Sosiaali- ja terveysministeriö on saanut varsin kriittisiä lausuntoja perustulokokeilusta, jonka on tarkoitus alkaa ensi vuonna. Perustuloa kokeillaan kahdellatuhannella Kelan työttömyysturvaa saavalla, joille 560 euron suuruinen perustulo on verovapaata tuloa.
Kokeilun rajaamista vain työttömiin on kritisoitu etenkin vasemmistoliitossa. Akateemisessa maailmassa sillä on ollut ymmärtäjiäkin.
BIEN Finland – Suomen perustuloverkosto odotti kunnianhimoisempaa ja kattavampaa kokeilua. Se arvostelee kokeilun tiukkoja rajauksia, useimpien väestöryhmien rajaamiseen sen ulkopuolelle sekä alimitoitettua budjettia.
”Perustulokokeilusta uhkaa jäädä puuttumaan perustulo.”
”Pitäisi korvata kymmeniä tukia”
”Kokeilun rajaaminen vain Kelan työttömyysetuuksia saaviin unohtaa perustulon alkuperäisen idean, jossa perustulo määritellään universaaliksi ja ilman ehtoja maksettavaksi etuudeksi. Osittaisenkin perustulon pitäisi korvata useita kymmeniä eri yhteiskunnan tukimuotoja, eikä vain kahta”, perustuloverkosto kritisoi.
Sen mielestä on vaara, että työttömyysetuuksia kutsutaan perustuloksi ja perustuloa ajatellaan vain työttömyysetuutena.
Suomen perustuloverkosto uskoo kuitenkin, että näilläkin rajauksilla saadaan oikeilla arviointikriteereillä joitakin tuloksia perustulon työllisyysvaikutuksista työttömien osalta.
”Kokeilun myötä keskustelu perustulosta lisääntyy joka tapauksessa ja kokeilua seurataan laajasti myös kansainvälisesti. Suomen perustuloverkosto odottaa eri puolueiden perustulokantojen täsmentymistä kokeilun aikana ja perustulon nousemista keskeiseksi teemaksi vuoden 2019 eduskuntavaaleissa”, verkosto toteaa lausunnossaan.
EK: Huonosti suunniteltu
Elinkeinoelämän keskusliitto kannattaa perustulokokeilua, mutta hallituksen suunnittelema malli antaa vähän eväitä arvioida sitä, purkaako perustulo kannustinloukkuja, EK:n johtaja Ilkka Oksala arvioi.
EK:n mielestä oikein toteutettu perustulokokeilu voisi purkaa kannustinloukkuja.
– Perustulo voisi olla keino saada työnteko aina kannattavammaksi kuin sosiaaliturvalla oleminen. Valitettavasti lakiesitysluonnoksen pääongelmana on se, että siinä ei kokeiltaisi ”oikeaa” perustuloa, jossa lisätulot asteittain pienentäisivät käteen jäävää perustuloa. Nyt kokeiltava malli johtaisi koko väestön tasolla miljardien lisämenoihin ja on siksi epärealistinen, Oksala sanoo.
EK:n mielestä perustulokokeilussa pitäisi olla mukana niin työttömiä kuin työssäkäyviä.
– Perustulokokeilu on huonosti suunniteltu. Kokeilusta ei voi vetää johtopäätöksiä perustulon tarkoituksenmukaisuudesta. Näistä syistä EK katsoo lausunnossaan, että kokeilua ei tule toteuttaa luonnoksen mukaisesti.
”Ei kokeile perustuloa”
Vasemmistoliiton kansanedustaja Anna Kontula arvioi hallituksen esitystä tuoreeltaan niin, että perustulokokeilun keskittyminen pelkästään peruspäivärahan ja toimeentulotuen saajiin uhkaa jättää perustulon laajemmat yhteiskunnalliset vaikutukset edelleen hämärän peittoon.
– Perustulokokeilusta uhkaa jäädä puuttumaan perustulo. Nyt ollaan kokeilemassa työttömyysturvan perusosan vastikkeettomuutta, ei mitään perustuloa, Kontula sanoi, kun hallituksen esitys lähti lausuntokierrokselle.
Lausuntokierros päättyy tänään perjantaina 9.9.