Alkuperäiskansojen aseman vahvistuminen ei ole vähentänyt heihin kohdistuvaa vallankäyttöä. Sen sijaan valta ja hallinta ovat ottaneet aiempaa hienovaraisempia muotoja, kerrotaan Marjo Lindrothin tuoreessa väitöstutkimuksessa.
– Usein hyväksyttyinä näyttäytyvillä ja alkuperäiskansojen asemaa parantavilla keinoilla on voimauttavista pyrkimyksistä huolimatta valtavaikutuksia, jotka itse asiassa mahdollistavat alkuperäiskansoja marginalisoivien prosessien jatkumisen, Lindroth sanoo tiedotteessa.
Alkuperäiskansojen sisäänpääsy tiettyihin poliittisiin instituutioihin ja heidän oikeuksiensa tunnustaminen ovat usein tavoiteltavia asioita myös valtioiden ja muiden toimijoiden kannalta. Niitä ei siis pitäisi nähdä osoituksena siitä, että valtiot ovat tekemässä syvällisempää asennemuutosta alkuperäiskansojen suhteen.
Kriittinen näkökulma oikeuksien tunnustamiseen
Lindrothin mukaan tutkimus ei mitätöi oikeuksien tai poliittisen osallistumisen tärkeyttä. Oikeuksien tunnustaminen näyttäytyy Lindrothille edelleen rohkaisevana kehityksenä, jonka avulla alkuperäiskansojen asemaa voidaan parantaa.
– Monet alkuperäiskansojen oikeuksia tunnustavat valtiot ovat itse kolonisoineet alkuperäiskansoja, joten alkuperäiskansojen oikeuksien tunnustaminen ja poliittisiin instituutioihin mukaan ottaminen voidaan nähdä voittona alkuperäiskansoille, Lindroth sanoo.
Lindroth tarkastelee tutkimuksessaan kriittisesti sitä, kuinka alkuperäiskansojen poliittisen osallistumisen mahdollistaminen ja oikeudet otetaan usein itsestään selvinä lähtökohtina. Ne esitetään ratkaisunomaisina keinoina, joilla on kyseenalaistamaton positiivinen vaikutus. Tämän sijaan tutkija kaipaa tarkastelua siitä, miten niistä alun perin tuli tavoiteltavia asioita.
Tutkimuksen empiirinen aineisto koostuu tutkijan havainnoinnista YK:n alkuperäiskansa-asioiden pysyvän foorumin kokouksissa, osallistujien tekemistä poliittisista lausunnoista sekä alkuperäiskansaoikeuksien erityisraportoijan raporteista.
Väitöskirja Governing Indigeneity Globally: Indigenous Peoples in the United Nations tarkastetaan Lapin yliopistossa perjantaina 20. maaliskuuta.