Heinäkuussa tulivat voimaan vanhuspalvelulaki sekä suositukset riittävästä henkilöstöstä. Superista muistutetaan, että suositus on ollut vain suositus, eikä sitä ole useinkaan noudatettu.
Lakiin ei saatu Superin tavoittelemaa 0,8:n henkilöstömitoitusta, vaan 0,5:n suositus. Suosituksesta tulee sitova, jos sitä ei noudateta. Kyseisellä mitoituksella ei Superin mukaan kuitenkaan pystytä tarjoamaan hyvää hoitoa, vain säilytystä.
– Pelkkää säilytystä meistä kukaan ei halua. Jokainen haluaa ihmisarvoisen elämän omaisilleen ja itselleen, Superin tiedotuspäällikkö Sari Tirronen kirjoittaa liiton blogissa.
”Työurien pidentämisestä ei kannata edes puhua”
Tirrosen mukaan vanhuspalvelulain tavoite, ikääntyneiden mielekkäämpi ja terveempi elämä, on pahasti vaarassa.
– Kunnat lomauttavat henkilöstöä ja heikentävät sosiaali- ja terveydenhoitoa myös muilla säästötoimilla. Samalla syödään hoitajien jaksamista, motivaatiota ja toimeentuloa. Työurien pidentämisestä ei kannata edes puhua.
Tirronen kirjoittaa, että moni haluaisi jatkaa työssä pidempään, jos työnantaja vain palkkaisi ikääntyviä ja jaksamista tuettaisiin aidosti työelämässä.
Hoitotyötä ei voi ulkoistaa vapaaehtoisille
– On keskusteltu paljon vapaaehtoistyön merkityksestä ja omaisten vastuusta. Näiden merkitys tulee varmasti kasvamaan. Hoitotyön on kuitenkin oltava ammattilaisten vastuulla.
Tirronen muistuttaa, että kysymys on myös sairauksien hoidosta, usein jopa monisairaiden vanhusten hoitamisesta.
– Varsinaiseen hoitotyöhön on löydyttävä riittävästi koulutettua hoitohenkilökuntaa ja rahaa. Yhteiskunta ei voi sysätä vastuutaan vapaaehtoistyön varaan.