Helsingin urbaanein paikka lienee rautatieasema. Aseman portailla on nähty rottia ja ainakin yksi kettu. Lähimmät supikoirat on havaittu Töölönlahden eteläisillä rannoilla ja lähimmät siilit Tähtitorninmäen, Punavuoren ja Töölön puistoissa.
Tiedot perustuvat Helsingin kaupungin ympäristökeskuksen loka-marraskuussa järjestämään kyselyyn viidestä helposti tunnistettavasta nisäkäslajista. Lajit olivat kettu, supikoira, mäyrä, rotta ja siili. Havaintopisteitä saatiin kaikkiaan 1 750.
Mäyriä jo Kalliossa
Odotusten mukaisesti mäyrä on viisikosta vähiten kaupunkilaistunut ja myös harvimmin havaittu. Keski-Euroopan monista kaupungeista poiketen Helsingin mäyrät varovat vielä tapaamisia ihmisten kanssa. Lähimmät varmat mäyräpisteet rautatieasemalta katsoen ovat 1,5 kilometrin päässä Kalliossa ja Ruoholahdessa, seuraavat jo 4–5 kilometrin päässä Lauttasaaressa, Ilmalassa ja Käpylässä.
Maaseutumaisissa oloissa eläimiä on vaikeampi havaita kuin kaupungissa.
Ympäristökeskuksen tiedotteen mukaan havaintomääristä ei voi päätellä paljonkaan eläinten todellisista yksilömääristä. Kettuja ja luultavasti mäyriä on havaittu selvästi useammin, kuin mikä on niiden yksilömäärä, rottia vain murto-osa kannan koosta. Supikoira ja siili sijoittuvat tälle välille.
Ketuista paljon havaintoja
Ketusta ilmoitettiin 769 havaintoa. Ketun kohtaaminen muistetaan ja siitä haluttiin kertoa myös lisätietoja. Tavallisimmin kettu juoksi tai jolkotteli.
Supikoiran kohdalla on mahdollista, että kanta on vuonna 2013 ollut jonkin verran vahvempi kuin edellisvuosina. Kehä ykkösellä havaittiin useita yliajettuja yksilöitä.
Rottia oli melko tasaisesti eri puolilla Helsinkiä.
Eläinsuojelueläinlääkäri Elli Valtosen mukaan yleisesti ottaen Helsingissä ei ole suurta rottaongelmaa, mutta aika ajoin kylläkin paikallisia ongelmia, jotka vaativat torjuntaa.
– Nyt kun tilanne on aika hyvä, kannattaisi suunnitella tarkemmin kannan seurantaa ja ajanmukaistaa torjuntatapoja.