Euroopan Unioni jatkaa kulkuaan kohti vuoden 2020 uusiutuvan energian tavoitteitaan, mutta jotkin valtiot eivät ole malttaneet odottaa tavoitteidensa saavuttamista. Vastajulkaistu tilasto näyttää, että neljä maata – Ruotsi, Bulgaria, Viro ja Liettua – ovat ylittäneet tavoitteensa etuajassa aikataulusta ja kaksi muuta saavuttamassa ne pian.
Eurostat julkaisi viimeisimmän vuosittaisen energiaraporttinsa viime keskiviikkona. Raportti kattaa kaikki Euroopan Unionin 28 jäsenvaltiota ja niiden edistymisen kohti tavoitteitaan vähentää fossiilisten polttoaineiden käyttöä vuonna 2013.
Suomi tuottaa kolmanneksen uusiutuvilla – ei vielä lähellä tavoitetta
Raportti osoittaa, Liettuan saavuttaneen uusiutuvan energian tavoitteensa vuonna 2013. Näin ollen se liittyy Ruotsin, Bulgarian ja Viron joukkoon, jotka saavuttivat yksilölliset vuoden 2020 tavoitteensa jo vuotta aiemmin. Italia ja Romania ovat vain murto-osan, noin prosentin lisäyksen päässä saavuttaakseen omat energiatavoitteensa. Itävalta, Suomi ja Latvia tuottavat kolmanneksen tai enemmän tarvitsemastaan energiasta uusiutuvilla, mutta eivät ole vielä lähellä päämääräänsä.
Raportissa käy ilmi myös huonompia uutisia. Jotkin valtiot, kuten Iso-Britannia, Ranska, Irlanti ja Hollanti, ovat kaukana jäljessä tavoitteistaan. Samat valtiot tuottavat noin 30 prosenttia EU:n hiilidioksidipäästöistä.
Kokonaisuudessa EU on hyvässä kehityssuunnassa. Vuoden 2013 tiedot osoittavat, että koko alueen energiantuotannosta 15 prosenttia tuotetaan uusiutuvilla energianlähteillä. EU on pääsemässä vuoden 2020 tavoitteeseensa tuottaa 20 prosenttia energiantarpeesta uusiutuvilla.
Tuulivoiman käyttö kolminkertaistunut
Sitoutuminen tavoitteisiin istuu EU:n suurempaan, vuoden 2030 tavoitteeseen vähentää kasvihuonekaasujen määrää 40 % alle vuoden 1990 tason.
Tällä hetkellä EU:n suurin uusiutuvan energian lähde on vesivoima, jolla tuotetaan 43 prosenttia uusiutuvasta energiasta, mutta tuuli- ja aurinkovoima ovat nopeasti saavuttamassa saman tason. Tuulivoiman käyttö on kolminkertaistunut vuodesta 2005 ja sillä tuotettiin vuonna 2013 24 prosenttia uusiutuvasta energiasta. Aurinkovoiman osuus kaikesta uusiutuvasta energiasta on noin 10 %.
Suuri osa EU:n puhtaan energian rahoituksesta saadaan päästökaupan tuotoista. Vuonna 2013 4,7 miljardin euron tuotoista 4 miljardia ohjattiin puhtaan energian ja ilmastoon liittyviin ohjelmiin.