KU
  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Uusin lehti
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset

    Voit ilmoittaa KU:n verkossa myös kokouksista, tapahtumista, avoimista työpaikoista yms. Pääset selaamaan ilmoituksia viereisestä selaa ilmoituksia-linkistä.

    Lisää tietoja ilmoittamisesta verkossa ja aikakauslehdessä saat mediatiedoista.

    Perinteisiä tervehdyksiä voit jättää myös verkossa ilmoituspalvelussamme.

    • Selaa ilmoituksia
    • Mediatiedot
    • Ilmoituspalvelu
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Laskutus
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset
KU

Lukijoilta

Tältä näytti poliisin väkivalta Kataloniassa

Me emme pelkää, julistivat mielenosoittajat katalaaniksi t-paidoissaan yleislakon aikana tiistaina.

Me emme pelkää, julistivat mielenosoittajat katalaaniksi t-paidoissaan yleislakon aikana tiistaina. Kuva: Lehtikuva/Josep Lago

Leena Güell
5.10.2017 15.00

Espanjan valtakunnan päämies Mariano Rajoy lähetti 12 000 aseistettua poliisia oman kansan, Katalonian kansan, kimppuun estämään kansanäänestystä. Äänestyksessä kansalta kysyttiin: Haluatko Katalonian olevan itsenäinen tasavalta? Kyllä tai ei.

Äänestäjistä 90 prosenttia vastasi kyllä. Heitä oli 2,2 miljoonaa. Äänestysprosentti 42,6 (el Periódico).

Päivämäärä 1.10.2017 on piirtynyt tulisin tai verisin kirjaimin Katalonian kansan tietoisuuteen ja muistiin. Tuona aamuna monet olivat heränneet jo aamuviideltä valmistautumaan suureen tapahtumaan yhdessä koko perheen kanssa, kuten Kataloniassa toimitaan. Isovanhemmat, tädit, lapset, lastenlapset.

ILMOITUS
ILMOITUS
Yhtäkkiä paikalle ajaa kovalla vauhdilla kuusi suurta poliisiautoa. Niiden sisältä purkautuu nopeasti sata mustapukuista, suurikokoista kypärämiestä, jotka juoksevat kohti ihmisiä pamputtaen jokaista kohdalle sattuvaa.

Monet olivat yöpyneet äänestyspaikalla turvatakseen äänestysmateriaalia siltä varalta, että poliisit tulisivat. Koko viikon poliisi oli tehnyt ratsioita ympäri maan ja saanutkin miljoonia äänestyslippuja saaliiksi, mutta uurnia ei löytynyt mistään. Se oli kova pala etsijöiden ja hallituksen kunnialle.

Ihmiset asettuivat jonoon odottamaan äänestysvuoroaan. Tunnelma oli iloinen, juhlava, jännittynyt. Varsinkin vanhemmat ikäpolvet olivat liikuttuneita: ikivanha unelma Katalonian itsenäisestä tasavallasta, Francon ajat, vankilat, pakolaisleirit, menetykset muistuivat mieleen.

Jotkut vapaaehtoiset olivat tuoneet mehua, kahvia, pullia, magdalenoja.

Yhtäkkiä paikalle ajaa kovalla vauhdilla kuusi suurta poliisiautoa. Niiden sisältä purkautuu nopeasti sata mustapukuista, suurikokoista kypärämiestä, jotka juoksevat kohti ihmisiä pamputtaen jokaista kohdalle sattuvaa. Vaihtoehtoisesti he ampuvat kumiluoteja tai suihkuttavat kyynelkaasua.

Ihmiset huutavat, kirkuvat ja itkevät. He ovat täydessä šokissa. He kaatuvat maahan, heitä kiskotaan hiuksista, potkitaan. He olivat nostaneet kätensä ylös tarjoten vain rauhaa. Heitä haukutaan ja hakataan. Naiset saavat iskuista suuren osan: ”Huorat, painukaa kotiinne siitä!” Iskuja, kirouksia, verta.

Kypärämiehet toteavat oven olevan lukossa. Ovi isketään paikoiltaan, rikotaan ikkunoita. Miehet ryntäävät etsimään uurnaa, he käyvät koulun läpi, potkivat ovia rikki. Uurnaa ei löydy. He ottavat mukaansa äänestysliput, tietokoneet, kaiken mahdollisen, millä voisi estää äänestyksen jatkumisen. Yhtä nopeasti kuin he olivat saapuneet, he lähtevät kohti seuraavaa kohdetta.

Kypärämiehet käyvät Katalonian kaupungit ja kylät läpi päivän aikana. He jättävät jälkeensä yli 900 loukkaantunutta. Rajoyn hallituksen kommentti on: ”Mitään kansanäänestystä ei ole ollut. Kansallinen poliisimme on toiminut tehokkaasti ja esimerkillisellä ammattitaidolla. Puheet loukkaantuneista ovat pelkkää valhetta.”

Mutta entä kymmenettuhannet videot? Kännykkäaikakaudella kaikki filmataan: sekin, kun poliisi kiskoi nuorelta naiselta kolme sormea. Sitä tarinaa lapset kertovat nyt toisilleen kauhujuttuna.

Lokakuun ensimmäinen päivä opetti Katalonian lapsille ja nuorille sen, mitä ukki ja mummi olivat yrittäneet kertoa puhuessaan ”jostakin Francon ajasta”. Nyt se on jokaisella videolla, vuonna 2017 eräässä Euroopan kulmassa.

Soitan nopeasti tyttärelleni: He ovat liikkeellä, voivat ilmestyä millä hetkellä tahansa, missä lapset ovat? Tuolla koulun takapihalla leikkimässä ystävien kanssa. ”Hei, viekää kaikki lapset pois nopeasti, ne voivat tulla, ne menevät joka puolelle, niitä on paljon ja ne lyövät ketä tahansa, myös vanhuksia.” Tyttäreni jää paikalleen ja odottaa kaksi ja puoli tuntia, jotta äänestäminen onnistuu. Lapset on viety joka tapauksessa kauas.

Puhelimet käyvät kuumana. Joka puolella kansa varustautuu pahimpaan. Mutta ihmiset jäävät paikoilleen äänestyspaikalle. Haavoittuneet on viety sairaalaan. Uurnat on asetettu paikoilleen.

Vapaaehtoiset tekevät kaikkensa, jotta äänestys saadaan jatkumaan. Helppoa se ei ole. Mutta Katalonian kansa ei ole tottunut helppouteen, kun on kyse politiikasta ja suhteista Madridin hallituksiin.

Katalaanit ovat sitkeitä, pitkäjänteisiä, järkeviä, rauhanomaisia, edistyksellisiä. He rakastavat maataan, kulttuuriaan, sen monia juhlallisia traditioita, demokratiaa, perhettään ja ystäväpiirejään.

He rakastavat yli kaiken rauhaa. He pystyvät valtaviin rauhanomaisiin mielenosoituksiin, jotka voivat jatkua koko päivän. Ja paikalla on yli miljoona ihmistä.

Mielenosoitukset ovat suurta kansanjuhlaa, missä myös aina soi musiikki, tanssitaan ja lauletaan. He osaavat yhdistää elämäänsä työn ja huvin. Ehkä juuri tämä Katalonian ilohenkinen ja rauhallinen elämänasenne viehättää ulkomaalaisia niin paljon, että maasta, ja erityisesti Barcelonasta, on tullut suosittu turistikohde.

Kansanäänestystä oli valmisteltu kuumeisesti niin Barcelonassa kuin Katalonian muissakin osissa. 60 000 vapaaehtoista oli ilmoittautunut avustamaan sen läpiviemisessä.

Mariano Rajoyn hallitus oli kieltänyt ehdottomasti äänestyksen. Siitä ei saanut edes puhua. Se oli tuomittu valtion korkeimmassa tuomioistuimessa.

Carles Puigdemont, Katalonian aluehallinnon presidentti, enemmistö hänen hallituksestaan sekä itsenäisyyttä ajavat kansanliikkeet jatkoivat kansanäänestyksen valmisteluja siitä huolimatta, että Rajoyn hallitus vangitsi yli kaksikymmentä aluehallinnon korkeata virkamiestä ja piti heitä raudoissa ja kuulusteltavina pari päivää. He saivat myös miljoonasakot.

Sitten Rajoyn hallitus otti haltuunsa Katalonian rahavarat. Ja poliisivoimat tuotiin kolmella laivalla etsimään äänestyslippuja ja -uurnia sekä ”turvaamaan rauhaa”, vaikka katalaanit vakuuttivat, että rauha pysyy maassa.

Katalonian kansa vastasi kuten aina: rauhanomaisella kansanmarssilla. Nyt maassa marssitaan joka päivä. Tiistainen yleislakko pysäytti maan. Myös maanviljelijät ovat liittyneet traktorikulkueineen oman kansan rauhaa turvaamaan. Palomiehet ilmestyvät sinne, missä tarvitaan turvajoukkoja kaiken varalta oman Mossos d’Esquadra -poliisin lisäksi.

Rehtorit, opettajat, taiteilijat, opiskelijat, työläiset, työttömät jne. Kaikki kansan kerrokset ja ikäluokat – ovat he sitten itsenäisyyden kannattajia tai ei – ovat mukana kansanliikkeessä, joka tuomitsee valtion harjoittaman väkivallan kansaa kohtaan. Suurin osa ihmisistä toivoo poliitikkojen pystyvän tekemään työnsä kaikkien hyväksi.

Leena Güell
Barcelona

ILMOITUS
ILMOITUS

Lue myös

Suurin syy perussuomalaisten vaalitappioon oli puheenjohtaja Purra

Hyvinvointialueiden päättäjillä ja johdolla on vastuu potilasturvallisuudesta – säästöjen vaikutuksia pidettävä silmällä

Lukijalta: Suomella on edessään valinta – Seurata Britannian tietä tai pitää luonnonvarat julkisessa omistuksessa

Kirjoittajan mukaan yksityistämisen lisääminen on verhottu julkisen terveydenhuollon kalleuteen.

Mielipide: Kuinka pitkään alistumme julkisten sosiaali- ja terveyspalvelujen romuttamiseen?

Uusimmat

Keskustan Antti Kaikkonen ja SDP:n Antti Lindtman eduskunnassa.

Keskusta ja demarit eivät ottaneet vihreitä ja vasemmistoliittoa mukaan välikysymykseensä – Vasemmistoliiton Pekonen: ”En tiedä syytä”

Teollisuusliiton varapuheenjohtaja Turja Lehtonen.

Teollisuusliiton Lehtonen: ”Jos hallitus repii järjestelmää rikki, me emme voi olla se osapuoli, joka yksin pitää pöytää pystyssä”

Israelin armeija aloitti viikonloppuna uuden, hyökkäyksen Gazassa. Kuvassa israelilaissotilaita miehitetyllä Länsirannalla.

Vasemmistoliitto vaatii nopeaa toimintaa Gazan pakkosiirtojen estämiseksi: ”Tappamisen on loputtava”

Valtiovarainministeri Riikka Purra ja pääministeri Petteri Orpo hallituksen kehysriihineuvotteluiden tiedotustilaisuudessa Helsingissä 23. huhtikuuta.

Hallitus päätti, että rahaa on: Kuinka merkittävä ideologinen muutos kehysriihessä tehtiin? – Näin vastaavat toimittaja, kansanedustaja ja tutkija

ILMOITUS
ILMOITUS

tilaa uutiskirje

Viikon luetuimmat

01

Nyt Orpon hallitus lasten terveystarkastuksista: ”Tulee kalliiksi”

 
02

Valtiovarainministeriön selitykset eivät vakuuta, kansliapäällikkö sotki pakkaa entisestään – ”Vei pohjaa VM:n aiemmilta selityksiltä”

 
03

Teollisuusliiton Lehtonen: ”Jos hallitus repii järjestelmää rikki, me emme voi olla se osapuoli, joka yksin pitää pöytää pystyssä”

 
04

Vasemmistossa ollaan huolissaan yleistukisuunnitelmista: ”Hallitus tekee sosiaaliturvan yksinkertaistamista säästöt edellä”

 
05

Sukupuuttoon kuolleeksi luultu Cheljoen käärmeenpääkala teki yllättävän paluun

 

tilaa lehti

ILMOITUS
ILMOITUS

Lisää uusimpia

Myanmar ei ole turvallinen rohingyoille

18.05.2025

Luomuteen viljely yleistyy Keniassa

18.05.2025

Emme ole valmiita fasismin paluuseen

18.05.2025

Sukupuuttoon kuolleeksi luultu Cheljoen käärmeenpääkala teki yllättävän paluun

18.05.2025

Ilmastonmuutos pakottaa Andien naiset opettelemaan uusia viljelymenetelmiä

17.05.2025

Varsinais-Suomen vasemmistoliitto jakoi aluevaltuustopestinsä

17.05.2025

Metsästäjät muuttuivat luonnonsuojelijoiksi – Bangladeshissa etniset vähemmistöt ovat havahtumassa varjelemaan metsiään ja villiä luontoa

17.05.2025

Valokuvat näyttävät Israelin sotarikokset – ja raunioista versovan vastarinnan

17.05.2025

Amputoituja raajoja ja mielen haavoja – Sodan pitkä varjo näkyy kolmasosassa syyrialaisia

17.05.2025

Vasemmistoliiton Koskela arvioi Purraa:”Ei näemmä kehtaa enää edes puolustaa hallituksen politiikkaa”

17.05.2025

Orpon hallitus häviää taas Marinin hallitukselle – Kansalaisista vain reilu neljännes on tyytyväinen Orpon hallituksen toimiin

17.05.2025

Minja Koskela puolustaa tuilla eläviä terveitä ihmisiä: ”Kun palkka ei riitä”

16.05.2025

Suomen kanta muuttui: Seurauksena epävarmuutta ja epäjohdonmukaisuutta

16.05.2025

Raportti: Ääriliikkeet hyödyntävät nuoren traumataustaa rekrytoinnissaan – ”Tarjoavat positiivisia kokemuksia ja adrenaliinibuustia”

16.05.2025
ILMOITUS
ILMOITUS

Kaupallinen yhteistyö

Miltä antifasistinen ulkopolitiikka näyttää?

19.05.2025

Tiede luo toivoa, kun maailma myllertää

17.04.2025

250 miljardia syytä tukea Ukrainaa

18.03.2025
ILMOITUS
ILMOITUS
KU logo


  • Yhteystiedot
  • Tilaajapalvelu
  • Mediatiedot
  • Palaute
  • Blogit
  • Ilmoituspalvelu

Sivuston käyttöä seurataan mm. evästein kävijäseurannan, markkinoinnin ja mainonnan toteuttamiseksi. Tietosuojaselosteessa kerrotaan sivuston käytännöistä ja yhteistyökumppaneista.

Tietosuoja
Yksityisyysasetukset
Tilausehdot

  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Etusivu
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset
    • Ilmoituksia
    • Mediatiedot
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset

Tervetuloa takaisin!

Kirjaudu sisään tilillesi:

Käyttäjätunnus on sähköpostiosoitteesi. Palauta salasanasi klikkaamalla tästä.

Ongelmatilanteissa ota yhteyttä asiakaspalveluumme. Vastaamme mahdollisimman pian.

Salasana unohtunut?

Salasanan palauttaminen

Syötä käyttäjänimesi tai sähköpostiosoitteesi salasanan palauttamista varten.

Kirjaudu sisään