WWF Suomi tiedotti tiistaina Kamerunin poliisi pidättäneen Symphorien Sanghan torstai-iltana Kaakkois-Kamerunissa, Yokadouman kaupungissa. Hän on edelleen siellä vangittuna. WWF kannustaa viranomaisia nostamaan syytteet ankarimman lain mukaan.
– Tämä on Kamerunille mahdollisuus näyttää, että se on vakavasti mukana ehkäisemässä salametsästystä, joka heikentää turvallisuutta ja taloudellista kasvua alueella” kertoo WWF Suomen kansainvälinen kehitys -ohjelman päällikkö Sami Tornikoski.
Syöksyhampaiden tähden
Sangha on erikoistunut norsujen tappamiseen niiden syöksyhampaiden takia. Hän on myös toiminut oppaana sudanilaisille salametsästäjille, jotka vuonna 2010 teurastivat 24 norsua ennen kuin paikalliset viranomaiset ehtivät pysäyttää heidät.
Sangha toimi aktiivisesti pääasiassa le Tri-national de la Sangha (TNS) -alueella.TNS on suojeltujen alueiden verkosto, joka sijoittuu Kamerunin, Keski-Afrikan tasavallan sekä Kongon alueille. Tämä monimuotoisuudeltaan rikas metsänorsujen pääasuinalue julistettiin UNESCO:n maailmanperintökohteeksi heinäkuussa 2012.
TNS on yksi ainoista jäljellä olevista koskemattomista trooppisista metsistä, joten se on tärkeä alue uhanalaisille, suojelluille eläimille. Lain toimeenpanoviranomaisilla on lupa liikkua kaikkien kolmen TNS-sijaintimaan alueilla.
Vaarantaa ekoturismin
Sanghaa syytetään myös alueen vartijoiden ampumisista. Ammuskeluissa halvaantui yksi vartija vuonna 2010. Sangha on pidätetty aikaisemminkin. Vuonna 2007 hän pääsi viranomaisilta pakoon.
– Hänenlaisensa ihmiset vaarantavat uhanalaisten eläimien lisäksi myös taloudellisen hyödyn, jota kertyy ekoturismista. Ekoturismihan on riippuvainen norsujen ja apinoiden määristä TNS-alueella, Tornikoski toteaa.
Tornikosken mukaan villieläimiin kohdistuvia rikoksia koskeva lainsäädäntö on monessa maassa vielä heikoissa kantimissa. Sangha saisi rikoksiin nähden lievän tuomion, vaikka häntä rankaistaisiin nykyisen lainsäädännön puitteissa kovimmalla mahdollisella tavalla.
– Jos lait olisivat nykyistä tiukemmat, niiden valvonta ja toimeenpano vaatisivat merkittävästi lisäresursseja nykypäivän tilanteeseen nähden. Nyt olisi kuitenkin hyvä mahdollisuus näyttää olemassa olevan lain puitteissa, että kyseessä ovat vakavat rikokset ja niistä voidaan rangaista sen mukaisesti, sanoo Tornikoski.
Miljardien arvoista laittomuutta
WWF:n mukaan laittoman salametsästyksen tuoton vuosiarvo liikkuu kuuden ja kahdeksan miljardin euron välillä. Tämä tekee siitä maailman viidenneksi kannattavimman laittoman liiketoiminnan. Tämä tuottoisa rikollisuus on asettanut valtavat paineet Kongon valuma-alueen villieläimille.
Salametsästys ja norsunluun varastaminen saavuttivat ennätyksellisen korkeat lukemat vuonna 2011. Raskaasti aseistetut joukot eivät epäröi liikkua maiden rajojen yli löytääkseen norsunluuta. Ne uhkaavat alueiden koskemattomuutta ja turvallisuutta.