Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) sairastavuusindeksin mukaan yli 50 000 asukkaan kaupunkien vertailussa sairastavuus oli suurinta ajanjaksolla 2009−2011 Kotkassa, Kuopiossa, Oulussa, Turussa ja Joensuussa. Myös perinteinen jako sairaamman Itä-Suomen ja terveemmän Länsi-Suomen välillä oli edelleen näkyvissä.
Suurimmat sairausryhmittäiset alue-erot havaittiin sydän- ja verisuonisairauksissa, tuki- ja liikuntaelinsairauksissa, vakavissa mielenterveyden häiriöissä sekä dementiassa, joissa ero matalimman ja korkeimman indeksiarvon välillä on 2–3-kertainen. Syöpien ja tapaturmien kohdalla alue-erot ovat vähäisempiä.
Mielenterveyden häiriöt ovat keskimääräistä yleisempiä kaikissa suurimman sairastavuuden kaupungeissa, mutta muutoin näiden kaupunkien suuri sairastavuus näyttää johtuvan eri sairauksista.
Tupakka ja muut päihteet taustalla
Elintavoista varsinkin tupakointi sekä alkoholin ja muiden päihteiden runsas käyttö vaikuttavat alueellisten sairastavuuserojen taustalla. Alueellisia sairastavuuseroja selittää paljon myös erilainen väestörakenne. Muuttoliikkeen takia esimerkiksi alueiden ikärakenteissa on suuria eroja.
Myös erot alueiden sosiaalisessa rakenteessa, kuten työllisyystilanteessa tai väestön keskimääräisessä koulutus- tai tulotasossa vaikuttavat osaltaan sairastavuuseroihin. Näiden vuoksi indeksistä ei voi vetää vahvoja johtopäätöksiä esimerkiksi terveydenhuollon toimivuudesta alueella.