Valtiovarainministeriön ensi vuoden talousarvioesityksen mukaan veromuutokset lisäävät hieman progressiota. Kokonaisuudessaan tulo- ja kulutusverot siis pienentävät lievästi tuloeroja, gini-kertoimella mitattuna karkeasti arvioiden 0,04 prosenttiyksikköä.
Muistion mukaan tavanomaisiin vuosittaisiin muutoksiin verrattuna muutos on kuitenkin pieni. Vasemmistoliiton poliittisen sihteerin Jussi Saramon mukaan hallitus on kuitenkin laskenut tulonjakovaikutukset pelkästään isoimpien veromuutosten osalta, jolloin kokonaiskuva jää pimentoon.
– Meidän ollessamme hallituksessa valtiovarainministeriö tilasi päätösperusteiset arviot kaikesta, emme tehneet mitään päätöksiä ennen kuin meillä oli kaikki laskelmat. Nyt niitä ei ole tilattu.
– En tietenkään tiedä, jos sosiaali- ja terveysministeriö on tilannut, mutta silloin ne ovat joko olleet niin surulliset, ettei niitä ole haluttu julkistaa, tai sitten niitä ei ole tilattu lainkaan.
Yhdelle vuodelle hyvä, neljälle olematon
Saramo kuitenkin kiittelee näiden yksittäisten veromuutosten vaikutusta työntekijöiden toimeentuloon.
– Jos se 0,04 prosenttiyksikköä olisi tehty joka vuosi, niin sehän olisi ihan hyvä verotustilanne. En väheksyisi tätä, kun puhutaan palkansaajista. Ongelma on tietysti se, että koskee vaan palkansaajien yhden vuoden veromuutoksia.
– Veromuutoksena tämä on hyvä yhden vuoden osalta, mutta neljälle vuodelle jaettuna todella mitätön summa. Jos oikeasti haluttaisiin pienentää tuloeroja, pitäisi tulonsiirtoja siihen suuntaan parantaa, mutta siellä tehdään nyt päinvastoin.
Saramo arvioi, että kokonaisvaikutus tulee olemaan tuloeroja kasvattava. Siksi nykyinen hallitus ei ole halunnutkaan selvittää kaikkia päätösperäisiä vaikutuksia.
Tuloveron muutokset suosivat rikkaita
Talousarviomuistion mukaan verotus kevenee eniten keskituloisilla. Tulokymmenyksittäin tarkasteltuna kaikkein rikkaimpien ja köyhimpien tulot kasvavat vähiten – euromääräisesti laskettuna. Kaikkiaan tuloerojen arvioidaan kaventuvan gini-kertoimella mitattuna noin 0,08 prosenttiyksikköä.
Välillisen eli tässä tapauksessa tuloverotuksen todellinen vaikutus on kuitenkin regressiivinen eli suurituloisten veroprosenttia pienentävä. Tämä johtuu pitkälti siitä, että pienituloisten tulot menevät suurelta osin suoraan kulutukseen siinä, kun hyvätuloisilla jää rahaa säästöön.
Muistiossakin todetaan, että suhteutettuna tuloihin välillisten verojen muutokset ovat rikkaita suosivia. Sen mukaan tuloeroja kaventavat vaikutukset ovat enimmäkseen seurausta työtulovähennyksen korotuksesta.
Autoilu ja tupakka köyhälle kallista
Muutokset joihinkin välittömiin veroihin ovat selvästi eriarvoistavia. Autoveron kevennyksen arvioidaan keventävän suoraan lähinnä suurituloisten kotitalouksien kulutukseen kohdistuvaa verotusta. Tämä johtuu siitä, että kolmannen suurituloisimman tulokymmenyksen osuus kaikesta uusiin autoihin käytetystä rahasta on yli puolet.
Muistion mukaan tupakkaveron korotus on välillisten verojen korotuksista selkeästi eniten tuloeroja kasvattava. Gini-kertoimella mitattuna se kasvattaa eriarvoisuutta noin 0,03 prosenttiyksikköä.