Tehyssä, lähi- ja perushoitajaliitossa Superissa sekä Julkisten ja hyvinvointialojen ammattiliitossa JHL:ssa on tehty sama huomio. Työttömyysluvut ovat kääntyneet nousuun.
– Yleisesti työttömyys on lähtenyt laskuun, mutta ei meillä, sanoo Tehyn työttömyyskassan johtaja Markus Rantanen.
Heinäkuun loppuun mennessä Tehyssä oli tänä vuonna 13 prosenttia enemmän työttömyyspäivärahan saajia kuin viime vuonna ensimmäisen seitsemän kuukauden aikana.
Työttömyyspäivärahaa saaneiden joukossa on Rantasen mukaan osa-aikatyöntekijöitä. Juuri heidän osuutensa on hänen mukaansa kasvanut. Lisäksi kesä tuo työttömyyskassaan muun muassa koulunkäyntiavustajat jotka lomautetaan koulujen kiinniolon ajaksi.
Tehyssä työttömyysprosentti on toki edelleenkin alhainen, noin 2,5 prosentin tuntumassa. Se tarkoittaa kuukausitasolla noin 4 000 työttömyyskorvauksia saavaa henkilöä, joista kokonaan työttömiä on noin puolet.
Osa-aikaisuus kasvussa
Osin työttömyysluvun kasvua selittää Rantasen mukaan vuorotteluvapaan käytön väheneminen sen jälkeen kun kriteerejä muutettiin.
– Vuorotteluvapaan käyttö on laskenut 60 prosenttia edellisvuodesta. Se on tarkoittanut, etteivät sijaiset tai vastavalmistuneet enää työllisty vapaalle jäävien paikoille.
Suurimmalta osalta työttömyyden kasvu selittyy Rantasen mukaan kuitenkin osa-aikaisuuden kasvulla. Syy siihen on hänen mukaansa löydettävissä osin sote-uudistukseen varautumisesta.
– Mutta lähtökohtaisesti julkisen terveydenhuollon tila on sellainen, että nyt haetaan tehoja eivätkä työnantajat halua rekrytoida. Työnantajat yrittävät teetättää valtavan määrän töitä aikaisempaa pienemmällä henkilömäärällä. Tehostamisvaatimukset tuovat työttömyyttä, Rantanen sanoo.
Selvä trendi
Samanlainen kehitys on nähtävissä JHL:ssa.
– Jokin muutos työmarkkinoilla on nyt menossa, koska meillä osa-aikaisuus lisääntyy kaiken aikaa ja soviteltujen päivärahojen määrä on kasvussa, sanoo työttömyyskassan johtaja Pasi Koskinen.
Ruuhkaa ja pitkiä odotuksia osa-aikaisuuden kasvu ei kuitenkaan ole aiheuttanut JHL:n kassalla, vaan lain asettamissa määräajoissa siellä on Koskisen mukaan pystytty hoitamaan korvausasiat.
– Mutta työllistävää tämä on tietysti ollut maksatuksen puolella, sillä vaikka maksatus on automatisoitu, soviteltavissa päivärahoissa tarvitaan ihmistyövoimaan, hän jatkaa.
Osa-aikatyötä on Rantasen mukaan tehty reippaasti enemmän kuin aikaisempina vuosina.
– Se on ihan selvä trendi.
Vuonna 2016 JHL:n jäsenistä sai soviteltua päivärahaa yhteensä 10 316 henkilöä. Vuonna 2015 vastaava luku oli 9 878 ja vuonna 2014 se oli 8 937. Sama kasvulinja on Rantasen mukaan jatkunut tänä vuonna.
Kaikkiaan JHL:n kassasta maksettiin viime vuonna päivärahaa 30 437 jäsenelle, joista kolmannes oli sovitellun päivärahan piiristä.
– Soviteltua päivärahaa maksetaan osa-aikaisille ja niille jotka tekevät satunnaisesti tuntitöitä erinäisiä määriä eri päivinä, kutsuttaessa tai vakiintuneemmin, Rantanen selvittää.
Työttömyyspiikki Superissa
Superissa työttömyyskassa on työllistynyt ruuhkaan asti hakemuksista.
Puheenjohtaja Silja Paavolan mukaan syitä alan kasvaneeseen työttömyyteen on kolme.
– Ensinnäkin 22 prosenttia kaikista kunnan työntekijöistä on määräaikaisia. Jos määräyskirjoja ei jatketa kuten nyt tapahtuu, niin sitten ihmiset jäävät työttömäksi.
Toinen työttömyyspiikkiä selittävä tekijä on Paavolan mukaan eläköityminen. Kaikki vapautuvia toimia ei täytetä.
– Näin uusi alalle valmistuva ihminen ei pääsekään töihin vaan jää työttömäksi.
Kolmantena Paavola mainitsee kuntien kovat säästötavoitteet.
– Ihmiselle tehdään nollasopimuksia ja luvataan ehkä töitä kahdeksan tai 15 tuntia. Töitä tehdään sitten siellä ja täällä ja loput ajat ollaan työttömänä.
Superin luottamusmiehet kertovat että kunnissa eri puolilla maata on päällä monen miljoonan säästöpäätökset.
– Ja kun superilaisia on niin paljon, niin säästöt tietysti kohdistuvat juuri meidän jäsenistöön, Paavola sanoo.
Kunnat ovat ulkoistaneet ja yksityistäneet sote-sektorin yksiköitä hänen mukaansa vauhdilla viime vuosina.
– Ja tässä kehityksessä on näkyvissä myös se, että odotetaan mitä sote-uudistuksesta tulee, Paavola sanoo.