Kokoomusnuorten puheenjohtaja ja kokoomuksen edustakuntavaaliehdokas Susanna Koski esittelee nettisivuillaan esimerkkejä suomalaisten kohtaamista ongelmista. Eräs esimerkki menee seuraavasti.
”Samin tuntipalkka on 25 euroa. Sami on ammattitaitoinen käsityömies omalla alallaan, jolle riittää aina töitä. Työnantaja maksaisi mielellään Samille tämän työstä parempaa palkkaa, eli sen, minkä Sami ansaitsisi. Sen sijaan Samin ammattiliitto on sopinut Samin puolesta palkalle katon, jotta vastavalmistuneelle Petelle voidaan maksaa 19 euroa tunnissa.”
Esimerkistä heräsi perjantaina keskustelua, kun Toni Mäkinen kirjoitti siitä Facebookissa. Mäkinen huomautti, että teknologiateollisuuden työehtosopimuksesta ei löydy palkkakattoja. Lisäksi hän halusi tietää, missä firmassa vastavalmistunut koneistaja saa alkutuntipalkaksi 19 euroa ja voi saavuttaa 35-vuotiaana 25 euron perustuntipalkan.
”Suomen valtionvelka olisi kyllä hetkessä kuitattu, jos kaikki duunarit saisivat alkupalkaksi 19 euroa tunnilta!” Mäkinen veisteli.
Koski: Paikallisesti sovittu
Susanna Koski kertoo puhelimessa, että kaikki nettisivujen esimerkit ovat elävästä elämästä.
– Ne ovat tilanteita, jotka on toimipaikkakohtaisesti sovittu. Tiedän, että tällainen palkkausjärjestelmä on käytössä yhdessä yrityksessä. Yrityskohtaisesti on voitu sopia niin, että palkalla on katto ja minimi.
Hetken päästä Koski soittaa takaisin.
– Soitin äsken esimerkin kertoneelle henkilölle ja kyllä, heidän työpaikallaan on tällainen käytäntö.
– Kyllähän joku taho työntekijöitä edustaa palkkaneuvotteluissa. Yleensä se on ammattiliitto, ja silloinhan se tarkoittaa, että vaikka kyse olisi paikallisesta sopimisesta, niin se tehdään joka tapauksessa kollektiivin puolesta.
19 euron alkutuntipalkka koneistajalle kuulostaa melko kovalta?
– Joo. Joka tapauksessa vaihteluväli sovitaan neuvotteluissa. Palkat eivät voi tietyllä vaihteluvälillä olla suurempia tai pienempiä.
Kosken mukaan palkoista pitäisi sopia kollektiivin sijaan yksilötasolla.
Vaalitilaisuuksissa parhaillaan kiertävä Koski lupaa selvittää esimerkkiä ja palata myöhemmin.