Pirkanmaan maakuntamuseo on löytänyt Messukylän vanhan kirkon kiviaidan kyljessä sijaitsevasta viljamakasiinista 1918 sodan jälkiä.
Maakuntamuseon tutkija ja perinnerakennusmestari pääsivät kurkistamaan kaupungin omistamaan pitkään lukittuna olleen makasiinin. Käynnin tarkoituksena oli arvioida rakennuksen kuntoa ja soveltuvuutta museon Adoptoi monumentti -hankkeen hoitokohteeksi.
Siemenviljan varastointia varten vuonna 1846 rakennettu viljamakasiini paljastui ikäisekseen varsin hyvin säilyneeksi.
Srapnelli seinästä sisään
Kävijöiden huomio kuitenkin kiinnittyi makasiinin lattiassa olevaan erikoiseen jälkeen. Tukevaan lautalattiaan näyttäisi iskeytyneen jokin viistosti suurella voimalla, pirstoen puuta noin 20×30 sentin laajuiselta alueelta. Makasiinin itäisen, 35 senttiä paksun hirsiseinän läpi on tullut jokin, joka on tulleessaan pirstonut puuta, ja vielä seinähirren läpäistyäänkin iskeytynyt voimalla lattiaan.
Perinnerakennusmestarin arvion mukaan jäljet olisivat voineet syntyä tykillä ammutun srapnellin ammuksesta. Arvio sai vahvistuksen, kun lattiassa olevasta jäljestä löytyi lyijystä valmistettu pyöreä kuula – ilmeisesti srapnellin hauli.
Kuula palasi paikalleen
Srapnelli on tykkiaseissa käytetty pyöreillä hauleilla täytetty lieriönmuotoinen ammustyyppi, joka on tarkoitettu toimimaan ilmassa lentoratansa loppuvaiheessa sinkoamalla haulit viuhkana kohti maalia. Srapnellit korvattiin myöhemmin tehokkaammilla sirpalekranaateilla, mutta ensimmäisen maailmansodan aikoihin ne olivat vielä sodankäynnissä tavallisia.
Tarkkaan katsoessa myös makasiinin ulkolaudoituksessa ja pellitetyssä ovessa näkyy luotien tai haulien jättämiä reikiä. Messukylässä käytiin keväällä 1918 ankaria taisteluita. Makasiiniin osuneet ampujat ovat todennäköisesti olleet Tamperetta idästä lähestyneitä valkoisia. Punaisten kerrotaan pitkään pitäneet hallussaan juuri Messukylän vanhan kirkon ympäristöä.
Ammuksen makasiinin seinään tekemä reikä oli myöhemmin peitetty ulkopuolelta uusimalla laudoitusta. Jäljet näkyvät kuitenkin yhä sisällä.
Valokuvauksen jälkeen srapnellin hauli palautettiin löytöpaikkaansa pirstoutuneeseen lattialautaan, minne se kuuluukin. Museon mukaan se onkin osa viljamakasiinin historiaa.