EuroMemorandum
Trevor Evans on yksi kirjoittajista EuroMemorandum 2014:ssä, jossa hahmotetaan uusliberalismista poikkeavaa tietä Euroopan talouskriisin voittamiseksi.
Osoitteesta www.euromemo.eu löytyvät sekä EuroMemorandumin suomenkielinen tiivistelmä että koko muistio useilla eurooppalaisilla kielillä.
Syntyjään britti, nykyään Berlin School of Economicsissa taloustieteen professorina työskentelevä Trevor Evans on yksi tunnetuimmista vasemmistolaisista taloustieteilijöistä. Evans hahmottelee Viikkolehden haastattelussa keinoja Euroopan talouskriisin selättämiseksi.
– Koska euroalueen mailla on jo yhteinen rahapolitiikka, on minusta olennaista, että sitä täydennetään aktiivisella eurooppalaisella finanssi- ja palkkapolitiikalla, sanoo Evans.
Niiden johtamiselle olisi kuitenkin löydettävä demokraattiset muodot.
– Tällä hetkellä EU:n ja euroalueen talouspolitiikasta päätetään komissiossa suljettujen ovien takana ilman mitään vastuunalaisuutta, rakenteissa, joissa talouslobbareilla on aika paljon vaikutusvaltaa.
Evansin ratkaisu on europarlamentin vahvistaminen. Hänen mielestään tarvitaan Euroopan tasoisia aloitteita finanssipolitiikassa, koordinoitua palkkapolitiikkaa ja avointa keskustelua siitä, miten EU:n tasolla päätettyä politiikkaa sovelletaan kansallisella tasolla.
Toisaalta on rajattava Euroopan tasolle vain sinne kuuluvat asiat.
EKP:lle työllisyysvastuu
Evans toteaa, että Euroopan keskuspankki (EKP) väittää olevansa itsenäinen.
– Mutta se on itsenäinen vain hallituksista. Se ei ole millään tavalla itsenäinen finanssi-instituutioista. Se työskentelee lähellä niitä ja vastaa niiden tarpeisiin.
Tämä näkyi Evansin mukaan EKP:n toimissa kriisin puhkeamisen jälkeen.
– EKP kieltäytyy lainaamasta hallituksille, mutta se antoi suunnilleen tuhannen miljardin euron verran kolmivuotisia lainoja pankeille hyvin alhaisella korkotasolla.
Evans katsookin, että EKP on tuotava osaksi poliittista prosessia.
– On melko ennenkuulumatonta, että keskuspankilla on vastuu vain hintavakaudesta. Yhdysvalloissa ja Britanniassa keskuspankilla on sen lisäksi vastuu myös työllisyyden edistämisestä.
– Myös EU:ssa on löydettävä rakenteet, joissa finanssipolitiikka ja rahapolitiikka koordinoidaan. Tämä edellyttää mielestäni sitä, että EKP:n on oltava vastuullinen europarlamentille.
Evansin mielestä Euroopan tason ongelmien ratkaiseminen vaatii eurooppalaista ”taloushallitusta”, mutta sen on oltava vastuullinen demokraattista kontrollia harjoittavalle europarlamentille.
Vahva vain yhdessä
Niin kuin edellä olevasta huomaa, Evansin vastaus kriisiin ei ole vähemmän Eurooppaa vaan enemmän Eurooppaa. Mitä hän sanoo federalismista?
– Uskon, että suuri osa vasemmistosta on varovainen ja epäileväinen eurooppalaisia instituutioita kohtaan ja ihan hyvästä syystä. Tähän saakka kokemus niistä ei ole ollut sellainen, että ne olisivat olleet hyödyksi väestön enemmistölle. Erityisesti 1980-luvulta lähtien integroituneessa Euroopassa on harjoitettu hyvin uusliberalistista politiikkaa.
Evans sanookin pitävänsä täysin vääränä sitä, jos vahvistetaan demokraattisen kontrollin ulkopuolella olevaa valtaa komissiossa ja annetaan lisää valtaa EU:n keskukselle sellaisena kuin se nyt on.
– Mutta jos haluamme lisätä demokraattista valtaa talouspolitiikassa, sitä on aika vaikea tehdä kansallisella tasolla. Finanssimarkkinat ovat kansainväliset ja taloudestamme suurta osaa hallitsevat jättiyhtiöt toimivat globaalisti ja Euroopassa eurooppalaisella tasolla.
Evans toteaa, että jos mikään yksittäinen eurooppalainen valtio tekisi vakavan yrityksen monikansallisten yhtiöiden sääntelemiseksi, ne pystyisivät ohittamaan sen.
– Mutta Eurooppa kokonaisuutena on liian tärkeä. Suuren monikansallisen yhtiön on oltava läsnä Yhdysvalloissa, Kiinassa ja Euroopassa.
– Tämän vuoksi uskon, että jos pystymme kehittämään demokraattisia talouden hallinnan muotoja EU:ssa, saamme finanssimarkkinoille ja monikansallisille yhtiöille enemmän yhteiskunnallista kontrollia, kuin mihin yksikään maa yksinään pystyy.
Trevor Evansin ajatuksia enemmän perjantaina 16.5. ilmestyneessä Kansan Uutisten Viikkolehdessä.
EuroMemorandum
Trevor Evans on yksi kirjoittajista EuroMemorandum 2014:ssä, jossa hahmotetaan uusliberalismista poikkeavaa tietä Euroopan talouskriisin voittamiseksi.
Osoitteesta www.euromemo.eu löytyvät sekä EuroMemorandumin suomenkielinen tiivistelmä että koko muistio useilla eurooppalaisilla kielillä.