SOSTEn potilas- ja kansanterveysjärjestöjen verkoston mielestä hallituksen pakkolakeihin sisältyvä sairauslomapäivän karenssi ja omavastuu kurittavat työssäkäyviä pitkäaikaissairaita ja pienituloisia. Hallitus esittää, että ensimmäinen sairauslomapäivä olisi palkaton ja seuraavilta kahdeksalta päivältä työnantaja maksaisi vain 80 prosenttia palkasta.
42 järjestöä edustavan verkoston mukaan tähtäimessä on heikentää sairausvakuutusta, jonka tavoitteena on ollut tasata sairaudesta johtuvaa taloudellista epätasa-arvoa kansalaisten välillä. Karenssi ja omavastuu lisäisivät eriarvoisuutta ja sotivat jyrkästi tasausajattelun periaatetta vastaan.
”Johtaa sairauskierteeseen”
Monien pitkäaikaissairaiden terveydentila vaihtelee. Sairausloma on välttämätön joko perussairaudesta tai muusta tilapäisestä sairaudesta johtuen. Tilapäiset sairaudet, kuten hengitystieinfektio, vaativat lepoa. Pitkäaikaissairaille se on erityisen tärkeää, koska sairaana töissä sinnittely voi johtaa perussairauden pahenemiseen. Joissakin pitkäaikaissairauksissa kipu voi kroonistua.
– Perussairauden paheneminen tai kroonistunut kipu johtaa pidempiin sairauspoissaoloihin ja pahimmillaan sairauskierteeseen, 42 järjestön POTKA-verkoston puheenjohtaja Sari Tervonen toteaa.
Pitkäaikaissairaiden tilanne voi vaikeutua myös sairaana työpaikalle tulevan hoitohenkilökunnan tai työtovereiden kautta, mikäli he altistavat potilaat erilaisille sairauksille. Kenenkään työteho ei ole sairaana sama kuin terveenä.
Hallitus tärvelee kärkihanketta
Tervosen mukaan muutos tekisi hallaa monien osatyökykyisten työssäkäynnin edellytyksille, joiden parantaminen on yksi hallituksen.
Pitkällä aikavälillä karenssi ja omavastuu näkyvät joiltakin osin lisämenoina sosiaaliturva- ja työkyvyttömyysmenossa heikentyvän taloudellisen toimeentulon ja lisääntyvän eläköitymisen vuoksi.
Pitkäaikaissairaiden kokonaistilannetta kurjistavat verkoston mukaan muutkin hallituksen tekemät leikkaukset. Lääke- ja matkakorvauksia ollaan heikentämässä ja terveydenhuollon asiakasmaksuja on jo päätetty nostaa noin kolmanneksella. Kokonaisarviointi päätösten vaikutuksista pitkäaikaissairaille on jäänyt tekemättä.