Kilpailu reiteistä vauhdittuu heinäkuussa
Heinäkuun alusta linja-autoliikenteessä käydään tiukkaa kisaa. Osa reiteistä saa edelleen yhteiskunnan tukea, mutta osa ei. Varsinkin kaukoliikenteessä tämä voi tietää pudotuspeliä harvaan asutuilla alueilla. Kaupunkien odotetaan sitä vastoin hyötyvän kilpailun avaamisesta.
Muutoksen taustalla ovat Euroopan unionin säännökset ja Suomessa vuonna 2009 laadittu siirtymäsäännös. Heinäkuun alussa umpeutuu puolet siirtymäajan liikennöintisopimuksista. Loput sopimuksista päättyvät vasta vuonna 2019.
Heinäkuun alusta pääsääntönä on, että julkista tukea ei anneta, jos linja-autoreitille syntyy riittävää tarjontaa markkinaehtoisesti. Luvat näille linjoille myönnetään 2–10 vuodeksi.
Kunnat voivat edelleenkin tukea paikallisliikennettä, kunhan liikennöitsijät ja reitit kilpailutetaan, kuten nyt mm. pääkaupunkiseudulla. Myös kuntien oma tuotanto sallitaan. Turulla, Tampereella ja osin Porissa kaupunki hoitaa itse linja-autoliikenteensä.
Linja-autoliikennettä saa vastedeskin tukea mm. koululaisten kyyditykseen.
Kaupungit hyötyvät
Vuoden 2019 saakka linja-autoliikenteeseen noudatetaan kaksia sääntöjä. Liikennemarkkinat-yksikön päällikkö Tero Jokilehto liikenne- ja viestintäministeriöstä myöntää, että kuvio on hankala. Sirpaleista tilannetta yritetään sovittaa uusia liikennöintilupia myönnettäessä. Harkintavalta on 9 ELY-keskuksella ja 22 kunnallisella viranomaisella.
Jokilehdon mukaan sekavaan tilanteeseen syypäitä ovat alan toimijat, jotka vuonna 2009 halusivat pitkän siirtymäajan. Päätös olisi hänen mukaansa toisenlainen, jos asiasta päätettäisiin nyt.
Liikenneministeriön mukaan kilpailutus tuo huomattavia kustannussäästöjä. Tästä on saatu esimakua mm. Pirkkalassa, jossa reitit ja toimijat on kilpailutettu. Hyödyt saadaan kaupungeissa ja tiivisti rakennetuilla seuduilla.
Kaukoliikenne vähenee?
Sen sijaan harvaan asutut alueet joutuvat kärsimään. Kaukoliikenteen pitää toimia markkinaehtoisesti. Vastaisuudessa kaukoliikenteen matkoja ei saa maksaa kaupunkien seutu- tai sisäisillä lipuilla. Kaupunkien lippuja on yleensä tuettu yhteiskunnan varoin.
Ministeriössä ei ole laskettu, kuinka isoa leikkausta tämä tietää kaukoliikenteelle. Joka tapauksessa ”se saattaa olla merkittävä menetys yrityksille”.
Kaukoliikenteelle voidaan antaa tukea vain, jos linja-autoliikennettä ei muutoin saada seudulle. Maksajista voi kuitenkin olla pulaa kuntien heikon taloustilanteen takia.
Ministeriöstä muistutetaan, että Suomessa kuntia ei velvoiteta järjestämään asukkailleen joukkoliikennettä.