Eduskunta käsitteli hallituksen esitystä, jonka mukaan korkeakoulututkinnon suorittaneella opiskelijalla ei olisi enää oikeutta opintotukeen toisen samantasoisen korkeakoulututkinnon suorittamiseksi. Oikeutta opintotukeen poistuisi, vaikka opiskelija ei olisi nostanut tukea aiempaan tutkintoonsa tai vaikka tukikuukausia olisi edelleen jäljellä.
Sivistysvaliokunta, jossa esitystä käsiteltiin, pitää opintotuen rajaamista osin ongelmallisena. Valiokunta huomautti mietinnössään muun muassa siitä, että opiskelijoilla voi olla hyvin erilaisia syitä hakeutua suorittamaan toinen korkeakoulututkinto. Ne voivat liittyä esimerkiksi huonoihin työllisyysnäkymiin tai työelämän rakenteellisiin muutoksiin.
Valiokunta perusteli päätöstään viedä esitys eduskunnan käsittelyyn opintotukimenojen vähenemisellä ja sillä, että päätöksen uskotaan nopeuttavan tutkintojen suorittamista ja työelämään siirtymistä. Esityksen ensimmäisessä käsittelyssä äänet jakautuvat 95–91 esityksen eteenpäinviemiseksi. Esitystä käsitellään seuraavan kerran perjantaina, jolloin päätetään sen hyväksymisestä tai hylkäämisestä.
Opiskelijajärjestöt pitävät esitystä lyhytnäköisenä
Opiskelijajärjestöjen näkemyksen mukaan opintotukioikeuden rajaaminen ei tule toteuttamaan niitä 10,5 miljoonan euron säästöjä, joita hallitus toivoo esityksen tuottavan.
– Kyseessä on huono päätös, jolla pystytään hankkimaan vain lyhytaikaista säästöä. Sivistysvaliokunta itsekin myönsi, että päätöksellä voi pitkässä juoksussa olla jopa negatiivinen vaikutus tulojen muodostuksen kannalta, sanoo Suomen ylioppilaskuntien liiton puheenjohtaja Jari Järvenpää.
– Yksi keskeinen vaikutus päätöksellä on elinikäisen oppimisen ja itsensä sivistämisen vaikeutuminen. Käytännössä päätös koskee eniten alan vaihtajia, jotka eivät ehkä ole olleet vielä työelämässä tai ovat jääneet työttömiksi. Niillä koulutusaloilla, joiden työllisyysnäkymät ovat rakenteellisesti muuttuneet niin, ettei tutkinnolla enää työllisty, pitäisi olla mahdollisuus alan vaihtoon, Järvenpää sanoo.
– Vaikutus on selkeä. Päätös on hyvin lyhytnäköinen ja sillä on paljon negatiivisia vaikutuksia.
Järvenpään mukaan kahden tutkinnon suorittaminen luo myös uudenlaista arvoa henkilöille työmarkkinoilla ja sitä kautta vaikuttaa kansantalouteen.
– Jatkossa toista tutkintoa voisivat suorittaa ne, jotka ovat onnistuneet kartuttamaan varallisuuttaan niin, että voivat heittäytyä uudelleen opiskelemaan, Järvenpää sanoo.
Opiskelijajärjestöiltä yhteinen vetoomus eduskunnalle
”Jättäkää tämä kaikin puolin järjetön esitys hyväksymättä. Se ei jätä mahdollisuutta kouluttautua, jos valmistumisen jälkeen edessä on työttömyys, se pidentää opintoaikoja, pudottaa opiskelijoita muiden sosiaalietuuksien piiriin puhumattakaan kauaskantoisista vaikutuksista kansakunnan osaamistasoon. Opintotukeen on tehty kuluvan hallituskauden aikana useita muutoksia, ilman että on kunnolla tarkasteltu niiden seurauksia. Esitetty muutos aiheuttaa vain ja ainoastaan lisää ongelmia”, järjestöt vetoavat.
– Lain muutoksen seuraukset tulevat reilusti kalliimmiksi kuin siihen kohdistettu, kuviteltu 10 miljoonan euron säästö, puheenjohtajat Jari Järvenpää (SYL) ja Joonas Peltonen (SAMOK) huomauttavat.