Suomalaisten mielestä pitkät odotusajat ovat suurin ongelma perusterveydenhuollossa. Kansalaiset haluavatkin, että enimmäisaika terveyskeskuslääkärin vastaanotolle pääsyyn määriteltäisiin laissa.
Tiedot perustuvat Lääkäriliiton marraskuussa 2014 TNS Gallupilla teettämään selvitykseen hoitoon pääsyn toteutumisesta sekä potilaiden valinnanvapaudesta. Tutkimukseen haastateltiin 1 005 kansalaista. Se on edustava otos väestöstä. Edellisen kerran vastaava tutkimus tehtiin huhtikuussa 2012.
Vastaajista 63 prosenttia oli käyttänyt terveyskeskuksen palveluja edellisen vuoden aikana. Jonkin verran tai merkittäviä ongelmia hoitoon pääsyssä terveyskeskuslääkärin ajanvarausvastaanotolle odotusaikojen vuoksi ilmoitti 27 prosenttia palveluita käyttäneistä. Vastaava luku vuonna 2012 oli 38 prosenttia.
Alle 5 prosenttia vastaajista koki, että asiakasmaksujen suuruus tai pitkät etäisyydet haittaavat heidän hoitoon pääsyään terveyskeskukseen.
Valtaosa tyytyväisiä hoitoon
Yleisesti tyytyväisiä kuntansa terveyspalveluihin oli noin kaksi kolmasosaa vastaajista. Tyytymättömimpiä olivat ne, jotka olivat usein tai ajoittain joutuneet käyttämään julkisen terveydenhuollon sijasta yksityislääkärin palveluja hoitoon pääsyn ongelmien vuoksi. Heitä oli 43 prosenttia kysymykseen vastanneista.
Väestöstä 79 prosenttia kannatti lainsäädäntöä, joka asettaa enimmäispituuden terveyskeskuslääkärijonoille. Yli puolet väestöstä on sitä mieltä, että terveyskeskukseen tulisi päästä viikossa.
Terveydenhuoltolain mukainen potilaiden valinnanvapauden laajeni koko maahan vuoden 2014 alussa. Tutkimustulosten mukaan kuitenkin vain neljä prosenttia on vaihtanut terveyskeskusta, vaikka kolme neljästä on tietoisia tästä mahdollisuudesta.
Terveyspolitiikan asiantuntija Lauri Vuorenkoski Lääkäriliitosta arvelee, että terveydenhuollon rakenteelliset ongelmat johtavat siihen, että nykyisin palvelun tuottajan kannattaa pitää jonoja.