KU
  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Uusin lehti
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset

    Voit ilmoittaa KU:n verkossa myös kokouksista, tapahtumista, avoimista työpaikoista yms. Pääset selaamaan ilmoituksia viereisestä selaa ilmoituksia-linkistä.

    Lisää tietoja ilmoittamisesta verkossa ja aikakauslehdessä saat mediatiedoista.

    Perinteisiä tervehdyksiä voit jättää myös verkossa ilmoituspalvelussamme.

    • Selaa ilmoituksia
    • Mediatiedot
    • Ilmoituspalvelu
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Laskutus
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset
KU

Kotimaa

Hävikkiruoka muuttuu ravintola-annokseksi

Kuva: All Over Press

Ruoan päätyminen jätteeksi on globaali ilmiö, joka aiheuttaa ympäristöongelmia ja eriarvoistaa ruoan kulutusta. Hävikkiravintola ja hävikinlajittelu ovat osa ongelman ratkaisua.

Maarit Piippo
29.5.2016 8.25

Suomalaisesta elintarvikeketjusta jää ruokahävikkiä vuosittain 460 miljoonaa kiloa. Kotitalouksien ruoasta viisi prosenttia päätyy jätteeksi, eli noin 23 kiloa henkeä kohden. Globaalilla tasolla hävikkiä syntyy 1,3 miljardia ruokakiloa, mikä vastaa 25–30 prosenttia maapallolla tuotetusta ruoasta. Samalla nälänhätä koettelee lähes 800 miljoonaa ihmistä maailmassa.

Ruokahävikistä aiheutuu kolmasosa ihmisten ilmastopäästöistä. Arvioiden mukaan ruokahävikin ilmastovaikutus kasvaa tulevaisuudessa kehittyvien maiden elintason nousun myötä, kun lihansyönti lisääntyy vaikkapa Intiassa ja Kiinassa. Potsdamin ilmastotutkimuskeskuksen mukaan noin 14 prosenttia maapallon kasvihuonepäästöistä voitaisiin estää puuttumalla ruokahävikkiin.

Kiertotaloushanke ajan hermolla

Suomessa kaupoilta jää ruokahävikkiä 65 miljoonaa kiloa vuodessa, josta vain 10–15 prosenttia päätyy ruoka-apuun. Tähän tilanteeseen havahtui ekonomi Johanna Kohvakka järjestäessään taannoin hävikkiruokatapahtumaa Helsingissä. ”Voisitte järjestäytyä hieman paremmin”, totesi eräs kauppias, joka kertoi heittäneensä juuri kaksi lavallista ruokaa roskiin.

Kohvakka tarttui ongelmaan ja alkoi suunnitella hävikkiruokahanketta aluksi palkatta kestävän kehityksen suunnittelutoimisto Rhea Solutionsissa.

– Päätimme perustaa ammattimaisesti toimivan ravintolan, joka hyödyntää hävikkiruokaa sekä työllistää maahanmuuttajia, pitkäaikaistyöttömiä ja syrjäytymisvaarassa olevia nuoria. Esikuvana on Amsterdamissa toimiva Instock-hävikkiravintola, joka on syntynyt paikallisen kauppaketjun sisäisen innovaatiokilpailun tuloksena, kertoo Kohvakka.

From Wasto to Taste -kiertotaloushanke sai tämän vuoden alussa ESR-rahoituksen työllistämishankkeelle, mutta ravintolatoiminnan mahdollistamiseksi tarvittiin joukkorahoituskampanja. Hanke sai laajalti vastakaikua, ja Mesenaatti-rahoituksen minimiraja saavutettiin.

Voittoa tavoittelemattoman hävikkiravintolan perustajajäseniksi tuli joukko yksityisiä ihmisiä ja yritystukijoita. Aihe puhutteli monia, ja kotimaisissa huippuravintoloissa työskennellyt Ossi Palomäki ryhtyi hankkeen luovaksi kokiksi.

Kevään aikana From Waste to Taste toimi pop up -ravintolana parissa helsinkiläisessä kahvilassa. Kolme lähettiä on hakenut arkipäivisin hävikkiruokaa S-ryhmän ja Ruohonjuuren sopimuskaupoista, joiden lasteista kokit valikoivat päivittäin vaihtuvan menunsa ainekset.

Kesäkuussa ravintola pääsee viimein muuttamaan omiin tiloihin Helsingin keskustan tuntumaan. Samalla alkavat myös hankkeen viikonloppubrunssit ravintola Raikussa Hämeentiellä.

Uusi hävikkiravintola avautuu myös Helsingin Lapinlahden sairaalan vanhoihin
tiloihin Michelin-kokki Markus Aremon alivuokralaisena.

Vaikeasti tulkittava ”parasta ennen”

– Hävikkiruoan korkea laatu on ollut yllätys. Voimme tehdä annokset 90-prosenttisesti hävikistä, joka koostuu ruoasta, jolla on vielä käyttöpäivämäärää jäljellä, kertoo Ossi Palomäki.

Hävikkiruoka on usein normaalia syömäkelpoista ravintoa, joka ei eri syistä täytä ruokaketjun standardeja. Kauppojen parasta ennen -päiväys on harkinnanvarainen suositus, jonka tuottajat ovat itse määritelleet – usein varsin reilulla käyttömarginaalilla. Esimerkiksi monet kuivatuotteet, kananmunat ja maitorahkat säilyvät parasta ennen -merkintää pidemmälle.

Lisäksi kaupoista heitetään jätteeksi käyriä kurkkuja tai muita erikoisen muotoisia kasviksia, hieman tummuneita banaaneja, leikatun juustotahkon käypää juustoa tai vaikkapa viinirypälerasioita, joissa on pari tummunutta rypälettä.

– Hävikin syynä ovat tuotteiden nopea kierto ja korkeat ulkonäkövaatimukset, kun kaupoissa ei ehditä käsitellä standardeista poikkeavia raaka-aineita, arvioi Palomäki.

Myös pakkausmerkintöjen ohjeellisuutta ja ehdottomuutta ei osata aina erottaa. Moni kuluttaja ei luota omaan aistinvaraiseen harkintaansa parasta ennen -päiväysten kohdalla.

– Kasvisten hävikkiä voitaisiin vähentää kauppojen tilaustoiminnan optimoinnilla ja omavalvonnalla, johon kuuluu oikea säilytyslämpötila. Kaikissa tuotteissa hävikkiin vaikuttaa se, miten hyvin menekkiä on osattu arvioida, kertoo laatu- ja ympäristöpäällikkö Satu Kattilamäki HOK-Elannosta.

Ruokakeskus lajitteluun ja jalostamiseen

HOK-Elanto on muiden paikallisten ruokatoimijoiden kanssa mukana Vantaalla toimivassa Yhteinen pöytä -konseptissa, jossa hävikkiruokaa ohjataan ruoka-apuun. Vantaan kaupunki investoi puoli miljoonaa euroa kylmävarastoon, joka mahdollistaa viikoittain noin 15 000 hävikkiruokakilon jakelun ruoka-avun tarvitsijoille.

– Logistiikka ja raha ovat suurimmat tekijät hävikkiruoan tehokkaassa hyödyntämisessä, sillä hävikkiruoan jakelu ja varastointi maksaa, kertoo palveluesimies Hanna Kuisma Yhteinen pöytä -toimintamallista.

Myös From Waste to Taste -hanke tähtää ruoanlajittelukeskuksen perustamiseen, mikä vaatii riittäviä kylmäsäilytystiloja ja varastotilaa hävikkiravintolan yhteyteen. Tällä hetkellä hankkeen resurssit eivät riitä vastaanottamaan kaikkea tarjolla olevaa hävikkiruokaa. Lajittelukeskuksessa ruoka ohjattaisiin ravintolaan tai ruoka-apuun sekä jatkojalostustuotteiksi, kuten säilykkeiksi, eläinten ruoaksi ja lopulta kompostiin.

Hävikkiravintola on jo toiminut kokeilukeittiönä, jossa yhdistellään uusia makuja ja kokataan harvinaisuuksia. Palomäki on löytänyt kuivatusta päärynästä viikunan vivahteita ja kaalin sydämestä piparjuurimaista makua. Käytössä ovat niin kasvisten varret ja ytimet kuin possun korvat ja lehmän kieli.

– Ravinnon monipuolisessa hyödyntämisessä on paljon tietämättömyyttä, ja esimerkiksi naudan ruhosta 40 prosenttia jää yleensä käyttämättä. Onneksi sisäelimet ovat taas nousseet trendiruoaksi, kertoo Palomäki.

Hävikkiin puututaan laeilla

Hävikkiongelman laajuuteen on alettu herätä eri tahoilla. Viime vuonna Ranskassa tuli voimaan laki, joka kieltää suuria ruokakauppoja tuottamasta ruokajätettä.

Nykyisin Ranskassa kaikki myymättä jäänyt, mutta syötäväksi kelpaava ruoka pitää toimittaa hyväntekeväisyyteen, eläinten rehuksi tai kompostoitavaksi. Suomessa Evira on ohjeistanut kauppoja antamaan hävikkiä ruoka-apuun.

Vireillä on ollut vetoomus Ranskan lain ulottamiseksi koko EU:n alueelle. Suomessa hävikin hyödyntäminen eteni tänä vuonna, kun yli sata kansanedustajaa allekirjoitti lakialoitteen, joka velvoittaisi yrityksiä ja julkisia keittiöitä luovuttamaan myyntiin kelpaamattoman, syömäkelpoisen ruoan hyväntekeväisyyteen.

From Waste to Tasten suunnitelmiin kuuluu testata parasta ennen -merkintöjen osuvuutta yhdessä tutkijoiden kanssa.

– Lisäksi isoja eriä ruokahävikkiä olisi järkevää hyödyntää laitoskeittiöissä, kuten kouluissa. Jos logistiikka ja hyvät säilytystilat ovat saatavilla, hygienia- ja elintarvikevaatimusten täyttäminen ei olisi ongelma, pohtii Palomäki.

From Waste to Taste tarvitsee lisäresursseja voidakseen toteutua siten, että yhä suurempi osa hävikistä saataisiin hyötykäyttöön. Mesenaatissa toimii jälkikampanja, jossa projektia voi tukea vaikkapa lahjoittamalla hävikkilounaan vähävaraiselle.

Ruokatuotannon rakenteellinen ongelma kiteytyy siinä, että kauppojen on halvempaa hankkia uusia elintarvikkeita kuin palkata henkilökuntaa hävikkiruoan käsittelemiseen.

– Tavoitteenamme on nostaa ruoan arvostusta tekemällä laadukkaita ravintola-annoksia raaka-aineista, jotka olisivat vaarassa joutua hukkaan, huomioi Kohvakka.

Tue From Waste to Taste -ravintolaa

Osallistu Yhteiseen pöytään

ILMOITUS
ILMOITUS
ILMOITUS
ILMOITUS

Lue myös

Alma Tuuva

Alma Tuuva: ”Olen valtakunnan tunnetuin työtön, joka ei edes ole oikeasti työtön”

HSL:n ensi vuoden lipunhinnoista äänestetään ensi tiistaina.

Vasemmistoliitto ja vihreät esittävät, että HSL ei nosta lippujen hintoja ensi vuonna

Parlamentaarisessa työryhmässä ovat mukana kaikki eduskuntaryhmät. Vasemmistoliittoa edustaa Hanna Sarkkinen.

Sarkkinen edustaa vasemmistoliittoa parlamentaarisessa velkajarrutyöryhmässä

Laura Meriluoto näkee apteekkiuudistuksen osana oikeistohallituksen laajempaa keskittämispolitiikkaa.

Oikeistohallituksen apteekkiuudistus uhkaa koko maan laajuista apteekkiverkkoa,varoittaa Meriluoto

Uusimmat

Jussi Kaakisen kansikuva on Lyijynharmaan taivaan paras osa.

Tapani Bagge lähettää yksityisetsivä Mujusen pitkälle tauolle, mutta eläkekin voisi olla paikallaan

Hölmölä – suuri talousfoorumi esitettiin entisen Kauppakorkeakoulun juhlasalissa. Kuvassa Juho Uusitalo ja kuoro.

Talousshow kompastui komeissa kulisseissa

HALO tekee yhteistyötä Salomoninsaarten poliisivoimien räjähteiden raivausyksikön kanssa kirjatakseen räjähtämättömien ammuksien sijainteja Dunden alueella Mundassa, Länsiprovinssissa.

Toisen maailmansodan aikaiset räjähteet aiheuttavat yhä tuhoa Salomoninsaarilla

Alma Tuuva

Alma Tuuva: ”Olen valtakunnan tunnetuin työtön, joka ei edes ole oikeasti työtön”

varaa joulutervehdys

ILMOITUS
ILMOITUS

tilaa uutiskirje

Viikon luetuimmat

01

Kommentti: Keskisarja provosoi persut nousuun ja häipyi sitten puuhailemaan omiaan, koska eduskunnassa on ”aika vähän mitään hyödyllistä tekemistä”

 
02

Meriluoto Orpolle Asunnottomien yön aattona: Teidän asemassanne en ehkä nukkuisi kovin hyvin

 
03

Honkasalo Juusolle: Miksi perussuomalaiset ja oikeistohallitus haluavat irtisanoa lisää suomalaisia hoitajia?

 
04

Hallitus hivuttaa heikennyksiä voimaan: Ensin oikeuksia pois paperittomilta, vähitellen koko kansalta

 
05

Anna Kontula tulevaisuusselonteosta: Varaudumme veltosti kaikkein todennäköisimpiin tulevaisuusuhkiin

 

tilaa lehti

ILMOITUS
ILMOITUS

Lisää uusimpia

Vasemmistoliitto ja vihreät esittävät, että HSL ei nosta lippujen hintoja ensi vuonna

24.10.2025

Sarkkinen edustaa vasemmistoliittoa parlamentaarisessa velkajarrutyöryhmässä

24.10.2025

Oikeistohallituksen apteekkiuudistus uhkaa koko maan laajuista apteekkiverkkoa,varoittaa Meriluoto

24.10.2025

Velkajarru kaventaa jo nyt keskustelua talouspolitiikan vaihtoehdoista, kun oppositiota muistutetaan, että tehän sitouduitte

24.10.2025

Potkulaki ei lisää työpaikkoja: ”Yksi heikennys lisää työntekijöiden asemaan”

24.10.2025

Lohikoski kysyy ammatillisen koulutuksen epäkohdista: Sivistyksen ja aktiivisen kansalaisuuden eväät on kuuluttava myös duunareille

24.10.2025

Historian väärälle puolelle joutuminen on huono argumentti

24.10.2025

Honkasalo Juusolle: Miksi perussuomalaiset ja oikeistohallitus haluavat irtisanoa lisää suomalaisia hoitajia?

23.10.2025

Ay-liike jyrähti potkulaista: työntekijän turva heikkenee, työllisyysvaikutukset olemattomia

23.10.2025

Potkulaki eduskuntaan, Yrittäjien mukaan alisuoriutuminen säilyy irtisanomisperusteena

23.10.2025

Kommentti: Keskisarja provosoi persut nousuun ja häipyi sitten puuhailemaan omiaan, koska eduskunnassa on ”aika vähän mitään hyödyllistä tekemistä”

23.10.2025

Oikeistohallituksen potkulaki ei lisää työllisyyttä vaan ainoastaan heikentää työntekijöiden asemaa, vasemmistoliiton Koskela sanoo

23.10.2025

Sitoutumaton vasemmisto voitti Helsingin yliopiston ylioppilaskunnan vaalit

23.10.2025

Tutkimus: Suomalaiset ovat huolissaan terveydenhoidosta, vanhuksista ja työttömyydestä

23.10.2025
ILMOITUS
ILMOITUS

Kaupallinen yhteistyö

Velkajarru sementoi kurjistamisen tien

15.10.2025

On aika keskustella siitä, mitä tapahtuu Palestiinan valtion tunnustamisen jälkeen

26.09.2025

Kenen käsissä on Euroopan huoltovarmuus?

09.09.2025
ILMOITUS
ILMOITUS
KU logo


  • Yhteystiedot
  • Tilaajapalvelu
  • Mediatiedot
  • Palaute
  • Blogit
  • Ilmoituspalvelu

Sivuston käyttöä seurataan mm. evästein kävijäseurannan, markkinoinnin ja mainonnan toteuttamiseksi. Tietosuojaselosteessa kerrotaan sivuston käytännöistä ja yhteistyökumppaneista.

Tietosuoja
Yksityisyysasetukset
Tilausehdot

  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Etusivu
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset
    • Ilmoituksia
    • Mediatiedot
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset

Tervetuloa takaisin!

Kirjaudu sisään tilillesi:

Käyttäjätunnus on sähköpostiosoitteesi. Palauta salasanasi klikkaamalla tästä.

Ongelmatilanteissa ota yhteyttä asiakaspalveluumme. Vastaamme mahdollisimman pian.

Salasana unohtunut?

Salasanan palauttaminen

Syötä käyttäjänimesi tai sähköpostiosoitteesi salasanan palauttamista varten.

Kirjaudu sisään