Suomen lähi- ja perushoitajaliitto SuPer vaatii valmisteilla olevaan varhaiskasvatuslakiin lapsiryhmille ryhmäkokokattoa. Vaikka kuntien taloustilanne on heikko ja ryhmäkokojen pienentäminen haasteellista, päättäjien pitäisi pystyä näkemään suurten ryhmäkokojen aiheuttamien vaurioiden kustannukset ja tarkastelemaan kunnan menoja useamman vuoden periodilla, liitto korostaa.
SuPerin varhaiskasvatuksessa työskentelevät jäsenet vaativat mahdollisuutta tehdä työtään laadukkaasti. Nykyistä hoitoa liitto kutsuu lasten säilömiseksi päivähoidossa.
Päivähoidon ryhmäkoot ovat kasvaneet. Samalla on lisääntynyt erilaisten tukitoimenpiteiden, erityisopetuksen ja muiden korjaavien toimenpiteiden määrä ja niiden mukana myös kustannukset.
Ajoissa pääsee halvemmalla
– Mikäli apua tarvitsevan lapsen hätään ei ole puututtu ajoissa, on kuntapäättäjillä myöhemmin hyvin vähäinen mahdollisuus vaikuttaa kunnan perheneuvolan, lastensuojelun, lasten huostaanottojen, mielenterveyspalvelujen ja muiden kalliimpien korjaavien tukitoimenpiteiden kustannuksiin, liiton puheenjohtaja Silja Paavola sanoo.
Hän kehottaa kuntapäättäjiä ottamaan oppia ”viisas pääsee vähemmällä” -sanonnasta ja nostamaan ennaltaehkäisy sille kuuluvaan asemaan.
– Tulipalojen torjunnassakin on järkevämpää ottaa tulitikut pois lapsilta kuin hankkia suurempia paloautoja, vertaa Paavola.
Aivot koetteilla isossa ryhmässä
SuPer viittaa kannanotossaan tutkimuksiin, joiden mukaan riittämätön hoiva lapsen ensimmäisinä elinvuosina vaikuttaa aivojen kehitykseen. Mikäli alle kolmevuotiaiden lasten ryhmässä on yli 10 lasta ja yli kolmevuotiaiden ryhmässä yli 18 lasta, lapsen käsityskyky ei riitä hallitsemaan vuorovaikutussuhteita ja ristiriitoja syntyy väistämättä.
Kasvattajat eivät myöskään suuressa ryhmässä pysty puuttumaan erilaisiin ongelmatilanteisiin samalla tavalla kuin pienemmässä ryhmässä.
Useissa tutkimuksissa on lisäksi havaittu, että melu- ja keskittymishaitat sekä lasten sairastavuus ovat suoraan verrannollisia lapsiryhmän kokoon. Näillä tekijöillä on suuri merkitys lasten häiriökäyttäytymiseen, kuntien kustannuksiin sekä vanhempien työstä poissaolopäivien määrään.
Lapsia tulee lisää päivähoitoon
– Mitä enemmän lapsi sairastaa, sitä enemmän vanhempi joutuu olemaan pois ansiotyöstä. Tämä jos mikä tulee työnantajille kalliiksi, Paavola muistuttaa.
Hän uskoo tulevien muutosten lasten kotihoidontukeen tulevan lisäämään alle kolmevuotiaiden lasten määrää päivähoidossa.
– Kuntapäättäjien on pystyttävä nyt tekemään oikeita ja vastuullisia päätöksiä, sillä niillä on merkittävät vaikutukset kuntatalouteen.
SuPeriin kuuluu yli 84 000 lähi- ja perushoitajaa, jotka työskentelevät julkisella ja yksityisellä sektorilla.