Työttömät saivat TE-toimistoilta 60 prosenttia enemmän tarjouksia avoimista työpaikoista viime vuoteen verrattuna, uutisoi Helsingin Sanomat maanantaina.
Käytännössä ”tarjous” tarkoittaa, että työttömän on pakkoa hakea TE-toimiston osoittamaan työpaikkaan.
Jos työttömäksi työnhakijaksi ilmoittautunut ei reagoi hänelle tarjottuun paikkaan, hän joutuu vastaamaan TE-toimiston kyselyyn siitä, miksei hakenut paikkaa. Vastaukset arvioidaan yksilökohtaisesti, ja arviosta riippuen työtön voi menettää työttömyystukensa.
Uudenmaan TE-toimistosta kerrotaan, että tarjouksesta voi kieltäytyä vain hyvin perustellusta syystä, esimerkiksi silloin, jos tarjottu työpaikka on selkeässä ristiriidassa työttömän osaamisen kanssa. Työttömyysjakson alussa voi myös kieltäytyä omaa koulutusta vastaamattomista töistä kolmen kuukauden ajan (ns. ammattisuoja).
Ennen työhön osoitettiin, nyt sitä tarjotaan
Onko tarjouksista puhuminen mielekästä, jos kyse on pakosta?
Uudenmaan TE-toimiston palvelujohtaja Anna Viitanen vastaa, että työn tarjoaminen on julkisen työnvälityksen tehtävä.
– Aiemmin oli ”työhön osoituksia”, mutta siitäkään nimestä ei pidetty, kun sitä pidettiin varmaan liian hyökkäävänä. Se muutettiin ”työn tarjoamiseksi”, Viitanen taustoittaa.
– Jos ihminen ilmoittautuu työnhakijaksi, niin mielestäni hänen velvollisuutensa on hakea töitä. En näe, että se on pakottamista. Jos ihminen tulee toimeen ilman työtä, se on oma valinta, mutta silloin ei pidä käyttää yhteiskunnan etuuksia hyväkseen.
– Moni mieltää sen, että kun tullaan työnhakijaksi, niin tullaan vain hakemaan työttömyysetuutta ja sitten tehdään ”niin kuin itselle sopii”. Jos ajatellaan verorahojen kuluttamista, niin silloin on tietyt velvollisuudet kaikilla osapuolilla.
Vähemmän tapaamisia
Helmikuussa TE-toimistoissa otettiin käyttöön järjestelmä, jossa työttömäksi ilmoittaudutaan toimistossa käymisen sijaan netissä. Uudistuksen ohella kasvokkaisia tapaamisia toimistoissa on vähennetty. Taustalla on TE-toimistojen resurssipula ja asioinnin siirtäminen verkkoon.
Uudenmaan TE-toimistosta ei osata arvioida, kuinka paljon työnantajat valitsevat työttömiä työnhakijoita niihin työpaikkoihin, joita TE-toimisto tarjoaa työttömille.