Laajasti sosiaali- ja terveysalan järjestöjä edustava SOSTE painottaa, että esitettyä mallia tulee kokeilla tietyillä alueilla tai sosiaalipalvelutoimistoissa. Ennen mallin käyttöönottoa tarvitaan tietoa ja kokemuksia muutoksen vaikutuksista ihmisten elämäntilanteisiin.
Työryhmä esittää työmarkkinatuen korvaavaa osallistumistuloa. Sitä maksettaisiin sekä aktiivi- että passiivitasolla. Aktiivitasolla se olisi työmarkkinatuen suuruinen.
Jos työtön kieltäytyy sosiaalityöntekijän kanssa käymiensä keskustelujen jälkeen osallistumasta minkäänlaiseen toimintaan ja yhteistyöhön, hänelle maksettaisiin tukea passiivitasolla. Tuolloin hän saisi nykyisen toimeentulotuen perusosaa vastaavan rahan.
Osallistuminen olisi velvoittavaa, ja kieltäytyminen vähentää tukea.
Osallistuminen olisi velvoittavaa, ja kieltäytyminen vähentää tukea.
Osallistumistuloa saisivat pitkäaikaistyöttömät, jotka saavat työmarkkinatukea. Uudistus korvaisi kuntouttavan työtoiminnan ja mahdollisesti myös sosiaalisen kuntoutuksen. Tutkijoiden mukaan osallistavan tuen piiriin kuuluisi noin 90 000 pitkäaikaistyötöntä.
Ensin työnhaku, sitten osallisuustoiminta
Mahdollisina osallistumistapoina on esitetty muun muassa osallistumista kansalaisjärjestötoimintaan, naapurustoprojekteihin, ruokapiireihin tai vertaistukiryhmien toimintaan. Työttömän tulee hakea samaan aikaan työtä. Työnhaku on ensisijaista ja osallistumistoiminta vasta toissijaista.
Sosiaalityön ja TE-palvelujen tiiviin yhteistyön tarve korostuu. SOSTE pitääkin tärkeänä, että ”osallisuustulolla olevilla on positiivinen näkymä työelämäpolulla etenemiseen ja mahdollisuudet saada palkkatukea ja osallistua työkokeiluun silloin, kun se on heidän tilanteessaan paras vaihtoehto”.
Osallisuus ei synny väkisin
SOSTE epäilee myös, että löytyykö kaikille mielekästä tekemistä. Osallisuus ei välttämättä synny ”osallistamalla” ihmisiä, vaan rinnalla tarvitaan palveluja ja tukea osallisuuteen
Mallissa yritetään välttää järjestelmän monimutkaisuutta ja toiminnan pitäisi pohjautua luottamukseen. Tästä huolimatta SOSTEn arvion mukaan suunnitelmien laatiminen työttömille ja niiden seuraaminen on suuritöistä.
Sosiaalityön resursseja onkin parannettava, jotta päästään toimivaan lopputulokseen eli työllistymiskynnysten madaltamiseen ja osallisuuden lisäämiseen.