rakennettu tällainen luiska, on tietysti ikävä suunnitteluvirhe. Sen avulla ehdokkaat saivat kuitenkin välittömästi hiukan paremman käsityksen siitä, miten monenlaisia esteitä liikuntavammaisen elämässä voi olla.
Rakennusten ja toimintojen suunnittelussa esteettömyys unohtuu yhäkin usein. Validia-talossa työskentele lähihoitaja Niina Laitinen toivoo lainsäätäjältä avuksi sanktioita, jos rakennuksia ei tehdä esteettömyysmääräysten mukaisiksi.
Ehdokkaat tulivat asiakkaiden luokse
Vaalitentin järjestäminen Validia-talossa oli Laitisen idea.
– Meidän asukkaat jäävät helposti omiin koteihinsa eivätkä osallistu yhteiskunnallisiin keskusteluihin. Syntyi ajatus, että kutsumme ehdokkaat tänne.
Tapahtumaa edelsi Laitisen vetämä parin päivän mittainen paneutuminen kansalaisuuteen, oikeuksiin, velvollisuuksiin ja arvoihin.
– Päivätoiminnan keskusteluiden tarkoituksena oli aktivoida asukkaita vaaleihin ja tuoda selkeästi esille se, että myös heillä on täysi äänioikeus, Laitinen kertoo.
Kissanmaalla sijaitsevassa Validia-talossa on 70 asukaspaikkaa ihmisille, jotka tarvitsevat vamman tai sairauden vuoksi jatkuvaa avustamisapua, mutta jotka eivät ole laitoshoidon tarpeessa.
Validia-taloon pääsy edellyttää palveluasumispäätöksen saamista asuinkunnalta.
Kansalaisaloite valmis
Vaalitentti veti Validia-talon ruokasalin täyteen asukkaita, jotka olivat ilmeisen tyytyväisiä saamaansa mahdollisuuteen puhua suoraan poliitikkojen kanssa. Tähän viittaavat vastaukset, joita Laitinen sai asukkaille jakamassaan kyselystä.
– Yli 90 prosenttia vastaajista piti vaalikeskustelua tarpeellisena ja sama määrä ilmoitti aikovansa äänestää, Laitinen kertoo tilaisuuden jälkeen.
Kiinnostavaa oli se, että huomattavan moni ilmoitti, että vaalitentti vaikutti siihen, miten he aikovat äänestää huhtikuun vaaleissa.
Asukkaiden aktivoiminen on poikinut Validia-talossa jo muutakin kuin äänestysintoa.
Tampereen kaupungin päättäjille lähtee piakkoin kansalaisaloite, jossa esitetään turvakoukkujen saamista kaupungin busseihin, jotta pyörätuolin saa tukevammin kiinni matkan ajaksi. Koukuilla lisätään pyörätuolimatkustajien turvallisuutta joukkoliikenteessä.