Lähes joka viidennellä (19,3 pros.) suomalaisella on lähipiirissään vähintään yksi henkilö, jolla on ollut rahapeliongelmia.
Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) tutkimuksessa tiedusteltiin, onko vastaajan isällä, äidillä, sisaruksella, isovanhemmalla, puolisolla, lapsella tai läheisellä ystävällä ollut ongelmallista rahapelaamista.
Rahapeliongelman on arvioitu olevan suhteellisen harvinaista: rahapeliongelmaisiksi luokittuu noin kolme prosenttia suomalaisesta väestöstä. Läheisten näkökulmasta on kyse huomattavasti isommasta ongelmasta. Tutkimuksen mukaan 12,4 prosentilla vastaajista oli ongelmallisesti pelaava ystävä ja miehillä oli enemmän rahapeliongelmasta kärsiviä ystäviä kuin naisilla.
Perheenjäsenistä rahapeliongelma oli tyypillisimmin veljellä tai siskolla (2,7 pros.), isällä (2,0), puolisolla (1,7) tai omalla lapsella (1,6).
Aikaisemmat tutkimukset ovat osoittaneet, että ongelmallisesti pelaavan elämään liittyy erilaisia terveysongelmia ja päihderiippuvuuksia. Tämän tutkimuksen tulokset viittaavat siihen, että vastaavanlaisia haasteita kasautuu myös ongelmallisesti pelaavan läheisille.
THL:n erikoistutkija Anne Salosen mukaan läheinen voi tärkeällä tavalla tukea rahapeliongelman hoitoa ja edistää sen onnistumista, mikäli hänellä on riittävästi tietoa rahapeliongelmasta ja häntä tuetaan.
– Ongelmallisesti pelaavalle tukipalvelut tulisi saada osaksi kuntien sosiaali- ja terveyspalveluja.
Suomalaisten rahapelaaminen 2011 -kyselyn aineisto kerättiin vuosien 2011 ja 2012 vaihteessa sosiaali- ja terveysministeriön toimeksiannosta. Aineisto muodostui 4 484 15−74-vuotiaan suomalaisen vastauksista.