Tämä Metalliliiton jäsenkyselyn tulos kertoo miten yhteistoiminta alan työpaikoissa on kehittynyt. Se ei ole kehittynyt. Se on heikentynyt.
Muutos on yksi osoitus alalla tapahtuneesta ilmapiirin muutoksesta. Yhteistoiminnan vähentyminen on seurausta työnantajien asenteiden koventumisesta.
Muuttunut on myös työtahti. Enemmistö jäsenistä kokee työtahtinsa kiristyneen viime vuosina ja kokee työnsä fyysisesti ja henkisesti melko raskaaksi. Näin kokevien osuus on kasvanut aikaisempiin kyselyihin verrattuna.
Myös työnantajan järjestämään koulutukseen osallistuneiden määrä on vähentynyt.
Työttömyyskassa on
tullut tutuksi
Useampi kuin kolme viidestä metallialan työntekijästä on viiden viimeksi kuluneen vuoden aikana ollut vähintään viikon työttömänä tai lomautettuna tai tehnyt vähintään kuukauden lyhennettyä työviikkoa.
Jäsenkyselyä keväällä 2011 toteutettaessa vastaajista 20 prosenttia oli työttömänä tai lomautettuna. Keskimääräistä heikompi työllisyystilanne oli kaikkein nuorimmilla ja vanhimmilla jäsenillä sekä naisilla. Iäkkäämmät kokivat myös työllistymismahdollisuutensa heikoiksi.
Kysely osoittaa todeksi Teknologiateollisuus ry:n paheksuman kehityssuunnan palkallisessa sopimisessa. Se on vähentynyt edellisestä kyselystä. Kolmannes vastaajista ilmoitti, että työpaikalla oli tehty paikallisia sopimuksia työaikoihin tai palkkaukseen liittyen.
Paikallinen sopiminen
jakaa mielipiteet
Mielipiteet paikallisen sopimisen laajentamisesta hajoavat melkoisesti. Työaikoihin liittyvää paikallista sopimista enemmistö haluaisi lisätä. Paikallisen sopimisen laajentamisessa palkoista mielipiteet jakautuvat lähes tasan, mutta kannastaan epävarmojen osuus on myös suuri, lähes 25 prosenttia.
Palkkojen tason jäsenet haluavat sovittavan liittojen kesken. Palkkausjärjestelmien suhteen liittojen välinen sopiminen ja paikallinen sopiminen saavat yhtä suuren kannatuksen.
Työaikamääräyksissä paikallinen sopiminen saa jo selvästi suuremman kannatuksen.