Kokoomuksen luopujista Jan Vapaavuori siirtyy Euroopan investointipankin leipiin ja SDP:n Johannes Koskinen Euroopan jälleenrakennus- ja kehityspankkiin.
Yli 10 000 ääntä keränneitä ääniharavia luopujista on vain kaksi, 11 162 äänellä Helsingistä valittu Jan Vapaavuori ja 13 945 äänellä Turusta valittu Heli Paasio.
Vihreistä liki puolet lähtee
Suhteessa eniten paikkansa jättäviä on vihreiden eduskuntaryhmässä. Yhdeksästä edustajasta neljä ei ole enää huhtikuussa ehdolla. Kaksi helsinkiläistä luopujaa, Tuija Brax ja Osmo Soininvaara jättävät yhteensä 16 134 äänen perinnön.
Koko maassa kaikilta lopettajilta jää perinnöksi 182 456 ääntä. Vaalipiireittäin eniten ääniä jää Uudeltamaalta, jossa luopuu viisi 35 kansanedustajasta. Seuraavaksi eniten ääniä on jaossa Helsingissä, jossa luopuu seitsemän 22:sta ja Oulun vaalipiirissä, jossa luopuu neljä 18 edustajasta.
Suhteellisesti eniten luopujia on Satakunnan vaalipiirissä, kolme kahdeksasta.
Tulevissa vaaleissa voivat olla jaossa myös viime vaaleissa nukkuvien puoluetta kannattaneiden 1 316 310 äänioikeutetun äänet.
Konkareilta ei tekeminen lopu
Pitkän edustajauran tehneet, paikoistaan luopuvat kansanedustajat uskovat tekemistä riittävän jatkossakin. SDP:n eduskuntaryhmässä 36 vuotta istunut Jouko Skinnari, 68, aikoo aluksi keskittyä itseensä.
– Siihen ei ole ollut aikaa yli 40 vuoteen, eduskunnan pitkäaikaisin valiokuntapuheenjohtaja Skinnari kertoo.
Hän ehti johtaa eduskuntaurallaan muun muassa kymmenen vuotta sosiaali- ja terveysvaliokuntaa, neljä vuotta työ- ja tasa-arvovaliokuntaa ja kahdeksan vuotta talousvaliokuntaa.
– Katsoin, että 36 vuotta tässä hommassa riittää, Skinnari perustelee luopumistaan.
Tarkempia suunnitelmia jatkosta hänellä ei kuulemma ole.
– Etsin jotakin kiinnostavaa. Tarvitsen vastapainoa eduskuntatyölle. En minä eläkkeelle jää, Skinnari vakuuttaa.
Vasemmistoliittoa Arkadianmäellä 24 vuotta edustanut, ministerinä ja eduskuntaryhmän puheenjohtajanakin toiminut oululainen Martti Korhonen, 62, arvelee, että muutakin pitäisi vielä ehtiä tehdä.
– Ei kansanedustajan työ ole viime aikoina ainakaan houkuttelevaan suuntaan mennyt.
Korhosen mielestä poliittinen tahtotila on hukassa. Myös asioiden sisällön ymmärtäminen näyttää vähentyneen eduskunnassa.
– Politiikka on hyvin poukkoilevaa ja päämäärätöntä.
Mitä Martti Korhonen aikoo jatkossa tehdä?
– Ei tässä ole tarkoitus laakereille jäädä lepäämään, kokouksesta Helsingistä yllätetty Korhonen kertoo.
– Vanhoja luottamushommia on vielä jäljellä ja järjestöhommia on tulossa lisääkin.
Sopivista työhommistakaan Korhonen ei aio kieltäytyä, jos sellaisia tarjotaan.