Taideneuvosto on huolissaan hallituksen esityksestä työttömyysturvalain muuttamiseksi, tiedottaa Taiteen edistämiskeskus (Taike) 3. joulukuuta. Taideneuvosto on opetus- ja kulttuuriministeriön (OKM) sekä Taiken yhteinen asiantuntijaelin.
Pahimmillaan uusi laki johtaisi siihen, että freelancetaiteilijat olisivat kokonaan työttömyysturvan ulkopuolella. Neuvoston mukaan lakiesityksen valmistelussa ei ole ”asianmukaisella tavalla” kuultu taide- ja kulttuurialan toimijoita. Lain on tarkoitus astua voimaan jo ensi vuoden alusta.
Lopputulos tyystin toista kuin haettiin
Työttömyysturvalain muutos on jo aiemmin herättänyt hämmennystä. Uuden mallin väitettiin parantavan itsensätyöllistäjien asemaa, mutta sen on usealta taholta arvioitu toimivan aivan päinvastoin.
Lain on tarkoitus astua voimaan heti vuoden 2016 alusta. Taide- ja kulttuurialan tietoisuuteen lakiesitys tuli kuitenkin vasta viime viikolla puun takaa ja koska asia on neuvoston mukaan erittäin tärkeä ja kiireellinen koskettaen laajalti koko taidekenttää, esittää se valmisteluun lisäaikaa.
Taideneuvoston mukaan taiteilijoiden sosiaaliturvaan liittyvät kysymykset vaativat huomattavasti perusteellisempaa käsittelyä ja valmistelua kuin parhaillaan eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunnassa käsiteltävänä oleva työttömyysturvalain muutos.
”Vaikutukset todella laajat ja arvaamattomat”
Jos laki toteutuisi, olisivat taideneuvoston mukaan sen vaikutukset taidekenttään todella laajat ja arvaamattomat. Lakiuudistuksen keskeinen ongelma on yrittäjämääritelmässä – jos sitä muutetaan, pitäisi muuttaa myös pää- ja sivutoimen kriteereitä ja niitä koskevaa arviointia.
Suomen Näyttelijäliitto nosti viime viikolla jättämässään lausunnossa lakiuudistuksen keskeiset ongelmakohdat neuvoston mukaan ansiokkaasti esiin. Taideneuvosto kertoo yhtyvänsä Näyttelijäliiton lausuntoon.
Taideneuvoston mukaan nyt valmistellussa lakiesityksessä tieto ei ole kulkenut ministeriöiden välillä toivotulla tavalla ja yhteistyössä on parantamisen varaa. Siksi neuvosto esittää kantanaan, että valmistelua jatketaan ja että opetus- ja kulttuuriministeriö otetaan vahvasti mukaan asian valmisteluun.