Lapsityöläisten ilmiön tekee näkyväksi tuore Steven Keenin ohjaama lyhytelokuva Fisher of Kids. Se kertoo James Kofi Annanin tositarinan: kamppailun lapsiorjasta yhdeksi aikamme johtavista ihmisoikeustaistelijoista Ghanassa.
Jamesin vähävaraiset vanhemmat myivät hänet kuusivuotiaana lapsiorjaksi. Hän työskenteli seitsemän vuotta kalastajien apulaisena yli 20 kylässä Volta-järven alueella. Työtä tehtiin aamuyöstä alkuiltaan vaativissa olosuhteissa ja jatkuvassa rangaistuksen pelossa.
13-vuotiaana Jamesin onnistui paeta ja palata kotikyläänsä. Sinnikkyydellä teinipoika toteutti unelmansa: pääsi kouluun ja opetteli lukemaan ja kirjoittamaan. Valtiolta saamansa lainarahan turvin hän selvitti tiensä yliopistoon.
Jamesin vähävaraiset vanhemmat myivät hänet kuusivuotiaana lapsiorjaksi.
Valmistuttuaan James, lukutaidottomien vanhempien kahdentoista lapsen perheen kuopus ja ainoa koulutettu, päätyi työskentelemään pankinjohtajana.
Iso palkkapussi ei kuitenkaan tuonut täyttymystä, sillä mielessä olivat jatkuvasti yhä orjuudessa elävät lapset. Pikkuhiljaa James ryhtyi tukemaan kylänsä lasten koulunkäyntiä ja niin sai alkunsa vuonna 2003 perustettu kansalaisjärjestö Challenging Heights (CH).
Neljä vuotta myöhemmin James luopui tehtävästään pankinjohtajana taistellakseen kokopäiväisesti lapsiorjuutta vastaan.
Volta-järven lapsityöläiset
Jamesin kaltaiset lapsiorjat muodostavat osan Itä-Ghanan Voltan hallintoalueen matalaa teknologian tasoa edustavan kalateollisuuden työvoimasta.
Lapsikaupan taustalla vaikuttavat köyhyys, koulutuksen puute ja lakien puutteellinen täytäntöönpano.
Arviolta yli 24 000 lasta joutuu vuosittain lapsityön vakavimman muodon uhriksi Ghanassa.
Challenging Heights toimii niissä yhteisöissä, jotka kärsivät eniten lapsikaupasta ja pakotetusta lapsityöstä. Sen monipuolinen ohjelma kattaa lapsiorjien vapauttamisen ja integroimisen takaisin yhteiskuntaan kuntoutuksen ja koulutuksen avulla sekä yhteisöissä tehtävän tiedotustyön lasten oikeuksista.
Lisäksi se myöntää pienimuotoisia lainoja yhteisöjen naisille, jotta heillä olisi paremmat edellytykset nostaa perheensä nälästä ja huolehtia lapsistaan.
Aiheesta enemmän perjantaina 24.5. ilmestyneessä Viikkolehdessä.