Parhaan dokumenttielokuvan Oscar-ehdokkaana ollut israelilaisfilmi Viisi rikottua kameraa (2012) on ruohonjuuritason näkökulman takia antoisa ja koskettava kuvaus Länsirannan arjesta.
Päähenkilö on kuvauksesta innostunut palestiinalainen maanviljelijä Emad Burnat. Hänen ensimmäinen kameransa kuvasi talvesta syksyyn 2005. Burnatin ja Guy Davidin ohjaama dokumentti kertoo, mitä kaikkea tapahtui niiden vuosien aikana, jotka edelsivät omistajansa kuudetta kameraa.
Keskeinen näyttämö on Burnatin kotikylä Bil’in. Se on välillä melkoinen sotatanner, sillä alueelle ryhdytään rakentamaan israelilaisten siirtokuntaa. Oliivipuut saavat väistyä uusien asuntojen tieltä. Burnat on kameroineen paikalla jo, kun maanmittarit ilmestyvät hänen ja perheensä kotimaisemiin.
Dokumentti kertoo kyläläisten vuosia kestävästä, toistuviin mielenosoituksiin turvautuvasta ja kansainväliseen solidaarisuuteen tukeutuvasta taistelusta Israelin armeijaa vastaan. Samalla saadaan todistusvoimaista materiaalia lapsen kokemuksista levottomissa, epävarmuutta ja kuolemaa huokuvissa olosuhteissa.
Kerronnan sävy ei ole katkera, oikeastaan ihailtavan tyyni. Siihen tuovat oman harmonisen tunnelatauksensa Burnatin kertojanääni sekä Le Trio Joubran -yhtyeen hillityn kaunis musiikki.
Viisi rikottua kameraa. TV1 maanantaina kello 21.30.