Työnantajapuolen vaatimukset työajan pidentämisestä tyrmätään akavalaisessa Ylemmät toimihenkilöt -neuvottelujärjestössä tyystin.
– Jos nykyistä työaikaa vielä pidennetään, missä vaiheessa työntekijä ehtii nukkua, YTN:n ja Uuden Insinööriliiton puheenjohtaja Pertti Porokari tokaisee.
Hän muistuttaa, että työaikatilastot olisivat aivan toisennäköiset, jos nyt ilmaiseksi tehty ylityö kirjattaisiin työaikakirjanpitoon.
Työaikakirjanpito on YTN:n aloilla usein rempallaan. Jäsenistön kyselytutkimuksen mukaan työajanseurantajärjestelmä on vain 40 prosentilla, miltei yhtä suurella osalla ei ole minkäänlaista työajan seurantaa. Joka viides kirjaa itse työtuntinsa ylös.
YTN haluaa työajanseurannan kuntoon ja ylitöistä asiallisen korvauksen.
Yli puolet ylitöistä ilman eri korvausta
Keskimäärin insinöörit, diplomi-insinöörit, arkkitehdit, myyntimiehet, ekonomit ja tradenomit työskentelevät 39 tuntia viikossa. Osa tekee jatkuvasti 44,7 tunnin työviikkoa.
Joka neljäs ei saa ylityöstä minkäänlaista korvausta, joka kolmas saa ylityöt vapaana periaatteella tunti tunnista.
– Harmaiden ylitöiden teettäminen on laitonta ja vääristää kilpailua. Valtiolta jäävät verotulot saamatta, eikä työntekijä saa asiallista korvausta, Porokari muistuttaa.
Hän huomauttaa, että usein kyse on vientialoista. Töiden asiallinen mitoittaminen lisäisi työpaikkoja. Ylitöiden määrän puolesta töihin tarvittaisiin 5 000 uutta insinööriä.
Lakia ei tunneta, ylitöillä kerskaillaan
Porokarin mukaan yksi ongelma on, että lähiesimiehet eivät tunne työaikalakia eivätkä lain vaatimia vuorokausilepoja. Osaksi ongelmat johtuvat globalisaatiosta, työpaikat ovat kansainvälisiä.
– Lähiesimiehen konttori saattaa sijaita ulkomailla, eikä esimies välttämättä edes tunne suomalaista työaikalainsäädäntöä, Porokari sanoo.
Suomen Ekonomiliiton SEFE:n edunvalvontajohtaja Lotta Savinko huomauttaa, että työnantajan velvollisuus on huolehtia työntekijöiden jaksamisesta.
– Työaika ja jaksaminen ovat alalla kesto-ongelma.
Osa konkaripolven työntekijöistä kerskailee yhä ilmaisilla ylitöillä, mutta ”tauti” on tarttunut myös nuorempiin.
– Valitettavan usein uusi työntekijä luulee, että häneltä edellytetään ilmaisia ylitöitä, Tradenomiliiton toiminnanjohtaja Mika Varjonen kertoo.