Kaikki oppositioryhmät tekevät välikysymyksen raideliikenteestä ja omistajaohjauksesta. Kuusi ryhmää julkistaa välikysymyksen keskiviikkona aamupäivällä.
Raideasioista keskusteltiin eduskunnassa tiistaina budjetin lähetekeskustelun yhteydessä.
”Valitettavasti tämänkään keskustelun aikana eduskunta ei saanut riittäviä vastauksia liittyen Suomen raideliikenteen tulevaisuuteen sekä hallituksen VR:n kohdalla harjoittamaan omistajaohjaukseen. Tämä jokaiseen suomalaiseen vaikuttava asia on käytävä eduskunnassa avoimesti läpi”, oppositio perustelee välikysymystä.
VR:n arvosta pois satoja miljoonia
Eduskunnassa ministeri Anne Bernerin (kesk.) ajama kilpailuttaminen herätti kritiikkiä, joka perustuu asiantuntijoiden lausuntoihin ja konsulttiselvityksiin. Niiden sanoma on, että valtio menettää kilpailutuksessa satoja miljoonia euroja.
– On pakko kysyä teiltä, arvoisa ministeri, onko VR:n pilkkomisessa mitään järkeä valtiontalouden näkökulmasta, kun arvioiden mukaan VR:n arvosta lähtisi jopa 500 miljoonaa euroa ja kilpailuttamisesta saataisiin hyötyä vain, jos rautateillä tehtäisiin miljardiluokan investoinnit. Ministeri Berner, mistä VR:n pilkkomisesta syntynyt tulovaje sitten aiotaan leikata? Otetaanko se lapsiperheiltä, kysyi vasemmistoliiton Katja Hänninen.
Berner vastasi, että rautatieliikenteen kilpailun avaamisesta päätettiin jo vuonna 2015 hallituksen välikysymysvastauksessa.
– Selvityksiä on tehty lähes kaksi vuotta sen jälkeen ja on arvioitu sitä, että kilpailun avaamisesta syntyy yhteiskunnalle enemmän hyötyä kuin mitä yhteiskunta siitä menettää.
SDP:n Antti Rinne sanoi ulkopuolisten selvitysten osoittavan, että VR:n arvo alenee merkittävästi ja sen kyky tuottaa tuottoja valtiolle 85–150 miljoonaa euroa vuodessa heikkenee.
Paine korottaa lippujen hintoja
Bernerin mukaan selvityksiä on kahdeksan, joista neljä ulkopuolisten konsulttien toimesta.
– On selvää, että kilpailun lisääminen pystytään tekemään niin, että palvelun tasoa voidaan lisätä, vuoroja voidaan lisätä, mikä laskee myöskin asiakkaiden maksamaa hintaa ja sitä kautta sitten parantaa myös palvelua tiettyyn pisteeseen saakka siten, että nykyinen ratakapasiteetti siihen riittää.
– On toki muitakin selvityksiä, hän myönsi.
Antti Lindtman (sd.) viittasi muun muassa julkisuudessa olleeseen Boston Consulting Groupin selvitykseen, jossa arvioidaan Bernerin kilpailuttamismallin maksavan yhteiskunnalle ”miljoonia ja miljoonia”.
Boston Consultingin arviossa kilpailun avaaminen toisi kymmenien miljoonien lisäkustannukset, jotka ovat vaarassa siirtyä lippujen hintoihin.
Yle kertoi elokuussa Spring Advisor -konsulttiyhtiön selvityksestä, jonka mukaan kilpailutuksessa VR:n arvosta katoaisi 500 miljoonaa euroa, kilpailun taloudellinen kokonaisvaikutus olisi 40 miljoonaa euroa negatiivinen ja osingonmaksukyky alentuisi.
Berner arvosteli Boston Consulting Groupin ja omistajaohjausosaston tilaaman selvityksen katsovan liikennöintiä ainoastaan VR:n näkökulmasta, ”mutta kilpailun lisääminen tuo moniarvoisen ja monipuolisen toimijaympäristön”.
– Se tarkoittaa sitä, että arvoa syntyy myös kalustoyhtiön toiminnan kehittämisestä, syntyy myös kiinteistöyhtiön toiminnan kehittämisestä, ja VR:n nykyisenkin tuloksen tekokyky tapahtuu toki nytkin kiinteistökehittämisestä tai monesta muustakin kuin ainoastaan raideliikenteestä.