Työmarkkinoiden ensimmäinen liittokierros sitten vuoden 2007 katastrofaalisen huutokauppaliittokierroksen ei ole käynnistynyt kuin Strömsössä. Ensimmäisenä kehiin astuneen paperiteollisuuden neuvottelut ovat menneet hakaukseen työnantajien Metsäteollisuuden tarjottua palkollisille paljasta nollaa.
Sekin tuli parin viikon neuvottelukatkoksen jälkeen.
Suurin palkansaajakeskusjärjestö SAK paheksuu metsäisäntien edesottamuksia. Maanantaina kokoontunut keskusjärjestön hallitus varoitti metsäteollisuuden tulehduttavan pahan kerran neuvottelukierroksen ilmapiiriä. Metsäteollisuutta kehotettiin putsaamaan nollatarjoukset pois pöydältä.
Paperiliiton liittovaltuusto otti viime perjantaina Metsäteollisuuden ”tarjouksen” vastaan tyrmistyneenä. Puheenjohtaja Petri Vanhala oli ilmoittanut jo viime keväänä selvin sanoin, ettei sopimusta synny ilman palkankorotuksia.
Metsäteollisuuden mukaan palkankorotuksista voidaan puhua vasta, kun Paperiliitto on taipunut tuottavuutta parantaviin joustoihin. Niistä keskeinen on alihankintatöiden laajentaminen.
Työtaistelutoimiin Paperiliiton valtuusto ei vielä ryhtynyt, mutta sellaisiinkin selvästi valmistaudutaan. Ensi alkuun päätettiin, että paikallinen yhteistoiminta keskeytetään. Mistään ei nyt neuvotella paikallisesti.
Lisäksi paperitehtaiden luottamushenkilöitä on kutsuttu koolle konserneittain. Sellaisissa kokouksissa saattaa herkästi syntyä päätöksiä neuvottelujen vauhdittamistoimenpiteistä.
Paperiteollisuuden sopimuskausi päättyi jo syyskuun lopussa.
Kemianteollisuudessa rauhallista
Metsäteollisuuden herättämä hermostuneisuus ei ole ainakaan vielä levinnyt muihin neuvottelupöytiin. Kemianteollisuudessa neuvottelut etenevät verkkaisesti kaikissa neuvottelupöydissä ja kaikkien henkilöstöryhmien osalta.
– Mitään suurempaa dramatiikkaa ei ole, eikä kiirettäkään, kuvailee tilannetta Kemianteollisuuden työelämäasioista vastaava johtaja Jyrki Hollmén.
Kemianteollisuuden pääsopimukset päättyvät marraskuun lopussa. Työnantajat haluavat sopimuksen, jolla kurotaan umpeen aikaisempien vuosien menetyksiä. Työnantajien perustelujen mukaan yksi hyvä vuosi ei kuittaa kymmentä menetettyä.
Kemianteollisuudessa tehdään useita sopimuksia ja tärkeimpiä on kolme: peruskemianteollisuus, öljyteollisuus sekä muovi- ja kemiantuoteteollisuus. Tuoteteollisuuteen kuuluvat mm. lääketeollisuus ja maaliteollisuus.
Työnantajat hamuavat valtaa
Ammattiliitto Pron ja teknologiateollisuuden neuvottelupöydässä asiat sujuvat rauhallisesti. Toimihenkilösopimukset päättyvät marraskuun alussa, eikä kiire ole vielä painanut päälle, sanoo Ammattiliitto Pron puheenjohtaja Jorma Malinen.
– Teknologiateollisuuden kanssa neuvoteltiin viimeksi perjantaina ja seuraava neuvottelupäivä on 19. lokakuuta.
Malista korpeaa se, että hallitus on lykännyt työaikalakia koskevat ratkaisut tes-kierroksen tuolle puolen ensi kevääseen.
– Työaikalaki kiinnostaa meitä ja mietimme, miten se pitäisi ottaa huomioon sopimusneuvotteluissa.
Malinen arvostelee työnantajapuolta pyrkimyksistä lisätä työnantajien paikallista määräysvaltaa, direktio-oikeutta.
– Paikallisen neuvottelun asioita halutaan siirtää työnantajan yksin päätettäviksi. Samalla paikallisten neuvottelujen piiriin halutaan tuoda uusia asioita työehtosopimuksesta.
Rahoitusalakin neuvottelee
Rahoitusalan neuvottelut työehtosopimuksista käynnistyivät viikko sitten maanantaina 2. lokakuuta. Niissä on hahmoteltu tilannekuvaa käymällä läpi pankkien tuloksia ja ansiokehitystä sekä ensi vuoden näkymiä.
Rahoitusalan neuvotteluja käyvät STTK:lainen Pro ja Ammattiliitto Nousu sekä Akavan ylemmät toimihenkilöt. Työnantajaa edustavat Finanssiala ry yhdessä palvelutyönantajien Paltan kanssa.
Alan sopimuskausi päättyy 30. marraskuuta.
ICT-alan neuvottelut käynnistetään virallisesti vielä tällä viikolla.