Suomessa valmistuu lähiaikoina ennätysmäärä bioneste- ja biokaasuhankkeita. Satoihin miljooniin nousevat laitos- ja muut investoinnit on pitkälti saatu käyntiin valtion tukimekanismien avulla.
Bioenergia ry:n bioneste ja –kaasuvaliokunnan puheenjohtaja Pasi Torri sanoo, että biomassapohjaisten nesteiden ja kaasujen on vielä hankala kilpailla hinnassa fossiilisten polttoaineiden kanssa. Siksi valtion tarjoamat tuet ovat olleet elintärkeitä.
– Alku näyttää nyt lupaavalta, Gasum Oy:n biokaasu ja uusiutuvat –liiketoimintayksikön päällikkönä toimiva Torri toteaa.
Hänen mukaansa hankkeita on käynnissä pääasiassa liikenteen biopolttoaineissa.
Tutkimuksesta investointeihin
Merkittävä syy hankkeiden suureen määrään on myös viime vuosina usealla eri taholla tehty alan tutkimus- ja kehitystyö, jonka jälkeen on päästy tekemään konkreettisia investointeja. Nopeasti kasvava ala on myös ensimmäistä kertaa järjestäytynyt.
Lisäksi raakaöljyn korkea hinta sekä liikenteen biopolttoaineissa vuonna 2011 voimaan tullut jakeluvelvoite ovat kannustaneet uusiin innovaatioihin.
Suurin yksittäinen käynnissä oleva hanke on UPM:n biopolttoaineita valmistava biojalostamo, joka valmistuu ensi vuonna Lappeenrantaan. Investointi on noin 150 miljoonan arvoinen. Myös Vapon Forest BTL:n Kemiin ja Kaskisiin kaavailemat biodieselhankkeet ovat satojen miljoonien investointeja.
Kymmenien miljoonien eurojen arvoisia biokaasu- ja bionesteinvestointeja on käynnissä muun muassa Gasumilla, Fortumilla ja Stora Ensolla.
Fortum puolestaan investoi noin 20 miljoonaa euroa rakentamalla bioöljylaitoksen Joensuun voimalaitoksen yhteyteen. Laitoksen on arvioitu valmistuvan tänä syksynä. Stora Enso uutisoi juuri 32 miljoonan euron investoinnista biojalostamoon Sunilan sellutehtaalle. Gasumilla on rakenteilla Lahteen Suomen suurin biokaasun tuotanto- ja jalostuslaitos, joka valmistuu ensi vuonna. Hanke on 16 miljoonan euron investointi. Yhtiö on mukana myös muissa alan investoinneissa.
Lisäksi eri puolella maata on käynnistymässä useita pienempiä hankkeita.
Tulevaisuuden talousmoottori
– Investointien määrä ja suuruusluokka kertoo siitä, että ala on tulevaisuudessa entistä merkittävämpi talouden moottori ja työllistäjä Suomessa, Torri toteaa.
Myös raaka-ainepohjassa tapahtuu koko ajan kehitystä. Maailman suurin uusiutuvan dieselin valmistaja Neste Oil Oyj on kasvattamassa raaka-ainevalikoimaansa maa- ja metsätalouden sekä prosessiteollisuuden tähdemateriaaleihin. Yhtiö on muun muassa ottanut käyttöön mäntyöljyteollisuuden tähdettä, mäntyöljypikeä, joka ei ole aiemmin ollut kaupallisessa mittakaavassa käytössä liikennepolttoaineiden valmistuksessa.
Torrin mukaan alan haasteena on tuotteiden kilpailukyky joka osin määrittyy tukipolitiikasta. Riskinä voi nähdä myös taloustilanteen negatiiviset muutokset, jotka saattavat jarruttaa investointeja.
Tänä vuonna valtion budjetissa on 100 miljoonaa euroa tukia liikenteen biopolttoaineille, mutta niiden hyödyntäminen vaatii tukihakemusten sisään jättämistä tämän vuoden puolella. Torri pitää tärkeänä, että hakuaikaa voitaisiin tarvittaessa venyttää ensi vuodelle.