Elinkeinoministeri Jan Vapaavuori luonnehtii Fennovoiman ja Rosatomin ydinvoimalan toimittamiseen tähtäävä kehityssopimusta kansallisesti merkittäväksi ja suhtautuu siihen myönteisesti. Sopimus on linjassa hallituksen linjan kanssa, jossa korostetaan ulkomaisten investointien tärkeyttä varsinkin nykyisessä taloustilanteessa.
Sopimus täyttää saksalainen E.ONin jättämän aukon yhtiön omistuksessa ja vahvistaa siten olennaisesti Fennovoiman hankkeen toteutusedellytyksiä. Syytä positiivisuuteen löytää Vapaavuori myös siitä, että valittu laitostyyppi on käytössä monissa maissa muualla maailmassa – mikä vähentää epävarmuustekijöitä.
Hallitus tulee edellyttämään selvitystä siitä, riittääkö asiassa etenemiseen alkuperäisen, Fennovoiman hankkeesta annetun periaatepäätöksen perusteella vai onko ryhdyttävää lisäselvityksiin. Vapaavuori ei ottanut kantaa suuntaan jos toiseenkaan. Hänelle sopivat molemmat vaihtoehdot.
Koska kyse on asiasta, joka perustuu eduskunnan arvioon, tullaan sitä informoimaan. Luontevimmaksi tavaksi Vapaavuori arvioi sen, että hän antaa kutsuttaessa selvityksen talousvaliokunnalle.
Kysymyksen siitä, voidaanko asiassa edetä alkuperäisen periaatepäätöksen mukaan Vapaavuori myöntää olevan juridisesti hankala. Tämä johtuu siitä, että nyt kyseessä on eri laitostyyppi (1200 megawatin AES-2006-reaktori) kuin Fennovoiman hakemuksessa. Sillä, että osaomistaja muuttuu saksalaisesta venäläiseksi ei elinkeinoministeri näe olevan merkitystä.
– Saksalainen omistus oli tiedossa alkuperäisessä hakemuksessa. En näe miksi olisi eri asia, kun saman osuuden omistaja muuttuu venäläiseksi.
Riippumatta siitä kumpi vaihtoehto tulee toteutumaan tulee Työ- ja elinkeinoministeriö edellyttämään ympäristöselvitysten saattamista ajan tasalle. Säteilyturvakeskuksen on tehtävä turvallisuusselvitykset ja kannanottomahdollisuus on annettava myös asianomaisille kunnille.