KU
  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Uusin lehti
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset

    Voit ilmoittaa KU:n verkossa myös kokouksista, tapahtumista, avoimista työpaikoista yms. Pääset selaamaan ilmoituksia viereisestä selaa ilmoituksia-linkistä.

    Lisää tietoja ilmoittamisesta verkossa ja aikakauslehdessä saat mediatiedoista.

    Perinteisiä tervehdyksiä voit jättää myös verkossa ilmoituspalvelussamme.

    • Selaa ilmoituksia
    • Mediatiedot
    • Ilmoituspalvelu
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Laskutus
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset
KU

Kotimaa

Vasemmistoliittoa vahvistettava liikkeenä

Politiikantutkija Emilia Palonen pitää hyvänä, että tämän hallituskauden aikana viimeistään tiedetään, että puolueissa on eroja.

Politiikantutkija Emilia Palonen pitää hyvänä, että tämän hallituskauden aikana viimeistään tiedetään, että puolueissa on eroja. Kuva: Jussi Joentausta

Politiikantutkija Emilia Palosen mukaan ollaan hyvällä tiellä, jos puolueen johtamistapa on sellainen, että ihmisten tärkeiksi kokemia näkökulmia tuetaan.

Sirpa Puhakka
6.5.2016 9.13

Emilia Palonen

Valtio-opin yliopistonlehtori (ma.) Helsingin yliopistossa. Ideologia- ja diskurssianalyysin tohtori Essexin yliopistosta.

Tutkinut populismia ja kulttuuripolitiikkaa etenkin Eurooppaa ja Unkaria sekä lähidemokratiaa ja jälkimarxilaisia teoreetikoita Helsingin ja Jyväskylän yliopistoista.

Toiminut politiikasta.fin (2012–14) ja Ydin-lehden (2008–09) päätoimittajana.

Palonen haluaa vasemmiston esittävän myösvaihtoehtoja.

Politiikantutkija Emilia Palonen osallistui haastattelua edeltävänä päivänä Helsingin Maunulassa asukastalon harjannostajaisiin. Hän on ollut aktiivisesti mukana suunnittelussa Maunulan demokratiahankkeen kautta. Hän haastaakin puolueet – ja etenkin vasemmistoliiton – etsimään toimintamuotoja, jotka vahvistavat puoluetta liikkeenä.

Kaikkien puolueiden pitäisi enemmän kuunnella ihmisiä ja myös kuulla ja keskustella. Puolueiden tulisi luoda vaatimuksia yhdessä puolueen jäsenten, kannattajien ja kansalaisten kanssa.

– Jos vaatimukset ovat ennalta annettuja, puolue joutuu kriisiin riippumatta siitä, miten paljon sillä on jäseniä. Jäsenten väheneminen on nähty kriisiksi. Ongelma on, jos puolue ei ole yhteydessä kansalaisiin omaa jäsenistöään laajemmin. Ajatuksia tulisi kanavoida ylhäältä alas ja päinvastoin, Palonen sanoo.

ILMOITUS
ILMOITUS

Palosen mukaan vasemmistoliiton vaatimukset vaikkapa taloudesta ovat olleet vaikeasti lähestyttäviä ja hankalia. Niistä ei tavallinen ihminen ota selvää. Asioita pitää kiteyttää sellaisiksi, että ihmiset kokevat: ”Joo tää vaikuttaa mun elämään ja on tärkeää”.

Palonen ei väistäisi, radikaalidemokratian hengessä, ristiriitaisiakaan vaatimuksia. Näistä voidaan valita avoimesti.

Liike on puheenjohtajaansa suurempi

Palonen näkee puolueen prosessina, jossa on voitava vaikuttaa aidosti. Tämän pitää olla myös läpinäkyvää.

– Ollaan hyvällä tiellä, jos puolueen johtamistapa on sellainen, että ihmisiä ja heidän tärkeiksi kokemiaan näkökulmia tuetaan.

Hän haluaa puolueen johtajuuden olevan koko liikkeen johtamista, mikä on enemmän kuin henkilöityminen puheenjohtajaan. Monet vasemmisto- tai oikeistopopulistiset liikkeet henkilöityvät johtajaan. Puolue jää johtajansa varjoon.

Varoittavana esimerkkinä hän mainitsee perussuomalaisten puheenjohtajan Timo Soinin, johon puolueen vaatimukset ovat henkilöityneet. Soinilla on vaikeuksia edustaa äänestäjiään hallituksessa.

– Hänen pitää kertoa mitä mieltä hän oikeasti on asioista. Nyt rapisee vaatimuksia, joita hän ei kykene edustamaan samalla tavalla kuin oppositiossa.

Palonen muistuttaa, että liike on johtajaansa laajempi. Hänen teesinsä on, että politiikan pitäisi aina olla yksi plus -politiikkaa. Tällä hän tarkoittaa, että puheenjohtajan henkilön sijaan puolueessa pitäisi korostaa yhteistä liikettä, jota ajetaan.

Tästä hän mainitsee esimerkkinä taannoin Isossa-Britanniassa käydyn Labourin puheenjohtajakisan voittaneen Jeremy Corbynin politiikan.

– Puolueen sisälläkin tiedettiin, että Corbyn on lievästi änkyrä, vasemmistolainen äijä. Hän ymmärsi, että kyse ei ole vain hänestä itsestään vaan laajemmasta liikehdinnästä, jolla haluttiin pelastaa työväenpuolue. Luoda rakenteita, joilla puolue voi siirtyä institutionalisoituneesta demaripuolueesta liikkeen puolueeksi.

Palonen huomauttaa vasemmistoliiton puoluejohtajan valintaan, että jos puolue on hyvissä kantimissa, sitä voi johtaa kuka vaan.

– Tärkeämpää kuin johtaja, on se plus eli miten saadaan aktiivisesti puolueen kanssa työtä tekevät aidosti mukaan. Henkilöön kohdistuva ihailu kanavoituu johtajan valintaan ja tuleekin johtajalähtöinen pyramidiorganisaatio.

Hän muistuttaa Espanjan vasemmistopuolueen Podemosin kokemuksista: Henkilö- ja johtajakeskeinen johtaminen vieraannutti toimijoita liikkeestä. Kollegiaalisen johtamistavan kautta olisi saatu plussaa ja kokemus, että ihmisiä konsultoidaan ja tehdään yhdessä päätöksiä.

– Yhden johtajan mallissa tätä ei tapahdu, vaan johtaja jalkauttaa puolueen politiikan alaspäin ja puolue on sama kuin johtaja.

Hän myöntää politiikan medialisoitumisen aikana puoluejohtajakeskeisyyden hallitsevan puolueiden julkisuutta. Radikaalia olisikin, jos vasemmisto haastaisi tämän.

Äänestämisellä on merkitystä

Äänestäjät liikkuvat ja valitsevat sopivan puolueen jopa kahden tai kolmen joukosta. Palosen mukaan varsinkaan liikkuvalle äänestäjälle ei ole tärkeintä vasemmistoliiton identiteetti tai ovatko demarit demareita. Ääni menee sille, joka esittää parhaiten tärkeitä vaatimuksia.

– Vasemmistossa on me-henkeä, että me ja kaikki sukulaiset olemme samassa rintamassa. Mutta kuinka paljon se houkuttelee ihmisiä, joilla ei ole samanlaista historiaa ja valmiita identiteettejä, jotka eivät koe tehtäväkseen työntekijöinä äänestää vasemmistopuolueita?

Palosen mukaan ”totta kai pitää olla hehkutustakin”.

– Puolueidentiteetti ei ole yhtä kiva kuin asuinalueidentiteetti tai ”joo, mä osallistun maratonille”. Se ei kuulu pääasiallisiin identiteetteihin, ja minusta se on ok. Eihän kaikkien tarvitse osallistua samalla tavalla.

Häntä huolestuttaa, jos puolueet eivät tarjoa vaihtoehtoja. Hän pitää hyvänä, että tämän hallituskauden aikana viimeistään tiedetään, että puolueissa on eroja. Äänestämisellä on merkitystä.

– Ennen vuoden 2011 vaaleja oli vahva näkemys, että puolueet eivät tarjoa vaihtoehtoja. Tuolloin hehkutettiin perussuomalaisten haastavan muita puolueita. Ongelma on tietenkin, että perussuomalaisten äänestäjät eivät välttämättä halunneet lainkaan tätä politiikkaa. Äänestäjien vaatimukset eivät luultavasti toteudu.

Yhteistyö on seksikästä

Palonen haastaa puolueita selvittämään, millaisista asioista perussuomalaisten äänestäjät ovat huolissaan ja mikä sai ihmiset äänestämään puoluetta. Hän ei usko, että kyse on yksin maahanmuutosta.

– Puolueiden tulisi jalkautua valtakunnallisesti, keskustella niiden ihmisten kanssa, jotka kokevat rakennemuutoksen, kansainvälistymisen ja maahanmuuton ongelmaksi.

Koetaanko, että valta on karannut kauaksi jostain Keski-Suomen perukoilta? Helsinkiläiset eliitit ja intellektuellit päättävät. Ihmiset kokevat, etteivät he pysty vaikuttamaan.

– Vai onko harmistuksen aihe se, että työpaikat ovat lähteneet ja palvelut ovat kaukana? Tai kokevatko ihmiset, etteivät he pääse mukaan täysvaltaisesti informaatioyhteiskuntaan?

Palonen näkee keskeiseksi sen, miten erilaiset Sipilän hallituksen politiikasta kumpuavat vastavaatimukset voidaan kanavoida vaihtoehdoksi.

– Tärkeää olisi, että ei korosteta vain vasemmistoliittoa, vaan sitä miten tehdään yhteistyötä ja edistetään asioita. Jos siinä menestytään, luottamus voi olla suurempaa kuin jos puolueet korostavat erojaan kansalaisille tärkeissä asioissa.

Palosen mielestä kansalaisten näkökulmasta ”sehän on erityisen seksikästä, että pystyt tekemään yhteistyötä muiden puolueiden kanssa etkä nokita koko ajan”.

Hän haluaa vasemmiston esittävän myös vaihtoehtoja. Hän ottaa esimerkiksi sosiaali- ja terveyspalvelujen valinnanvapauden.

– Jos valinnanvapautta halutaan, on keskusteltava lähtökohdista ja prioriteeteista. On korostettava yhteiskunnallista yrittäjyyttä ja osuustoimintaa, joilla ei ole veroparatiisiyhtiön tai globaalin yrityksen tuomaa kilpailuetua. Myös suuryritykset työllistävät potentiaalisia äänestäjiä. On esitettävä laadullisia vaatimuksia työoloihin.

Uudenlaista solidaarisuutta

Mistä Palonen hakisi vasemmistoliitolle kannatusta? Periaatteessa äänestäjät voivat olla keitä tahansa. Esimerkiksi heitä, jotka kokevat esimerkiksi hallintarekisteriä puolustaneiden olevan väärässä, koska läpinäkymättömyys ei ole tolkullista. Ei tarvitse edustaa tiettyä ammattia, asemaa tai tulotasoa.

– Kannattaja voi olla kuka tahansa, joka kokee puolueen ajavan oikeidenmukaisuutta.

Hän perää läpinäkyvyyden solidaarisuutta. Ei ole oikein ja reilua, että vain joistain omistussuhteista on tietoa.

– Tällainen pakka minulla on ja näillä korteilla pelaan. Pitää olla tiedossa, millä korteilla pekka pelaa.

Palonen toteaa, että vasemmalla on aina puolustettu solidaarisuutta. Hänestä solidaarisuus voidaan ymmärtää eri tavoin.

– On kiva puhua solidaarisuudesta, mutta jospa pohtisimme mitä se tarkoittaa sairaanhoitajan, prekaarin tai kotiäidin näkökulmasta.

Ihmiset voisivat samastua käsitteeseen ja jopa liittyä puolueeseen. On kyettävä viestimään, että tämä porukka ei ole sisäänpäin kääntynyt vaan antaa uusille jäsenille tilaa ja mielekästä tekemistä.

– Työntekijöitähän me kaikki olemme, myös vapaaehtoistyötä, pukumiehen tai virkamiehen työtä tekevät. Jos vasemmistoliiton idea on puolustaa vähätuloisia suurempituloisia vastaan ja luoda vastakkainasettelua, niin pätkä- ja pientuloiset pitäisi kuvitella siksi joukoksi.

Palosen mukaan prekaarisuus voi osua kenen tahansa kohdalle.

– Jos puolue pystyisi sanomaan, okei olet huolissasi työpaikkasi puolesta. Me työskentelemme, jotta sinulla on sosiaaliturva tai perusturva, ja selviydyt arjessa nyt ja huomenna. Ja että, työtä voi olla muutakin kuin palkkatyö.

Emilia Palonen

Valtio-opin yliopistonlehtori (ma.) Helsingin yliopistossa. Ideologia- ja diskurssianalyysin tohtori Essexin yliopistosta.

Tutkinut populismia ja kulttuuripolitiikkaa etenkin Eurooppaa ja Unkaria sekä lähidemokratiaa ja jälkimarxilaisia teoreetikoita Helsingin ja Jyväskylän yliopistoista.

Toiminut politiikasta.fin (2012–14) ja Ydin-lehden (2008–09) päätoimittajana.

Palonen haluaa vasemmiston esittävän myösvaihtoehtoja.
ILMOITUS
ILMOITUS

Lue myös

Vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskela.

Vasemmistoliiton Minja Koskela käy läpi politiikan kevätkautta KU:n kesähaastattelussa: “Kyllä siinä käytiin koko tunneskaala läpi”

KU listasi Suomen vaikuttavimmat vasemmistolaiset – Katso 10 nimeä

Noora Kotilainen on sotaa, militarismia, kriisejä ja kärsimystä työssään käsittelevä valtiotieteilijä ja historian tutkija, joka käsittelee kolumneissaan aikaamme leimaavia synkkiä ja väkivaltaisia ilmiöitä.

Noora Kotilaisen kolumni: Tappaminen sodassa on juridisesti oikeutettua, mutta lopulta yksilö on yksin tekojensa kanssa

Eduskunta keskusteli valtioneuvoston puolustusselonteosta täysistunnossa Helsingissä 18. kesäkuuta 2025.

Käännekohtien kevät – Mitä jäi mieleen politiikan alkuvuodesta 2025?

Uusimmat

Kruszynianyn moskeijan talonmies Dzemil Gembicki toivottaa tervetulleiksi vieraat, jotka haluavat kuulla Puolassa kuusi vuosisataa eläneistä muslimeista. 200 vuotta vanhan puurakennuksen suunnittelivat juutalaiset arkkitehdit.

Puolan rakentama teräsaita torjuu idän uhkaa Valko-Venäjän vastaisella rajalla mutta kiusaa myös paikallisia

Orgaanista jätettä kompostoidaan yhteisön johtamassa jätehuollossa Sesdanin kylässä Giayarissa.

Roskavuorovesi vie turistit Balin rannoilta: Kansalaisjärjestön varastot täyttyvät muovijätteestä

Zimbabwelainen pienviljelijä Migren Matanga hirssipellollaan.

Zimbabwessa pienet jyvät pelastavat maanviljelijän päivän

Vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskela.

Vasemmistoliiton Minja Koskela käy läpi politiikan kevätkautta KU:n kesähaastattelussa: “Kyllä siinä käytiin koko tunneskaala läpi”

ILMOITUS
ILMOITUS

tilaa uutiskirje

Viikon luetuimmat

01

Rukoilen: Älä äänestä demareita

 
02

Velkaongelmaa ylläpidetään ja ratkotaan käppyröillä, jotka eivät kestä kriittistä tarkastelua

 
03

KU listasi Suomen vaikuttavimmat vasemmistolaiset – Katso 10 nimeä

 
04

Puolan rakentama teräsaita torjuu idän uhkaa Valko-Venäjän vastaisella rajalla mutta kiusaa myös paikallisia

 
05

Noora Kotilaisen kolumni: Tappaminen sodassa on juridisesti oikeutettua, mutta lopulta yksilö on yksin tekojensa kanssa

 

tilaa lehti

ILMOITUS
ILMOITUS

Lisää uusimpia

KU listasi Suomen vaikuttavimmat vasemmistolaiset – Katso 10 nimeä

30.06.2025

Tatiana Elf aukoo uusia uria suomitrilleriin pätevässä esikoisessaan Huijari

29.06.2025

Noora Kotilaisen kolumni: Tappaminen sodassa on juridisesti oikeutettua, mutta lopulta yksilö on yksin tekojensa kanssa

29.06.2025

Samuli Laihon trilleri Pelon piiri on juuri niin jännittävä kuin sen nimi lupaa

28.06.2025

Rukoilen: Älä äänestä demareita

28.06.2025

Käännekohtien kevät – Mitä jäi mieleen politiikan alkuvuodesta 2025?

28.06.2025

Väinö Linnan klassikko valtaa Pyynikin

27.06.2025

Neljä nostoa sotilasliiton huippukokouksesta – Nato suostui Trumpin saneluun

27.06.2025

Toisenlaista väenmusiikkia – iskelmällisyyden, ryyppylaulujen ja popin nollari

27.06.2025

Velkaongelmaa ylläpidetään ja ratkotaan käppyröillä, jotka eivät kestä kriittistä tarkastelua

27.06.2025

33-vuotias vasemmistolainen on vahvoilla New Yorkin seuraavaksi pormestariksi – Näin KU:n toimitus analysoi tilannetta

26.06.2025

Vasemmistoliitto kiittää Helsingin kunnianhimoista ilmastotavoitetta: Päästöt 85 prosenttia alas viidessä vuodessa

26.06.2025

Orpon hallitus leikkaa erityisesti nuorilta: Varsinkin opiskelijat ovat köyhtyneet

25.06.2025

Pääkirjoitus: Kyse on kokonaisturvallisuudesta – Kuolleella planeetalla ei tehdä mitään ohjuksilla, miljardiomaisuudella ja velattomalla julkisella taloudella

25.06.2025
ILMOITUS
ILMOITUS

Kaupallinen yhteistyö

Onko nuorille tarjolla muutakin kuin sodanajan sijoituspaikka?

16.06.2025

Miltä antifasistinen ulkopolitiikka näyttää?

19.05.2025

Tiede luo toivoa, kun maailma myllertää

17.04.2025
ILMOITUS
ILMOITUS
KU logo


  • Yhteystiedot
  • Tilaajapalvelu
  • Mediatiedot
  • Palaute
  • Blogit
  • Ilmoituspalvelu

Sivuston käyttöä seurataan mm. evästein kävijäseurannan, markkinoinnin ja mainonnan toteuttamiseksi. Tietosuojaselosteessa kerrotaan sivuston käytännöistä ja yhteistyökumppaneista.

Tietosuoja
Yksityisyysasetukset
Tilausehdot

  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Etusivu
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset
    • Ilmoituksia
    • Mediatiedot
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset

Tervetuloa takaisin!

Kirjaudu sisään tilillesi:

Käyttäjätunnus on sähköpostiosoitteesi. Palauta salasanasi klikkaamalla tästä.

Ongelmatilanteissa ota yhteyttä asiakaspalveluumme. Vastaamme mahdollisimman pian.

Salasana unohtunut?

Salasanan palauttaminen

Syötä käyttäjänimesi tai sähköpostiosoitteesi salasanan palauttamista varten.

Kirjaudu sisään