Ruotsissa alkoi koulutuskokeilu työttömille nuorille.
Nuorten työttömyys on noussut Euroopassa huippulukuihin. Myös Suomessa ja Ruotsissa nuorisotyöttömyys on hälyttävän korkea. Norjassa nähdään ongelman kääntöpuoli. Maahan muuttaa nuoria etenkin Islannista ja Espanjasta.
Norjan LO:n puheenjohtaja Roar Flåthen kertoo, että eniten maahanmuuttajia on Ruotsista. Osa heistä käy töissä rajan yli. Toiseksi suurin ryhmä tulee Baltian maista.
– Meillä on maahanmuuttajia myös Islannista, Puolasta ja Espanjasta, josta tulee varsinkin nuoria Osloon töihin. He pärjäävät englannin kielellä.
Maahanmuuttajia työskentelee rakennuksilla, elintarviketeollisuudessa ja palveluammateissa. Kyse ei ole väliaikaisesta muuttoliikkeestä, sillä esimerkiksi puolalaiset muuttavat maahan perheineen.
Flåthenin mukaan maahanmuutto on tervetullutta. Väkimäärä kasvaa, mutta se tietää myös ongelmia.
– Joillekin maahanmuuttajille maksetaan palkkoja, jotka ovat vain kolmannes siitä, mitä heille kuuluisi työehtosopimuksen mukaan.
Yleissitovat sopimukset vaarassa
Norjan LO:ssa on 890 000 jäsentä, joista noin 125 000 on alle 30-vuotiaita. Norjassa työttömyyskassat ja ammattiliitot on eriytetty toisistaan. Maahanmuuttajat pitää houkuttaa järjestäytymään muilla keinoin.
– Jos emme saa maahanmuuttajia jäseniksemme, sopimusjärjestelmämme ja etenkin yleissitovat sopimukset vaarantuvat, Flåthen muistuttaa.
Työnteon uudet muodot, vuokratyö ja erilaiset pätkätyöt ovat pesiytyneet myös hyvinvoivaan Norjaan. Flåthenin mukaan tärkeintä on pitää huoli, että kaikki työntekijät pysyvät jonkinlaisessa rekisterissä.
– Toisekseen olemme neuvotelleet hallituksen kanssa uusista laeista pätkätyölle. Pätkätyöntekijälle pitää antaa samat edut kuin vakituisille. Se on iso muutos.
Pitkäaikaistyöttömyys ruotsalaisten nuorten kiusana
Ruotsin LO:n puheenjohtaja Karl-Petter Thorwaldsson kertoo, että kun virallisista tilastoista vähennetään opiskelijat, Ruotsissa joka viides nuori on työtön.
– Heistä 80 000 on ollut työttömänä pidempään kuin puoli vuotta. Kyse on jättimäisestä ongelmasta.
Oikeistohallitus ja työmarkkinajärjestöt sopivat Ruotsin uudesta kasvupolitiikasta kesällä. Yhtenä keinona on saattaa työtön ja uusi työpaikka yhteen.
Työnantaja voi maksaa nuorelle pienempää palkkaa, mikäli työnantaja sitoutuu kouluttamaan pitkään työttömänä olleen nuoren ja jos tämä tekee neljänneksen lyhyempää työaikaa. Näistä koulutuspalkoista sovitaan paikallisesti.
– Keinottelun karsimiseksi ammattiosastoilla on oikeus valvoa, että työnantaja noudattaa järjestelmää.
Ensimmäisten joukossa Volvo on ilmoittanut ottavansa 400 nuorta koulutukseen vuosittain, kolmen vuoden ajan. Nuoret saavat puolen vuoden mittaisen koulutuksen, ja heille maksetaan neljänneksen pienempää palkkaa.
– Joka tapauksessa nuoret saavat puolen vuoden työkokemuksen, josta on etua työnhaussa, Thorwaldsson perustelee.