30-vuotisjuhlaansa perjantaina viettävän Vailla vakinaista asuntoa ry:n toiminnanjohtaja Sanna Tiivola kertoo, että viime aikoina asunnottomuus on kasvanut varsinkin nuorten keskuudessa. Asunnottomista noin kolmannes on nuoria.
Syyksi nuorten lisääntyneeseen asunnottomuuteen Tiivola arvelee työttömyyttä.
– Aiemmin nuoret pääsivät töihin suoraan valmistuttuaan. Nyt he jäävät työttömiksi usein.
Muita uusia kasvavia asunnottomien ryhmiä ovat maahanmuuttajat ja perheet.
– Lapsiperheiden asunnottomuuteen tartutaan lastensuojelun kautta nopeasti. Maahanmuuttajien auttaminen taasen on vaikeaa turvapaikka- ja oleskelulupien puuttuessa, Tiivola kertoo.
Aune auttaa nuoria
Nuorten tilanteeseen haetaan parannusta tänä vuonna käynnistyneen asunnottomuuden ennaltaehkäisyyn pyrkivän Aune-ohjelman avulla. Sanna Tiivola kertoo, että Aune-ohjelma etsii erilaisten pilottien kautta helpotusta nuorten sekä luotto- ja vuokravelkaisten asunnottomuuteen.
Aiemman, pitkäaikaisasunnottomuuden vähentämiseen ja poistamiseen pyrkineen Paavo-ohjelman tuloksena asunnottomille tarkoitetut yhteismajoitukset lopetettiin kymmeneltä paikkakunnalta, ja tilalle saatiin itsenäisen asumisen mahdollistavia asuntoja.
Asunnottomien edunvalvontajärjestö perustettiin aikanaan muun muassa juuri siksi, jotta yhteismajoituksesta päästäisiin eroon. Yhdistyksen tarkoitus on turvata jokaisen asumisoikeus taustasta ja elämäntilanteesta riippumatta.
Yhdistys yhäkin tarpeellinen
Vva ry perustettiin Lauttasaaren tukikodissa 16.12.1986. Perustajat arvelivat tuolloin, että yhdistys tekee itsensä pian tarpeettomaksi. Vuonna 2016 yhdistyksellä työskentelee lähemmäs 40 työntekijää, joista osalla on asunnottomuustausta.
Matalan kynnyksen palveluiden kontakteja on vuosittain reilusti yli 20 000.
Asunnottomia on koko maassa arvioitu olevan noin 8 000. Heistä noin puolet on pääkaupunkiseudulla.
Tarina kertoo, että perustajajäsen Juhani Roiha ajoi veneellä Hakaniemen torille, otti miehiltä pullot pois ja antoi tilalle vasarat. Lauttasaaren tukikotiin rakennettiin laituri, että päästään kalaan. Vartiosaareen rakennettiin huvila, jotta saatiin ihmisille tekemistä ja asunto. Myös vangit pääsevät saareen virkistymään ja suorittamaan koevapautta.
Perinteistä Asunnottomien Yön –tapahtumaa on vietetty vuodesta 1998 saakka. Yhdistys pyörittää Helsingissä myös yökahvila Kalkkersia, liikkuvaa yökahvila Yökiitäjä Lepakkoa sekä Sällikotia, jotta “Arska” sai asunnon vaikkei lopettanut juomista.