Vasemmistoliitto toivoo hallituksen budjettiriihestä keskiviikkona ja torstaina panostuksia hyvinvointijärjestelmän elvyttämiseksi sekä satsauksia koulutukseen ja osaamiseen.
Puolueen puheenjohtajan Li Anderssonin mielestä hallituksen tulisi sopia esimerkiksi takuu- ja kansaneläkkeen korottamisesta sekä eläkkeiden, työmarkkinatuen, lapsilisien, sairauspäivärahojen ja muiden etuuksien indeksileikkausten perumisesta.
– Leikkauspolitiikka on lyönyt kovimmin niitä, joiden asema on jo muutenkin vaikea. Viimeistään nyt olisi aika parantaa köyhyysrajalla sinnittelevien eläkeläisten, opiskelijoiden ja muiden pienituloisten asemaa, Andersson sanoo.
Hän pitää outoina väitteitä siitä, ettei hyvinvointipalveluihin ja kohtuulliseen perusturvaan ole varaa, koska samaan aikaan on leikattu esimerkiksi ansiotuloverotusta pitkälle toista miljardia, vieläpä suurituloisimpia suosien, ja toisaalta tehty valtavia tulonsiirtoja palkansaajilta työnantajille. Kyse on arvovalinnoista.
Monia veroja varaa kiristää
Vasemmistoliitto peruisi täksi vuodeksi säädetyn yrittäjävähennyksen sekä perintö- ja lahjaveroalennuksen ja lisäisi tuloverotuksen progressiota.
Myös esimerkiksi ympäristöveroissa ja terveysperusteisissa veroissa on Anderssonin mielestä kiristämisen varaa, mutta samalla on huolehdittava, ettei verojärjestelmä kokonaisuudessaan muutu nykyistä eriarvoistavammaksi.
Vasemmisto kaipaa lisäpanostuksia myös koulutukseen.
– Budjettiriihessä tulisi sopia peruskoulujen ja yliopistojen rahoituksen huomattavasta lisäyksestä. Ne ovat nyt todella ahtaalla, mikä on alkanut näkyä jo suomalaisten osaamis- ja koulutustasossa. Toisen asteen koulutuksen pitää olla aidosti maksutonta, Andersson sanoo.
Vihdoinkin perhevapaauudistus?
Hallituksen on uumoiltu edistävän pitkään takkuillutta perhevapaauudistusta. Tämä olisi vasemmistoliitolle tervetullut uutinen.
– Olemme jo pitkään esittäneet 6+6+6-mallia, jossa molemmille vanhemmille on korvamerkitty yksi puolivuotisjakso ja kolmannen he voivat jakaa keskenään. Tällainen malli edistäisi sekä lasten ja vanhempien hyvinvointia että työelämän tasa-arvoa.
Riihessä on tiettävästi määrä keskustella myös työttömyysturvalla yrittämisen ja opiskelun helpottamisesta. Tämäkin olisi Anderssonin mukaan vasemmistoliiton tavoitteiden mukaista.
– Omaehtoinen opiskelu työttömyysturvalla tulisi sallia, eikä pienimuotoisen yrittäjyyden tulisi viedä oikeutta työttömyysturvaan. Tällaisten byrokratialoukkujen purku olisi huomattavasti tehokkaampaa työllisyyspolitiikkaa kuin työttömien kepittäminen, jossa hallitus on tähän asti kunnostautunut.