Tiistaina päättynyt nelipäiväinen kokous valitsi presidentti Raúl Castron muodollisestikin puolueen johtajaksi ja hyväksyi yli 300 kohdan ohjelman talouden uudistamiseksi.
Ohjelman avainkohdista on kerrottu jo kuukausia sitten. Osa niistä on jo voimassa, kuten pienyritteliäisyyden kannustaminen.
Viime kuukausien aikana on myönnetty 171 000 lupaa pienyrityksille tämän vuoden 250 000 luvan kiintiöstä. Lupia on annettu etupäässä kampaamo- ja parturiliikkeille, kukkakioskeille, takseille ja pikkuravintoloille. Paitsi uusia yrittäjiä, ne ovat tuoneet ihmisiä myös harmaan talouden piiristä lailliselle sektorille.
Pienyrityksistä odotetaan tärkeää puskuria imemään työttömiksi jääviä valtionyhtiöiden työntekijöitä. Aiemman ilmoituksen mukaan julkiselta sektorilta aiotaan vähentää peräti miljoona työpaikkaa. Kuubassa on 11 miljoonaa asukasta.
Ruokatuki pois
Ohjelmaan kuuluu myös valtion menojen leikkauksia, mikä tarkoittaa subventioiden vähentämistä.
Vuodesta 1963 lähtien kaikille kuubalaisille taattu kuukausittainen elintarvikekiintiö aiotaan asteittain lakkauttaa muilta kuin välttämättömässä tarpeessa olevalta.
Kuuba on vahvasti riippuvainen ruuan tuonnista ulkomailta, joten maatalous on yksi sen Akilleen kantapäistä. Uudistusohjelmaan kuuluva maitten vuokraaminen yksityisille pienviljelijöille on jo aloitettu. Aiemmat maatalousuudistukset eivät ole onnistuneet kehuttavasti, ja tuotanto on luonnonresursseihin nähden pahasti alakantissa.
Asuntojen myyminen ja ostaminen tulee sallituksi. Asunnon omistaminen ei tähän astikaan ole ollut kiellettyä, mutta niitä on saanut vain vaihtaa tai antaa perinnöksi. Käytäntö on johtanut yleisesti pimeiden kynnysrahojen maksamiseen.
Hyppy tuntemattomaan
Kansalaiset ovat sekä odottaneet että pelänneet uudistuksia, joista tulee hyppy tuntemattomaan. Jos valtava joukko ihmisiä jää työttömäksi, yhteiskuntarauha voi horjua. Toinen vaara on, että uudistukset jäävät vain kosmeettisiksi.
Uudistusten tarve on huutava. Rahanpuute uhkaa jo Kuuban ylpeyksiä, ilmaista koulutusta ja terveydenhoitoa. Energian saanti on paljolti sen varassa, että Kuuba lähettää lääkäreitä Venezuelaan ja saa sieltä vastineeksi edullista öljyä.
Tarkkailijoiden mukaan Kuuban uudistusten mallina näyttäisi olevan pikemminkin Vietnamin varovaisempi versio kuin Kiinan villin kapitalismin malli. Puoluekokouspuheessaan Raúl Castro korosti, että raja menee siinä, ettei pääomien kasaantumista sallita.
Aiheesta enemmän 21.4.2011 ilmestyneessä Viikkolehdessä.