Työttömien Valtakunnallinen Yhteistoimintajärjestö TVY syyttää hallituksen syventävän työttömyyttä leikkaamalla työttömyysturvaa. Hallitus pitää kiinni 200 miljoonan euron leikkauksesta. Ansiosidonnainen päiväraha-aika lyhenee sadalla päivällä, omavastuuaika pitenee viidestä seitsemään päivään ja pitkän työhistorian omaavien ihmisten kolmen kuukauden korotettu ansio-osa leikataan pois.
Vuonna 2019 keskimääräisen ansioturvan piirissä oleva työtön on menettänyt hallituksen leikkausten takia 2 821 euroa vuodessa, TVY arvioi.
TVY:n puheenjohtaja, kansanedustaja Satu Taavitsainen (sd.) pitää hallituksen asennetta työttömiä kohtaan on julmana.
– Esitys on pakkolakien pikkuveli, sillä on kyse työelämään liittyvästä yksipuolisesta toimesta, joka on pelkästään työttömän asemaa ja toimeentuloa heikentävä. Lisäksi hallitus esityksellään huonontaa ostovoimaa ja lisää muun sosiaaliturvan tarvetta ja näin pahentaa synkkyyttä Suomessa.
Taavitsaisen mukaan hallitus ei ymmärrä, että Suomessa on työpaikkapula. Se kuvittelee, että työpaikkoja ilmestyy jostain yhtäkkiä, kun ihmisiltä otetaan ansiosidonnainen työttömyysturva pois.
Vaikeutta rakennetyöttömyyttä
TVY:n toiminnanjohtajan Jukka Haapakosken mukaan ansiosidonnaisen työttömyysturvan heikennykset ajavat työttömiä nykyistä aiemmin taloudelliseen ahdinkoon ja köyhyysloukkuun. Tuloksena on entistä vaikeampi rakenteellinen työttömyys.
– Hallituksen pitäisi panostaa huomattavasti enemmän palkkatuella työllistymiseen ja työttömyysturvalla kouluttautumiseen. Kansalaisten perustuslaillinen oikeus työhön edellyttää julkiselta vallalta toimenpiteitä ja rahoitusta. Valtion palkkatukirahoilla on kiistatta keskeinen rooli etenkin nuorten ja pitkäaikaistyöttömien työelämään pääsemisessä ja työkunnon ylläpitämisessä, Haapakoski sanoo.
TVY vaatii hallitusta perumaan työttömyysturvan leikkaukset ja panostamaan pitkäaikaistyöttömyyden vähentämiseen aktiivisella ja yksilöllisesti kohdennetulla työllisyyspolitiikalla. Sitä ovat peräänkuuluttaneet myös Euroopan neuvosto ja komissio.
Pitkäaikaistyöttömien eli vähintään vuoden yhtäjaksoisesti työttömänä olleiden osuus kaikista työttömistä työnhakijoista oli toukokuussa noin 38 prosenttia. Se on uusi Suomen ennätys.