Panostuksia tutkimukseen ja tuotekehitykseen on leikattu Suomessa rajusti, kertoo Tekniikan akateemiset TEKin ja Teknologian tutkimuskeskus VTT:n keskiviikkona julkistettu Teknologiabarometri.
Selvitys osoittaa Suomen menneen viime vuosina alamäkeen monella mittarilla. Rajuinta on korkean teknologian tuottaman arvonlisäyksen pudotus. Vuonna 2009 arvonlisäys oli lähes 14 prosenttia BKT:stä, nyt enää 8,5 prosenttia.
Poliitikkojen usko tutkimuksen yhteiskunnalle tuomasta korkeasta korosta on kyselyn tulosten valossa hiipunut.
– Aiemmin innovaatiovetoisen talouskasvun mekanismien ymmärtäminen on ollut meillä hyvällä tolalla. Nousu 1990-luvun lamasta perustui teknologisen osaamisen hyödyntämiseen. Onko tässä takapakissa nyt kyse silkasta tietämättömyydestä, TEKin johtaja Pekka Pellinen kysyy.
Suomi kuuluu hänen mukaansa niihin harvoihin OECD-maihin, joissa tutkimus- ja tuotekehityspanosten (T&K) reaalinen arvo on laskenut jo pitkään. Valtion panostukset ovat laskeneet yhtäjaksoisesti jo viisi vuotta. Myös yritysten into laittaa rahaa T&K-toimintaan on ollut heikkoa.
– Suomi on jäämässä innovaatiotoiminnan eturintamasta, mikä näkyy jo selvästi kilpailukyvyssämme. Mallia kannattaisi nyt ottaa Tanskasta, joka on kirinyt vahvasti parannettuaan nimenomaan innovaatiokenttänsä toimintaedellytyksiä, Pellinen sanoo.
Suomi pärjää palveluviennissä
Yritysten arviot oman T&K-toimintansa kasvattamisesta lähivuosina lisäävät luottamusta parempaan tulevaisuuteen. VTT:N johtavan tutkijan Torsti Loikkasen mukaan esimerkiksi tieto- ja viestintäteknologian palveluvienti kasvaa. ICT-palveluiden osuudessa palveluviennistä Suomi on vertailumaiden ykkönen, ja jopa parantunut juoksuaan.
– Suomi on kasvavasti palvelutalous eikä perinteisen teollisuusyhteiskunnan perään kannata haikailla. Tämä tulisi talouspolitiikan tekijöidenkin ymmärtää, Loikkanen huomauttaa.
Selvää parannusta on tapahtunut myös kansainvälistymisessä ja verkottumisessa. Suomeen on saatu aiempaa enemmän suoria sijoituksia. Vuonna 2013 Suomi oli vertailumaiden kärjessä ulkomaisten T&K-investointien houkuttelemisessa.
– Suomeen takavuosina luotu osaaminen näyttäytyy nyt niin houkuttelevana, että kansainväliset sijoittajat ovat valmiita laittamaan rahansa likoon. Tässä on vahva viesti päätöksentekijöille. Osaamiseen ja innovaatioihin kannattaa panostaa, Loikkanen patistaa.