KU
  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Uusin lehti
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset

    Voit ilmoittaa KU:n verkossa myös kokouksista, tapahtumista, avoimista työpaikoista yms. Pääset selaamaan ilmoituksia viereisestä selaa ilmoituksia-linkistä.

    Lisää tietoja ilmoittamisesta verkossa ja aikakauslehdessä saat mediatiedoista.

    Perinteisiä tervehdyksiä voit jättää myös verkossa ilmoituspalvelussamme.

    • Selaa ilmoituksia
    • Mediatiedot
    • Ilmoituspalvelu
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Laskutus
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset
KU

Kotimaa

Tammisaaren vankileirihelvetistä vaiettiin pitkään

Kuolleet punavangit haudattiin varuskunnan lähellä olevalle kankaalle, jonne saatiin vuonna 1951 joukkohaudan muistomerkki. Myöhemmin tehdyissä nimilaatoissa on nyt 3 446 nimeä. Niiden tarkistaminen on parhaillaan käynnissä.

Kuolleet punavangit haudattiin varuskunnan lähellä olevalle kankaalle, jonne saatiin vuonna 1951 joukkohaudan muistomerkki. Myöhemmin tehdyissä nimilaatoissa on nyt 3 446 nimeä. Niiden tarkistaminen on parhaillaan käynnissä. Kuva: Jarno Mela

Tammisaaren vankileiri oli Suomen modernin historian suurin humanitaarinen katastrofi. Leirillä kuoli muutamassa kuukaudessa yli 3 000 punavankia.

Sirpa Koskinen
7.1.2018 8.39
ILMOITUS
ILMOITUS

Muistotilaisuus ensi kesänä

Tammisaaren punavankimuistomerkin hoitoyhdistys järjestää Dragsvikin muistomerkillä 9. 6. 2018 klo 11 sisällissodan 100-vuotismuistotilaisuuden. Se on kaikille avoin.

Muistopuheen pitää arkkipiispa Kari Mäkinen. Muita puhujia ovat kirjailija Sirpa Kähkönen, historioitsija Sture Lindholm ja oikeushammaslääkäri Helena Ranta. Kähkösen teos Tammisaaren vankileiri julkaistaan huhtikuussa 2018.

Tilaisuudessa paljastetaan muistolaatta. Sen tarkoitus on olla hiljentymispaikka niille ihmisille, joiden läheisiä on surmattu sisällissodan yhteydessä.

Suomessa oli kesällä 1918 kymmeniä vankileirejä. Miksi juuri Tammisaaren vankileiristä tuli kaikkein pahin kuolemanleiri, sitä on selvittänyt Sture Lindholm kirjassaan Vankileirihelvetti Dragsvik – Tammisaaren joukkokuolema 1918.

Kirjassa kuvataan seikkaperäisesti toukokuun lopussa perustetun vankileirin tapahtumia kesäkuukausien aikana, jolloin olosuhteet leirillä olivat sietämättömimmät.

Lindholm antaa äänen ennen kaikkea vangeille itselleen ja heidän omaisilleen sekä myös leirin lääkäreille. Hän kuitenkin harmittelee, että muistitietoa on säilynyt vain punaisilta. Vanginvartijoiden tai suojeluskuntalaisten päiväkirjoja tai muita kirjoituksia hän ei ole löytänyt, paitsi diakonissa Edith Sjöstenin arkistosta.

Tuhansia vankeja hetkessä

Sisällissodan voittajapuoli vangitsi 75 000– 80 000 punaista – tarkkaa kokonaismäärää on Lindholmin mukaan vaikea arvioida. Sotatoimet oli lopetettu toukokuun alussa ja 18. toukokuuta Tammisaari mainittiin ensimmäisen kerran vankien yhdeksi sijoituspaikaksi.

Vain viisi päivää myöhemmin kasarmialueelle saapui 300 työkuntoista vankia ja 200 asevelvollista ympäröimään alue piikkilangalla. Ensimmäinen vankikuljetus saapui jo 28. toukokuuta. Samalla junalla tuli leirin johtaja.

Kasarmissa asui venäläissotilaita aikanaan noin 2 500. Punavankeja kasarmille ahdettiin kolminkertaisesti ja enemmänkin. Vangit kuljetettiin junien tavaravaunuissa. ”Suljetuissa, ahtaissa tavaravaunuissa vangit kärsivät janosta ja kuumuudesta – ja sietämättömästä löyhkästä, koska saniteettiolot olivat järkyttävät”, Lindholm kuvaa.

Suurimmillaan vankimäärä Tammisaaressa oli 24. kesäkuuta. Silloin leirillä oli 8 597 vankia. Tuohon aikaan Tammisaaren kaupungissa oli noin 3 000 asukasta.

Historioitsija Sture Lindholm esitteli kirjansa julkistamisen yhteydessä punavankien käytössä olleita rakennuksia nykyisen Uudenmaan prikaatin alueella.

Historioitsija Sture Lindholm esitteli kirjansa julkistamisen yhteydessä punavankien käytössä olleita rakennuksia nykyisen Uudenmaan prikaatin alueella. Kuva: Jarno Mela

Kaoottinen alku

Touko-kesäkuussa 1918 Dragsvikin porteista astui sisään lähes tarkalleen 10 000 punavankia. Heistä joka kolmas kuoli lähikuukausien aikana täysin sietämättömissä olosuhteissa.

Tammisaareen siirrettiin muun muassa niitä vankeja, jotka vangittiin valkoisella alueella jo sisällissodan alussa. Nämä työväenyhdistysten aktiivit ja lehdistön edustajat sijoitettiin aluksi vankileirille Kokkolaan. Kun heidät siirrettiin Tammisaareen, he olivat olleet vangittuina pisimmillään jo helmikuusta lähtien. Monet heistä potivat niin sanottua toisintokuumetta, joka levisi täiden välityksellä muihinkin leirin vankeihin. Myös punatauti ja espanjantauti olivat yleisiä vankien keskuudessa.

17-vuotias vaasalainen vanki Lauri Roine muistelee Kokkolan vankien saapumista: ”Nämä seitsemänsataa olivat jo Tammisaareen vankileirille saapuessaan niin heikkoja, sairaita ja laihoja, että he yrittivät kävellessään tukea toinen toisiaan.(..) ja heillä oli selässään punaisella värillä maalatut isot roomalaiset numerot.”

Dragsvikista tuli toukokuussa 1918 punavankien keskitysleiri. Kokkolan vangit sijoitettiin rakennukseen, joka sai nimekseen Kokkolan-kasarmi.

Dragsvikista tuli toukokuussa 1918 punavankien keskitysleiri. Kokkolan vangit sijoitettiin rakennukseen, joka sai nimekseen Kokkolan-kasarmi. Kuva: Jarno Mela

Nälkä ja jano

Elintarvikehuolto oli tuolloin suurissa vaikeuksissa koko maassa. Viljantuonti Venäjältä oli loppunut ja Saksassakin vallitsi nälänhätä. Lisäksi sotavankilaitos päätyi kieltämään omaisten ruokalähetykset vangeille, mikä koitui tuhansien vankien kohtaloksi.

Tammisaaren vankileirillä olisi tarvittu tonneittain ruokaa joka päivä. Käytännössä vangit saivat kesäkuussa monen päivän ajan vain yhden suolasillin ja kauhallisen puoliksi mätää lipeäkalakeittoa.

Monet vangit muistelivat vapautumisensa jälkeen vielä pitkään kauhulla kalakeittoa. Se valmistettiin siten, että kuiva kala laitettiin laatikoihin, joita pidettiin kolme päivää meressä. Oikeaoppisesti kalaa olisi täytynyt

pitää kylmässä vedessä, mutta Tammisaaressa liotus tapahtui kesäkuussa lämpimässä rantavedessä. Valmis keitto oli tuhoisaa ravintoa heikkokuntoisille vangeille.

Juomavedestäkin leirillä oli kova pula. Kasarmin vesivarat olivat täysin riittämättömät suurelle vankimäärälle. Ja vaikka kasarmialue on meren rannalla, vangeilla ei alkuun ollut pääsyä meriveden ääreen.

Neljä päivää leivättä

Juhannuksen alla ruoka loppui vangeilta kokonaan kolmeksi tai neljäksi päiväksi. Syynä tapahtuneeseen oli Lindholmin mukaan erehdys ruokatilauksissa.

Nälkä leirissä oli niin kova, että vangit kuorivat alueen kaikki puut tehdäkseen kuoresta leivän korviketta. He söivät heinät ja kaiken mitä maasta löytyi.

Nälässä ja janossa ja liassa – saniteettitilat olivat leirillä alkeelliset – eläneet sairaat vangit eivät kestäneet. Vankeja kuoli joka päivä kymmeniä. Heinäkuussa heitä kuoli keskimäärin yli 30 päivässä. Pahin päivä oli 20. heinäkuuta, jolloin kuoli 65 ihmistä.

Joukkokuoleman selittäjä Lindholmin mukaan olikin nälkä ja taudit. Sotasurmat -tietokannan mukaan Dragsvikissä ammuttiin 13 vankia.

Vankien kuolleisuus kasvoi räjähdysmäisesti vain Tammisaaressa. Elokuun aikana siellä kuoli 763 vankia. Lahdessa, jossa vankeja oli enemmän kuin Tammisaaressa, kuoli elokuussa 151 vankia.

Nälkiintyneille ja heikkokuntoisille vangeille oli helvetillistä piinaa madella hellepäivän paahteessa tai sadesäällä lähes 8 000 vangin ruokajonossa. Pekka Railo – joka myöhemmin toimi Helsingin apulaiskaupunginjohtajana – on kuvannut, miten vanginvartijat löivät vankeja milloin milläkin kepillä, vaijerinpätkällä tai muulla sopivalla aseella. ”Ja jos jono ei pysynyt suorana, vartijat saattoivat ampua varoituslaukauksen.”

Kuolleet vangit tuotiin ruumishuoneelle, jossa ruumiit olivat usein kasassa päällekkäin.

Kuolleet vangit tuotiin ruumishuoneelle, jossa ruumiit olivat usein kasassa päällekkäin. Kuva: Jarno Mela

”Ei tahallista”

Leiristä selvinneet ovat väittäneet useasti, että voittajat yrittivät tarkoituksella näännyttää vangit hengiltä. Lindholmin mukaan Tammisaaren nälkäkatastrofi ei ollut tahallaan aiheutettu. Omaisten ruokapakettien kielto edesauttoi katastrofin syntymistä, mutta määräyksen taustalla oli viranomaisten huoli maan yleisestä elintarvikehuollosta ja usko siihen, että vankilaviranomaiset kykenisivät ruokkimaan vangit.

Vastuuta nälkäkatastrofista palloteltiin vankilajärjestelmän eri tasojen – ruuan toimittajan ja ruokatilausten tekijä – välillä. ”Ehkä molemmat tahot ummistivat silmänsä ilmiselvältä katastrofilta”, Lindholm toteaa kirjassa.

Tietoja leirin katastrofaalisista olosuhteista ei lopulta voitu täysin ohittaa maan johdossakaan. Asiasta tehdyn välikysymyksen käsittely eduskunnassa heinäkuun lopulla kuvasi Lindholmin mukaan kansanedustajien itsepetosta. Paasikiven senaatti yritti pelastaa kasvonsa kaunistelemalla vankileirien tilannetta.

Jotain kuitenkin alkoi tapahtua. ”Suhteellisen vaarattomia” tai ”suosituksen työnantajaltaan saaneita” vankeja alettiin vapauttaa.

Tigerstedt raportoi

Tammisaaren vankien olosuhteista syntyi kansainvälinen skandaali, kun leirin uuden ylilääkärin Robert Tigerstedtin heinäkuun lopussa tekemä raportti vuosi julkisuuteen Ruotsissa.

”Riittämätön ravinto sekä ravinnon ja veden kelpaamattoman laadun aiheuttamat vaikeat ruoansulatushäiriöt on syytä katsoa merkittävimmiksi syiksi vankileirissä vallitsevaan suureen sairastavuuteen ja kuolleisuuteen”, Tigerstedt toteaa.

Hänen mukaansa suurta kuolleisuutta Tammisaaressa ei aiheuttanut mikään kulkutauti tai tarttuva sairaus, vaan syynä oli huono hygienia ja puutteelliset ravitsemukselliset olot. Loppukesästä olot leirillä jo hiukan paranivat. Lindholmin mukaan muutos ei ollut pelkästään Tigerstedtin raportin ansiota.

Syyskuun puolivälissä Dragsvikin vankileiri muuttui pakkotyölaitokseksi. Tammisaaressa alkoi poliittisten vankien aikakausi.

Muistomerkki nousee

Vankileirin kauheuksista vaiettiin vuosikymmeniksi. Dragsvikin joukkohauta varuskunnan lähellä olevalla kankaalla oli aidattu jo vuonna 1918, mutta sitä ei oltu hoidettu ollenkaan. Vasta vuonna 1951 paikalle saatiin muistokivi. Hautapaikka on Suomen suurin joukkohauta.

Hautamuistomerkin hoito siirtyi 1980-luvulla Entisiltä Punakaartilaisilta kansalaistoimikunnalle ja kesällä 2010 Tammisaaren punavankimuistomerkin hoito-yhdistykselle.

Hautamuistomerkin hoito siirtyi 1980-luvulla Entisiltä Punakaartilaisilta kansalaistoimikunnalle ja kesällä 2010 Tammisaaren punavankimuistomerkin hoito-yhdistykselle. Kuva: Jarno Mela

Muistokiveen hakattu teksti ei kaikkia miellyttänyt. ”Äärivasemmisto teki vuoden 1918 sodasta ja vankileireistä aseen, mikä kärjisti poliittisten puolien asenteita entisestään”, Lindholm kirjoittaa. ”Voittajan koston uhreista” puhuminen loukkasi Tammisaaren kaupungin porvarillista väestöä.

Entisten Punakaartilaisten jälkeen muistomerkin hoidon otti vastuulleen kansalaiskomitea, joka hankki muistomerkkiin nimikyltit yli 2 800 vainajalle. Sotasurmat 1914–1922 -tilastot valmistuivat vuonna 2003, minkä jälkeen Tammisaaren leirin kuolleisuuslukuja korjattiin. Nyt laatoissa on 3 446 nimeä. Nimilaattojen tarkistus jatkuu yhä.

”Tuskin koskaan saadaan selville, montako ihmishenkeä Dragsvikin leirihelvetti tarkalleen vaati”, Sture Lindholm toteaa.

Muistotilaisuus ensi kesänä

Tammisaaren punavankimuistomerkin hoitoyhdistys järjestää Dragsvikin muistomerkillä 9. 6. 2018 klo 11 sisällissodan 100-vuotismuistotilaisuuden. Se on kaikille avoin.

Muistopuheen pitää arkkipiispa Kari Mäkinen. Muita puhujia ovat kirjailija Sirpa Kähkönen, historioitsija Sture Lindholm ja oikeushammaslääkäri Helena Ranta. Kähkösen teos Tammisaaren vankileiri julkaistaan huhtikuussa 2018.

Tilaisuudessa paljastetaan muistolaatta. Sen tarkoitus on olla hiljentymispaikka niille ihmisille, joiden läheisiä on surmattu sisällissodan yhteydessä.

ILMOITUS
ILMOITUS

Lue myös

Viljelijät kitkevät rikkaruohoja vehnäpellolta Ghanassa, Accran lähistöllä.

Vehnän luonnonvaraiset lajikkeet voisivat kohentaa globaalin etelän ruokaturvaa

Miina Mäki.

Itämeren suojelu on kilpajuoksua ilmastonmuutosta vastaan – myös entinen kuormitus näkyy yhä

Laivayhteys Helsingistä Tallinnaan täyttää 60 vuotta – järisytti naapurisuhteita

Vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskela.

Vasemmistoliiton Minja Koskela käy läpi politiikan kevätkautta KU:n kesähaastattelussa: “Kyllä siinä käytiin koko tunneskaala läpi”

Uusimmat

Viljelijät kitkevät rikkaruohoja vehnäpellolta Ghanassa, Accran lähistöllä.

Vehnän luonnonvaraiset lajikkeet voisivat kohentaa globaalin etelän ruokaturvaa

Miina Mäki.

Itämeren suojelu on kilpajuoksua ilmastonmuutosta vastaan – myös entinen kuormitus näkyy yhä

Denise Rudberg avaa uuden sarjansa vahvasti.

Denise Rudbergin uuden trilogian avaus on kuin jatkoa yhteiskunnallisille komisario Beck -dekkareille

Kristiinankaupungin mysteerit jäävät taka-alalle, kun Kaisu Tuokko keskittyy täysillä Eevin ja Matsin hankalaan suhteeseen.

Kaisu Tuokon Valhe ei ole dekkari, vaan suhdepuuroa

ILMOITUS
ILMOITUS

tilaa uutiskirje

Viikon luetuimmat

01

KU listasi Suomen vaikuttavimmat vasemmistolaiset – Katso 10 nimeä

 
02

Rukoilen: Älä äänestä demareita

 
03

Itämeren suojelu on kilpajuoksua ilmastonmuutosta vastaan – myös entinen kuormitus näkyy yhä

 
04

Denise Rudbergin uuden trilogian avaus on kuin jatkoa yhteiskunnallisille komisario Beck -dekkareille

 
05

Taavi Soininvaaran uusin trilleri Musta legenda on kuin lukisi maailmanpolitiikasta reaaliajassa

 

tilaa lehti

ILMOITUS
ILMOITUS

Lisää uusimpia

El Salvadorin sisällissodassa rehotti lapsikauppa – Sadat ulkomaille adoptoidut etsivät nyt perheitään

15.07.2025

Peru pakkosteriloi tuhansia naisia vielä 2000-luvun alussa – nyt he vaativat oikeutta

14.07.2025

Köyhyys hautaa lapsitoiveet Latinalaisessa Amerikassa – Latinot haluavat lapsia, mutta heillä ei ole siihen varaa

13.07.2025

Taavi Soininvaaran uusin trilleri Musta legenda on kuin lukisi maailmanpolitiikasta reaaliajassa

13.07.2025

Pyhä hete, henkimaailma ja kaunaa kaunan päälle – Kati Roudan Kuollut karkuteillä on vuoden erikoisin dekkari

12.07.2025

Mathenge on Kenian villi lupiini ja jättipalsami – Nyt pakolaisleirin tytöt ovat valjastaneet haitallisen vieraslajin hyötykäyttöön

09.07.2025

Javier Milein sota Argentiinan mediaa vastaan: ”Emme vihaa toimittajia tarpeeksi”

08.07.2025

Laivayhteys Helsingistä Tallinnaan täyttää 60 vuotta – järisytti naapurisuhteita

07.07.2025

Huumekauppaa ja väkivaltaa Vesijärven satamassa – Timo Sandberg jatkaa Lahti-sarjaansa varmoin ottein

06.07.2025

Chilen etelän haava – Mapuche-kansan maakiista hakee ratkaisuaan

06.07.2025

Elina Backmanin Saana Havas -dekkarit kaipaisivat voimakasta uusiutumista

05.07.2025

Latinalainen Amerikka kiristää otettaan kansalaisjärjestöistä

05.07.2025

Puolan rakentama teräsaita torjuu idän uhkaa Valko-Venäjän vastaisella rajalla mutta kiusaa myös paikallisia

03.07.2025

Roskavuorovesi vie turistit Balin rannoilta: Kansalaisjärjestön varastot täyttyvät muovijätteestä

02.07.2025
ILMOITUS
ILMOITUS

Kaupallinen yhteistyö

Huomisen Euroopassa voisimme maksaa digieurolla

10.07.2025

Onko nuorille tarjolla muutakin kuin sodanajan sijoituspaikka?

16.06.2025

Miltä antifasistinen ulkopolitiikka näyttää?

19.05.2025
ILMOITUS
ILMOITUS
KU logo


  • Yhteystiedot
  • Tilaajapalvelu
  • Mediatiedot
  • Palaute
  • Blogit
  • Ilmoituspalvelu

Sivuston käyttöä seurataan mm. evästein kävijäseurannan, markkinoinnin ja mainonnan toteuttamiseksi. Tietosuojaselosteessa kerrotaan sivuston käytännöistä ja yhteistyökumppaneista.

Tietosuoja
Yksityisyysasetukset
Tilausehdot

  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Etusivu
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset
    • Ilmoituksia
    • Mediatiedot
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset

Tervetuloa takaisin!

Kirjaudu sisään tilillesi:

Käyttäjätunnus on sähköpostiosoitteesi. Palauta salasanasi klikkaamalla tästä.

Ongelmatilanteissa ota yhteyttä asiakaspalveluumme. Vastaamme mahdollisimman pian.

Salasana unohtunut?

Salasanan palauttaminen

Syötä käyttäjänimesi tai sähköpostiosoitteesi salasanan palauttamista varten.

Kirjaudu sisään