KU
  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Uusin lehti
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset

    Voit ilmoittaa KU:n verkossa myös kokouksista, tapahtumista, avoimista työpaikoista yms. Pääset selaamaan ilmoituksia viereisestä selaa ilmoituksia-linkistä.

    Lisää tietoja ilmoittamisesta verkossa ja aikakauslehdessä saat mediatiedoista.

    Perinteisiä tervehdyksiä voit jättää myös verkossa ilmoituspalvelussamme.

    • Selaa ilmoituksia
    • Mediatiedot
    • Ilmoituspalvelu
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Laskutus
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset
KU

Kotimaa

Hallituksen leikkaukset sokki järjestöjen kehityshankkeille

- Ja sitten puita vajoaa jokeen, koululainen selitti esitellessään luokan rakentamaa ympäristöaiheista taulua Kepan jäsenjärjestöjen edustajien vieraillessa Nicaraguan Matagalpassa vuonna 2012. Eroosio on maassa valtava ongelma, ja kouluihin on esimerkiksi perustettu taimitarhoja puiden istutusta varten.

- Ja sitten puita vajoaa jokeen, koululainen selitti esitellessään luokan rakentamaa ympäristöaiheista taulua Kepan jäsenjärjestöjen edustajien vieraillessa Nicaraguan Matagalpassa vuonna 2012. Eroosio on maassa valtava ongelma, ja kouluihin on esimerkiksi perustettu taimitarhoja puiden istutusta varten. Kuva: Kepa

Kehitysyhteistyötä tekevät kansalaisjärjestöt joutuivat ajamaan toimintoja alas pakon edessä ilman harkinta-aikaa. Perussuomalaisten eduskuntavaalien ”jytkyn” seuraukset yllättivät pahintakin pelänneet.

Maippi Tapaninen
7.8.2017 8.30
ILMOITUS
ILMOITUS

Kehitysyhteistyö

YK:n suosituksen mukaan vauraiden länsimaiden tulisi sijoittaa 0,7 prosenttia bruttokansantulostaan kehitysyhteistyöhön.

Vuonna 2016 Suomi käytti kehitysyhteistyöhön yhteensä 956 miljoonaa euroa. Se vastasi 0,44 prosenttia bruttokansantulosta (BKTL).

Vuonna 2015 kehitysyhteistyömäärärahojen BKTL-osuus oli 0,55 ja vuonna 2013 noin 0,6 prosenttia.

Vuodelle 2016 varsinaiseen kehitysyhteistyöhön oli alun perin kaavailtu käytettävän noin 815 miljoonaa euroa. Leikkausten jälkeen määräraha putosi noin 498 miljoonaan euroon.

Vuosien 2017–2020 budjettikehyksessä kehitysyhteistyöstä leikataan 25 miljoonalla eurolla vuodessa 2018 lähtien.

Tukileikkausten jälkeen järjestöistä on irtisanottu Suomessa vähintään 50 työntekijää, henkilötyövuosia on menetetty vähintään kaksinkertainen määrä.

Kehitysmaissa työskenteleviä suomalaisia ja paikallisia työntekijöitä on irtisanottu yli 360.

Lähteet: Ulkoministeriö ja KEPA

Hallituksen kehityspoliittisen ohjelman takana on perussuomalainen ajatusmaailma. Hallitusneuvotteluissa puolue pääsi sanelemaan maahanmuuttopolitiikan lisäksi kehitysyhteistyön ehtoja. Niihin kuului maton vetäminen kehitysyhteistyötä tekevien järjestöjen talouden alta. Ja kun avunantajalta loppuvat rahat, viime kädessä ja kipeimmin siitä kärsii avunsaaja.

Järjestöille määrärahojen leikkaukset tulivat shokkina. Hallituksen vaihtuessa vuoden 2016 hankkeet oli suunniteltu, hakemukset tehty ja lähetetty ulkoministeriöön. Osa hankkeista odotti jatkopäätöstä, osa oli vasta lähtökuopissa.

Sitten jytkähti. Ministeriö ilmoitti, että hakukierros vuodelle 2016 keskeytetään, ja teki selväksi, ettei rahaa ole jatkossakaan tulossa läheskään haettuja summia. Hankerahoituksen hakukierros vuodelle 2016 keskeytettiin saman tien. Seuraavana vuonna järjestettiin hakukierros, jonka päätteeksi tukea jaettiin puolet aiemmasta.

Hankkeet hetkessä nurin ilman harkintaa

Kansalaisyhteiskunta- ja edunvalvonta-asiantuntija Auli Starck kehitysyhteistyön kattojärjestö KEPAsta kertoo järjestöjen ensi šokin jälkeen reagoineen tilanteeseen monin eri tavoin.

– Järjestöt joutuivat ajamaan toimintojaan alas äkillisesti pakon edessä, eikä niille jäänyt minkäänlaista harkinta-aikaa. Osa järjestöistä leikkasi kulujaan juustohöylällä, osa lopetti toimintansa kokonaan joissain maissa, Starck kertoo.

– Jäljelle jäivät köyhimmät, joilla ei muita auttajia ollut. Paremmin pärjäävät jäivät kokonaan ilman.

Myös KEPA lopetti kaksi maatoimistoaan ja jäljelle jääneet kaksi toimivat paikallisin voimin.

Kehityshankkeiden loppuminen kuin seinään järkytti luonnollisesti järjestöjen paikallisia kumppaneita. Monesta kansalaisjärjestöstä matkustettiin paikan päälle selittämään, miksi hyvin toiminut ja hyödyllinen hanke täysin yllättäen lakkautettiin.

– Piti selittää, ettei kyseessä millään tavalla ollut kumppanin vika, eikä minkään tekeminen paremmin olisi muuttanut tilannetta.

Ilman erillistä selitystä pohjoisen järjestön yhtäkkinen vetäytyminen hankkeesta olisi korruptiopaljastuksiin tottuneissa maissa todennäköisesti mustannut hankkeen paikallisen osapuolen maineen.

Rahoittajista kilpaillaan

Yhä useampi järjestö on aktivoitunut etsimään uusia rahoittajia.

Projektirahoitusta valtiolta haettaessa järjestöt saattoivat luottaa siihen, että kun hanke suunniteltiin pilkulleen ja järjestöllä oli hyvä maine, oli rahan saantikin todennäköistä.

Yksityisten lahjoittajien kohdalla tilanne on toinen – suuret katastrofit ja pienet lapset vetoavat kertalahjoittajiin, mutta avun jatkuvuudesta ei ole takeita. Moni järjestö haluaisikin pitkäaikaisia lahjoittajia mieluummin kuin kertalahjoituksia.

Kuukausilahjoittajia metsästävät feissarit ovat jo pitkään olleet tuttu näky katukuvassa. Uutena varainhankintakeinona järjestöt ovat ottaneet käyttöön joukkorahoituksen, jolloin tukea tiettyyn hankkeeseen haetaan esimerkiksi Mesenaatin kautta. Vastikkeellinen joukkorahoitus on viime vuosina noussut suosituksi rahoitusmuodoksi. Yleensä rahaa haetaan tiettyyn projektiin ja lahjoittajille luvataan jotain vastalahjaksi.

Ministeriölle rahankäyttö täytyy raportoida sentilleen, yksityiset lahjoittajat haluavat jotakin muuta.

– Joukkorahoituskampanjoihin liittyy yleensä aina vastikkeellisuus, Auli Starck sanoo.

– Vastike voi olla esimerkiksi konsertti tai illallinen, mutta oikeastaan sitä, mitä voidaan tarjota, rajoittaa vain mielikuvitus.

Kovia kokeneiden pienten järjestöjen taloutta joukkorahoituskampanjatkaan tuskin helpottavat. Niiden ulottumattomissa ovat yleensä myös suurten järjestöjen harjoittamat arpajaiset ja muut kalliiksi käyvät kirjekampanjat.

KEPA tarjoaa järjestöille muun muassa varainhankintakoulutuksia. Alkuunsa jotkut aiemmin suositut hanketyön koulutukset kärsivät leikkausten jälkeen osallistujapulasta.

– Ehkä järjestöissä oltiin šokissa eikä luotettu työn jatkumiseen, Starck arvelee.

Vuoden 2016 lopussa järjestöjä järkytti jälleen toimintamahdollisuuksien kaventumisesta kertonut uutinen. Vain paria päivää ennen joulua ulkoministeriö julkaisi järjestöjen viestintä- ja globaalikasvatustuen saajat. Kävi ilmi, että tuesta leikattiin peräti 65 prosenttia.

Samaan aikaan, kun järjestöiltä odotettiin omaa aktiivisuutta rahoituksen hankkimisessa, niiden mahdollisuuksia tiedottaa toiminnastaan, kehitysyhteistyöstä ja sen tarpeesta ylipäätään kavennettiin ratkaisevasti.

YK:n suositustaso loittonee

Perussuomalaisten maahanmuutto-ohjelman kirjoitti puolueen nykyinen puheenjohtaja Jussi Halla-aho. Ohjelman kantava ajatus on, että kehitysyhteistyö ei kuulu valtiovallan ydintoimintoihin. Siksi puolue tavoittelee mallia, jossa kehitysyhteistyövarat kerättäisiin vapaaehtoisella verolla tai maksulla.

Perussuomalaisten tavoitteeseen hallituskumppanit kokoomus ja keskusta eivät sentään hallitusneuvotteluissa taipuneet. Kehitysyhteistyötä rahoitetaan edelleen verovaroista, joskin merkittävästi aiempaa vähemmän. Sen osuus bruttokansantulosta on jäämässä entistä etäämmälle YK:n suosittelemasta 0,7 prosentista.

Niin ikään perussuomalaisten ohjelman mukaisesti humanitaarisen maahanmuuton aiheuttamat kustannukset upotettiin kehitysyhteistyövaroihin. Niistä käytettiin viime vuonna yli kymmenen prosenttia Suomesta turvapaikkaa hakevien kustannusten kattamiseen eli viime kädessä hyödyn korjasi suomalainen elinkeinoelämä.

Pisteenä i:n päälle hallitus päätti lopettaa päästöhuutokauppatulojen ohjaamisen kehitysyhteistyöhön. Esimerkiksi vuonna 2014 päästöhuutokauppatuloista liikeni kyseiseen tarkoitukseen 69 miljoonaa euroa.

Auli Starck kertoo KEPAn kesällä 2016 tekemästä selvityksestä, jossa kuulosteltiin kehitysyhteistyötä tekevien järjestöjen tunnelmia vuosi rahoituksen romahtamisen jälkeen.

– Näyttää siltä, että on paljon pieniä järjestöjä, jotka toimivat vapaaehtoisvoimin ja käytännössä kokonaan ilman julkista rahaa.

Vuoden 2017 hanketuet, joiden päätöksiä järjestöt joutuivat odottamaan lähes vuodenvaihteeseen, osoittivat ministeriön suosivan suuria järjestöjä ja niiden suuria hankkeita ja unohtavan pienten järjestöjen tekemän työn. Kuitenkin nimenomaan pienet toimijat tekevät kumppaneidensa kanssa yhteistyötä ruohonjuuritasolla eli siellä, missä ihmiset toimivat itse ja kohtaavat kasvokkain.

– Kärsijänä on viime kädessä kansalaisyhteiskunta, Starck toteaa.

Kehitysyhteistyö

YK:n suosituksen mukaan vauraiden länsimaiden tulisi sijoittaa 0,7 prosenttia bruttokansantulostaan kehitysyhteistyöhön.

Vuonna 2016 Suomi käytti kehitysyhteistyöhön yhteensä 956 miljoonaa euroa. Se vastasi 0,44 prosenttia bruttokansantulosta (BKTL).

Vuonna 2015 kehitysyhteistyömäärärahojen BKTL-osuus oli 0,55 ja vuonna 2013 noin 0,6 prosenttia.

Vuodelle 2016 varsinaiseen kehitysyhteistyöhön oli alun perin kaavailtu käytettävän noin 815 miljoonaa euroa. Leikkausten jälkeen määräraha putosi noin 498 miljoonaan euroon.

Vuosien 2017–2020 budjettikehyksessä kehitysyhteistyöstä leikataan 25 miljoonalla eurolla vuodessa 2018 lähtien.

Tukileikkausten jälkeen järjestöistä on irtisanottu Suomessa vähintään 50 työntekijää, henkilötyövuosia on menetetty vähintään kaksinkertainen määrä.

Kehitysmaissa työskenteleviä suomalaisia ja paikallisia työntekijöitä on irtisanottu yli 360.

Lähteet: Ulkoministeriö ja KEPA

ILMOITUS
ILMOITUS

Lue myös

Miina Mäki.

Itämeren suojelu on kilpajuoksua ilmastonmuutosta vastaan – myös entinen kuormitus näkyy yhä

Laivayhteys Helsingistä Tallinnaan täyttää 60 vuotta – järisytti naapurisuhteita

Vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskela.

Vasemmistoliiton Minja Koskela käy läpi politiikan kevätkautta KU:n kesähaastattelussa: “Kyllä siinä käytiin koko tunneskaala läpi”

KU listasi Suomen vaikuttavimmat vasemmistolaiset – Katso 10 nimeä

Uusimmat

Miina Mäki.

Itämeren suojelu on kilpajuoksua ilmastonmuutosta vastaan – myös entinen kuormitus näkyy yhä

Denise Rudberg avaa uuden sarjansa vahvasti.

Denise Rudbergin uuden trilogian avaus on kuin jatkoa yhteiskunnallisille komisario Beck -dekkareille

Kristiinankaupungin mysteerit jäävät taka-alalle, kun Kaisu Tuokko keskittyy täysillä Eevin ja Matsin hankalaan suhteeseen.

Kaisu Tuokon Valhe ei ole dekkari, vaan suhdepuuroa

Adoptioon kaapatun Sarah Kanferin äiti Eusebia Portillo ja hänen tyttärensä, Sarahin sisko Rosa María Portillo kodissaan El Salvadorissa.

El Salvadorin sisällissodassa rehotti lapsikauppa – Sadat ulkomaille adoptoidut etsivät nyt perheitään

ILMOITUS
ILMOITUS

tilaa uutiskirje

Viikon luetuimmat

01

Peru pakkosteriloi tuhansia naisia vielä 2000-luvun alussa – nyt he vaativat oikeutta

 
02

KU listasi Suomen vaikuttavimmat vasemmistolaiset – Katso 10 nimeä

 
03

Rukoilen: Älä äänestä demareita

 
04

Mathenge on Kenian villi lupiini ja jättipalsami – Nyt pakolaisleirin tytöt ovat valjastaneet haitallisen vieraslajin hyötykäyttöön

 
05

Taavi Soininvaaran uusin trilleri Musta legenda on kuin lukisi maailmanpolitiikasta reaaliajassa

 

tilaa lehti

ILMOITUS
ILMOITUS

Lisää uusimpia

Peru pakkosteriloi tuhansia naisia vielä 2000-luvun alussa – nyt he vaativat oikeutta

14.07.2025

Köyhyys hautaa lapsitoiveet Latinalaisessa Amerikassa – Latinot haluavat lapsia, mutta heillä ei ole siihen varaa

13.07.2025

Taavi Soininvaaran uusin trilleri Musta legenda on kuin lukisi maailmanpolitiikasta reaaliajassa

13.07.2025

Pyhä hete, henkimaailma ja kaunaa kaunan päälle – Kati Roudan Kuollut karkuteillä on vuoden erikoisin dekkari

12.07.2025

Mathenge on Kenian villi lupiini ja jättipalsami – Nyt pakolaisleirin tytöt ovat valjastaneet haitallisen vieraslajin hyötykäyttöön

09.07.2025

Javier Milein sota Argentiinan mediaa vastaan: ”Emme vihaa toimittajia tarpeeksi”

08.07.2025

Laivayhteys Helsingistä Tallinnaan täyttää 60 vuotta – järisytti naapurisuhteita

07.07.2025

Huumekauppaa ja väkivaltaa Vesijärven satamassa – Timo Sandberg jatkaa Lahti-sarjaansa varmoin ottein

06.07.2025

Chilen etelän haava – Mapuche-kansan maakiista hakee ratkaisuaan

06.07.2025

Elina Backmanin Saana Havas -dekkarit kaipaisivat voimakasta uusiutumista

05.07.2025

Latinalainen Amerikka kiristää otettaan kansalaisjärjestöistä

05.07.2025

Puolan rakentama teräsaita torjuu idän uhkaa Valko-Venäjän vastaisella rajalla mutta kiusaa myös paikallisia

03.07.2025

Roskavuorovesi vie turistit Balin rannoilta: Kansalaisjärjestön varastot täyttyvät muovijätteestä

02.07.2025

Zimbabwessa pienet jyvät pelastavat maanviljelijän päivän

01.07.2025
ILMOITUS
ILMOITUS

Kaupallinen yhteistyö

Huomisen Euroopassa voisimme maksaa digieurolla

10.07.2025

Onko nuorille tarjolla muutakin kuin sodanajan sijoituspaikka?

16.06.2025

Miltä antifasistinen ulkopolitiikka näyttää?

19.05.2025
ILMOITUS
ILMOITUS
KU logo


  • Yhteystiedot
  • Tilaajapalvelu
  • Mediatiedot
  • Palaute
  • Blogit
  • Ilmoituspalvelu

Sivuston käyttöä seurataan mm. evästein kävijäseurannan, markkinoinnin ja mainonnan toteuttamiseksi. Tietosuojaselosteessa kerrotaan sivuston käytännöistä ja yhteistyökumppaneista.

Tietosuoja
Yksityisyysasetukset
Tilausehdot

  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Etusivu
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset
    • Ilmoituksia
    • Mediatiedot
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset

Tervetuloa takaisin!

Kirjaudu sisään tilillesi:

Käyttäjätunnus on sähköpostiosoitteesi. Palauta salasanasi klikkaamalla tästä.

Ongelmatilanteissa ota yhteyttä asiakaspalveluumme. Vastaamme mahdollisimman pian.

Salasana unohtunut?

Salasanan palauttaminen

Syötä käyttäjänimesi tai sähköpostiosoitteesi salasanan palauttamista varten.

Kirjaudu sisään