Nyt kasassa oleva ehdokasjoukko on 22-73-vuotiaita. Eniten, lähes kolmannes on nuoria.
– Tyypillinen ehdokas on 1980-luvulla syntynyt ihminen, joka asuu kaupungin keskisellä alueella, kuten minä, Malin sanoo.
Nykyisistä valtuutetuista muut paitsi Eija Loukoila ja Pekka Saarnio tavoittelevat jatkopaikkaa.
Joukkoliikenteessä suunnan on oltava kohti maksuttomuutta.
Kuntavaalilistan ripeä täyttyminen on ollut odotettavissa, sillä puolueen jäsenmäärä on kasvanut Helsingissä vauhdilla viime vuosina. Viimeisen kymmenen vuoden aikana jäsenmäärä on lähes kolminkertaistunut. Jäseniä on nyt 1 843. Täyteen listaan tarvitaan Helsingissä 127 nimeä.
Puolueen ex-puheenjohtaja, kansanedustaja, valtuutettu ja nyt myös pormestariehdokas Paavo Arhinmäki totesikin, että tilanne Helsingissä poikkeaa ehdokkaiden innokkuudessa mistään, mitä hän on 16-vuotisen valtuustouransa aikana nähnyt.
– Meillä on hyvä mahdollisuus parantaa kannatusta Helsingissä, hän sanoi. Vasemmistoliitolla on nyt 11 valtuutettua, joista yhdeksän puolue sai vaaleissa ja kaksi on loikanneita. Siten enemmän kuin yhdeksän paikkaa on Arhinmäen mukaan vaaleissa voittamista.
Helsingissä puolue tavoittelee 12 prosentin kannatusta, jolla irtoaisi keveästi 10 paikkaa.
”Kuntavaalit – ei pormestarivaalit”
Helsingissä valitaan vaalien jälkeen ensimmäistä kertaa pormestari.
– Mutta vaaleissa ei valita pormestaria vaan 85 valtuutettua. Ja valtuusto päättää, millaista politiikkaa tehdään. Pormestarilla on valtuustossa vain yksi ääni kuten muillakin valtuutetuilla. Pormestari on toki kaupungin poliittiset kasvot, mutta hän on vain kaupunginhallituksen puheenjohtaja ja yksi ääni kaupunginhallituksessa, korostaa Arhinmäki.
Pormestariehdokkaana hän näkee tehtäväkseen tuoda esiin vasemmistoliiton tavoitteita ja politiikkaa. Tässä mielessä hän nosti esiin Helsingin asuntopolitiikan.
– Helsingissä asuminen on kohtuuttoman kallista. Tämä koskettaa kaikkia.
Arhinmäki viittaa Helsingin asunto-ohjelmaan, joka edellyttää että vain 25 prosenttia asunnoista on kohtuuhintaisia vuokra-asuntoja.
– Vuokra-asuntojen rakentamismäärää on nostettava ja on saatava kohtuuhintaisia omistusasuntoja.
Neljän prosentin tuotto kaupungin omasta tonttimaasta on Arhinmäen mukaan korkea. Tuotto-odotusta voitaisiin hänen mielestään laskea, koska tonttivuokra näkyy suoraan asumisen hinnassa
Arhinmäki toivoo, että Vasemmistoliiton esitys vuokrajarrusta menisi läpi valtuustossa.
– Me emme ole gryndereiden puolella vaan tavallisen kansan puolella, hän sanoi.
Ympäristö ja ihmisoikeudet
Helsingin Vasemmistoliitto tavoittelee Petra Malinin mukaan tasa-arvoisempaa ja parempaa Helsinkiä. Puolue haluaa olla vastavoima nykysuuntaukselle.
– Kestävän kehityksen periaatteet ja ihmisoikeudet pitää näkyä kaikessa päätöksenteossa, Malin sanoo ja asettaa näin ympäristön ja ihmisoikeudet kunnallisvaaliohjelman vaalikärjistä.
Seitsemästä vaalikärjestä hän nostaa esiin myös tasa-arvoisen kasvatuksen ja koulutuksen, jossa vaaditaan muun muassa pieniä ryhmiä varhaiskasvatukseen ja subjektiivinen päivähoito-oikeuden säilyttämistä sekä aamu- ja iltapäivätoimintaa 1.-4.-luokkalaisille.
– Kulttuuripalveluissa korostamme monipuolisuutta sekä lähiöiden asukkaiden yhdessä tekemisen kulttuurin tukemista, Malinen sanoi ja jatkoi, että vasemmistoliitto on myös joukkoliikennepuolue.
Punavihreää yhteistyötä
Valtuustoryhmän puheenjohtaja Veronika Honkasalo uskoo, että parhaat tulokset kuntapolitiikassa saadaan punavihreällä yhteistyöllä.
– Haastanne sosialidemokraatit ja vihreät, hän sanoo.
Honkasalo listasi valtuustoryhmän saavutuksia päättymässä olevalta kaudelta. Uuttera ihmisoikeustyö on hänen mukaansa tuottanut tulosta, kun paperittomille on saatu hätämajoitusta. Hän mainitsee myös inhimillisen, uudenlaisen maahanmuuttaja- ja kotouttamispolitiikan, jonka taakse on saatu koko punavihreä rintama.
Honkasalon ansiolistalla on myös Guggenheimin kaatuminen ja joidenkin soten asiakasmaksukorostusten estäminen ja kaupungin omien asukastalojen säilyttäminen.
Keskuspuiston puolustaminen yleiskaava-asiassa osoitti Honkasalon mukaan, että vasemmistoliitto on se aito punavihreä ympäristöpuolue.
– Joukkoliikenteessä suunnan on oltava kohti maksuttomuutta, sanoi Honkasalo.
Valtuustoryhmä on valinnut hänet jatkamaan puheenjohtajanaan. Samoin varapuheenjohtajat Anna Vuorjoki ja Sami ”Frank” Muttilainen jatkavat.